Miért vállalja mindenki túl magát főzés-sütés terén Karácsonykor?
Talán azért főznek ennyit, mert nagy a családjuk, vagy vendégeket várnak, nem gondolod?Na meg azért, hogy előre kész legyen a főzés és pihenni is jusson idő, ne a konyhában töltse az ünnepeket az ember, hosszú hétvégére meg elég kaja kell.
Mi ne vagyunk sokan a családban, de én is több napra főzök, jó nagy fazék töltött káposztát, az vagy 3 napig kitart, a bejglit boltban vesszük, meg sütünk mézeskalácsot, mert az élmény.Vacsira meg sült kolbász sült krumplival, nagyjából ennyi.
Elnézést a nagy "K"-s karácsonyért, gondolom, tudat alatt ezzel is ünnepibbé akarom tenni a dolgot. Na meg sok helyen így , rosszul írják, és sokat találkozik ezzel a formával az ember.
Azt megértem, ha nagy a család, akkor ennyit főznek, vagy ha több napig eszik. Bár néhány kérdésből egyértelműen lejön, hogy csak aznap eszik az aznap főzött ételt. A kérdésem pont erre irányult, hogy miért kell mindennap mást főzni, miért nem lehet legalább 2 napig ugyanazt enni, vagy miért kell 4 süti a kettő helyett. Illetve ezekkel sincs bajom, de ne értem, hogy van erre minden második embernek energiája, ideje és kedve? Én szeretek főzni, de ha már két féle húst, három köretet és 4 sütit kéne minden nap csinálnom, hát hulla lennék, és értelmét sem látom.
Mi ketten élünk a párommal. Lesz leves, kétféle főétel (hús és hal), de csak egy köret ami mindkettőhöz passzol, egy mártás, lilakáposzta, süteményből pedig csak egyféle (sós). Jah, és főztem múlt héten székelykáposztát, az viszont már a fagyasztóban pihen, csak ki kell olvasztanom ha szeretnénk abból is enni.
Azért főzök ennyit, mert nálunk hétvégén ugyanígy van leves, főétel akár kétféle is (gondolok itt olyanra, hogy pl. kísérletezek töltött rántott hússal, de a biztonság kedvéért csinálok mást is, ha esetleg nem jönne be az újítás), mártás vagy saláta vagy káposzta az ételtől függően, desszert... Mivel most nem csupán egy átlagos hétvége van mint általában, ezért egy kicsivel jobban kiteszek magamért és kedveskedek a páromnak, ezzel is szebbé téve az ünnepet.
Időben pedig nem jelent sokkal többet, hiszen a leves elrotyog magának amíg én megtöltöm a husikat, kirántom a halat és elkészítem a köretet. A tartármártás is olyan, hogy elkészül 5 perc alatt. A dinsztelt káposztát is csak felvágja az ember, 1-2 alkalommal megkevergeti és kész, nincs vele különösebb munka. Ezekkel délelőtt végzek max. 2 óra alatt.
A süteményt pedig valószínű délután fogom elkészíteni, azt csak begyúrom és szaggatom, 30 perc alatt megvan, plusz a sütés de akkor már nincs vele munka. :)
A húslevest imádjuk, tehát azt esszük akár 2-3 napig is. Ami megmarad megy a fagyasztóba, mert ha dolgozok akkor sokszor egyszerűbb előkapni így az ételt mint este 7-8 körül elkezdenem főzőcskézni. Húsból, halból, köretből, káposztából, mártásból annyit csinálok amennyi 2 napra elegendő.
Szóval amit én elkészítek szentestére, mi azt fogjuk még enni 25.-én, 26.-án pedig előkapom a fagyasztóból a káposztát.
Én imádok főzni, így szerencsére nem kínszenvedésként élem meg, mindig van hozzá kedvem. Ráadásul mi karácsonykor a párommal ketten főzünk, ő is besegít nekem ebben-abban (pl zöldségpucolás), így még jobban élvezzük az együtt töltött időt és a sütés-főzést. :)
Utolsó vagyok
Mivel mi csak ketten vagyunk ezért könnyű olyan ételeket összeválogatnom amiket szeretünk. Viszont ha jönnének még mások is látogatóba akkor értelemszerűen az ő ízlésükhöz is alkalmazkodnom kéne, és gondolnom kellene arra, hogy nem feltétlen szeretik azt amit mi. Tehát akkor készülnék több sütivel és többféle étellel...
Mi közeli rokonokkal ünnepelünk, évek óta batyus karácsonyt tartunk. Vagyunk vagy 10-en mindenki hoz valamit: sütit, főételt, levest, köretet, salátát... és ebből áll össze a menü. Így az egy leves (idén kimarad), 2 főétel (sült kacsa meg még valami), 2 köret (burgonyapüré, pezsgővel párolt vörös káposzta), 2 saláta (svéd gomba, babsaláta) egy sós (pogácsa) meg néhány édes süti (zserbó, mézeskalács, meg valaki ígért aprósütit) nem hangzik olyan soknak ugye?
25-re nem szoktunk mást csinálni, 26-ra is ritkán. Ha mégis, akkor valami nagyon kis könnyű kaját, ami illik a maradékokhoz. Sütik általában tartósak, sokáig rájuk lehet járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!