Mit lehet készíteni még szárnyasból? Csirkéből, kakasból.
Nagyikám ültetett az éven tyúkot, 3-at is, majd 60 csibe kelt. Abból lett 40 kakas.
Már csak 3 szaladgál az udvaron, de már nagyon unom a sok kakas húst, ugyanis mindig nekem adja, mert már nála nincs hely. Én megfőzöm és a felét elviszem neki. Na de már semmi ötletem sincs, hogy mit lehetne belőle csinálni. Volt leves, főtt hús, főtt sült, töltött hús, rántva, pörköltnek.
Most kivettem 2 kakast megint a fagyóból, és szeretném dél után megfőzni, mert üres a hűtő és nem vagyunk olyan anyagi helyzetbe, hogy tanyasi szárnyas húst csak úgy kidobjunk.
De már a férjem nagyon nem akarja megenni, ezért szeretnék, valami különlegesebbet főzni belőle. Gondoltam arra, hogy kicsontozom amit lehet a csontosabb részekből csinálok valami levest, a húsokhoz pedig veszek a boltban kevés sertés lapockát és így készítek egy rakottast. Héjában főtt krumpli, a két hús pörköltnek elkészítve a burgonyára kanalazva, majd megint krumplival betakarva, tejföllel, kakastaréjjal a tetején. Mit gondoltok? Nekem ez az egy ötletem van, de nem tudom milyen lenne a két hús együtt.
Ne rakd össze másfajta húsokkal, nem azonos az elkészülési idejük!
Ha akarod, csinálhatod így is, ahogy írtad, de az is meglehet, hogy a krumpli sokkal hamarabb készen lesz, mint ahogy a husi megpuhul.
De, pl.:
- öreg-kakas combját, mellehúsát feltettem lábasban sülni bő zsírban, szemes borssal, babérlevéllel, körberaktam cikkekre vágott fehér-hagymával (ez a kifejezetten saláta-hagyma), és vastagra szelt hasáb-burgonyával. Legelőször nem vizet, hanem egy deci fehér-bort öntöttem alá, abban kezdett el födő alatt párolódni, majd amíg kellett, vizet adtam neki, hogy megpuhuljon. Majd födő le, és szép piros-ropogósra sütöttem.
Vagy:
- csontosából (far-hát-nyak-szárny) készíthetsz rizses-húst, vagy megfőzöd pörköltnek és összefőzöd pirított tarhonyával
- leszeded a csontról a husit, ahogyan tudod csíkokra vágod, sózás után lisztbe forgatod, hirtelen kisütöd. Majd készítesz egy mártást: gomba-mártás, fokhagymás-tejfölös, vagy éppen sajtmártás, akármi, ebbe visszarakod a csíkokra vágott sült husit. Tört krumplit, vagy éppen főtt rizst készíthetsz hozzá
- de lehet elkészíteni valami tokányszerűnek is
- esetleg mint a marhát, vadasan
Szóval a kakas sok mindenre jó, mert a húsának "tartása" van, és éppen ezért igen ízletes, sokféleképp lehet variálni, ne félj tőle!
1-es vagyok!
Tegnap olvastam, hogy pl. husit vastagabb csíkokra vágva szorosan egymás mellé rakják a kizsírozott tepsibe, leöntik fokhagymás-tejfölös cuccal, majd fóliával be a sütőbe, amíg megpuhul, majd fólia le, reszelt sajt rá, és pirosra sütni!
Ez is fincsi lehet a kakasodból!
Mondd, hova mehetek vacsizni????
Csontozd ki, a csontokól készíts egy alaplevet, majd máskor jó lesz felöntőlének.(le lehet fagyasztani fél literes műa. flakonokban )
a húsokat kend be só-kömény-bors-majoranna-bazsalikom-fokhagymapor (préreslt fokhagyma) egy kis kecsap-méz-mustár keverékével. karikára vágott hagymával rétegezve tedd egy dobozba.ebben állhat egy éjjelen át, de már pár óra is jó hatással bír.
zsírozott tepsibe téve, lefóliázva kb egy órát kell sülnie, és , ha villapuha, akkor lehet megforgatni pirítani.
bármilyen köret mehet hozzá, petrezselymeskrumpli, rizibizi, krumplipüré.
egy másik megoldás, hogy a sózott kakasdarabokat (lehet csontos is ) jól besózva duplán paprikáslisztbe forgatjuk,így tesszük szorosan egymás mellé zsírozott tepsibe, aláöntönk kb fél dci vizet, és szorosan lefóliázva sütjük meg. ezt is kb egy óra múlva meg lehet pillantani, esetleg átforgatni, majd, ha már puha egy kicsit rápirítani, hogy a lé elpárologjon róla, a hús pedig ízletes ropogós legyen.
ehhez is passzol bármilyen köret.
Hideg vacsorára, szendvicsnek valónak.
a kakas húsos részeit lábasban, zsíron, jó fokhagymásan puhára sütöd. ezután kicsontozod. közben főzz pár kemény tojást.
a húst ledarálod, utána a tojásokat. só, bors, majoranna,reszelt vöröshagyma, amit zsíron is érdemes átfuttatni,
mustár kerüljön bele, és egy kis tejföl, hogy kenhetően krémes legyen.
ha van egy kis füstött szalonna is megpirulhat a hagyma alatt.
a végeredmény egy rendkívül ízletes, házi húspástétom, ami pirítósra kenve, vagy melegszendvicskrémként is nagyon finom. a sok sikerülne, dobozkában lefagyasztható.
Biztosan finom, amit a 6-os ír, de én személy szerint nagyon sajnálnám a fincsi kakast így ledarálva, kenyérre kenve megenni.
Az én szememben az "nemes jószág", "nemes hús", és sokkal előkelőbb, "nemesebb" sorsra érdemes, mint ledarálni.
Mi nálunk így fogyasztjuk:
Megcsináljuk levesbe (mint a tyúkot), majd kiemelem a 4-be vágott kakast és kicsit kizsírozott tepsibe rakom. Beletüzdelek apró fokhagymadarabokat és baconnel jól letakarom. Addig sütöm, míg a bacon nem lesz jó. Krumlipűrével és almaszósszal tálalom.
Így nem annyira rágós és száraz a husi. A gyümölcs kicsit feldobja. A gyerekek is szívesebben eszik így.
Előző vagyok.
Az lemaradt, hogy a leveshez kifőzök csigatésztát és üresen (a belefőzött zöldséggel-répa sárga/fehér, zeller gumó/levél, hagyma, gomba, krumpli, fokhagyma, karalábé) tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!