Ismer valaki elronthatatlan lángos receptet?
Gyakorlott háziasszony vagyok, csináltam már kelt tésztákat, pizza, fánk nem okoz problémát. De soha nem sikerült még jó lángost sütni. Vagy belül félig nyers, vagy kívül megég, vagy nem nő meg, pedig sokszor, több receptet kipróbáltam már.
És a lányom holnap lángost szeretne... az egyetlen lángosos a városban pedig holnap zárva. Tehát: olyan tuti receptet keresek, amit még én se tudok elrontani :).
A tésztád jó és a sütéssel van probléma, vagy a tészta sem jó?
Nekem van egy receptem, zacskós lángos a neve.
Első: a városban lévő egyetlen lángossütő holnap zárva! Boltban meg nem lehet kapni sajnos :(
Második: fogalmam sincs. Nyersen jól néz ki.. meg is kel. Úgy sütöttem mindig, ahogy a receptben elő volt írva... mégse jó :(
Én ezt a krumplislángos receptet a nagymamámtól tanultam, kb. 60 éve így sütjük a családban. :-) Kezdő háziasszonyként is sikert arattam vele a férjemnél.
Ebből a receptből kb. 8-10 darab lesz nekem, én 2 decis, szélesebb szájú pohárral szaggatom.
2-3 szem főtt krumpli
3 dl langyos víz
egy jó nagy csipet só
3 dkg élesztő
kb. fél kiló liszt
Egy kicsit lágy tésztát kell, hogy kapjál, amit olajjal megkent deszkán szétterítesz, ellapogatsz a kezeddel, olyan centi vastagon. Olajos pohárral köröket szaggatsz belőle, kicsit meghúzgálod a közepétől kiindulva és bő, forró olajban kisütöd.
A család általában sajttal és tejföllel eszi, de a kisfiam és én magában, mivel tejallergiásak vagyunk.
Köszönöm, kipróbálom...
És hogy sütöd? Fedő nélkül, fedő alatt? Mennyi ideig? és milyen vékonyra húzod? mert szerintem nálam ilyesmi probléma lehet...
Ja, és mitől függ, hogy mennyi krumpli? És hidegen, vagy melegen törjem össze?
Krumplis tésztát még sosem csináltam...
Az előző vagyok:
Fedő nélkül sütöm addig, míg szép színű nem lesz az egyik oldala, akkor megfordítom és készre sütöm.
Nem húzom nagyon vékonyra, mert mi puhán szeretjük. A közepe vékonyabb, a széle vastagabb marad.
Mitől függ a krumpli? Attól, hogy mekkora és, hogy mennyit van kedvem pucolni. Azért írtam a lisztet kb.-ra, mert amennyit felvesz a tészta, ez függ attól is, hogy a krumpli mennyire kásás. Melegen összetöröm, majd hagyom langyosra hűlni, inkább hidegebb legyen, mint melegebb, mert különben nagyon lelágyul a tészta.
Ez egyszerű és elronthatatlan:
1 kg liszt
1 pohár tejföl (2 dl)
fél liter tej
5 dkg élesztő
egy tojás
5 csapott kávéskanál só
Olaj a sütéshez
Lazán összekeverjük a hozzávalókat (az élesztőt nem futtatjuk, csak elmorzsoljuk). Olajos nejlonzacskóban 24 órára hűtőbe tesszük (egy hétig is eláll). Mikor sütni akarjuk elővesszük, annyit letépünk a masszából amennyire szükségünk van és bő, forró olajban kisütjük.
Fortélya a lángos készítésének:
olajos kézzel szakítunk a masszából, kézzel széthúzkodjuk (körkörösen, belülről kifelé), s így tesszük a forró olajba sütni.
(Vigyázzunk, hogy a zacskóban legyen elég hely, mivel kelés közben a tészta kétszeresére, háromszorosára is megdagadhat!)
8-as: csak akkor mondd, hogy elmondhatatlan, ha sütési problémával se lehet elrontani...
Tehát: ha ne adj isten, túl forró, vagy nem elég forró az olaj, ez a lángos akkor is tökéletes lesz?
Majd legközelebb kipróbálom, ahogy azt is, amit privátban kaptam. Mivel a lányomtól hirtelen ötlet volt, és nem volt itthon élesztő, na meg olaj se elég, így el kellett menjek boltba... ergo nincs 12-24 órám a kelesztéshez.
Ma a krumplist próbálom ki, még egy-két kérdés:
- az élesztőt futtassam, vagy csak morzsoljam el?
- elég, ha duplájára kelesztem, vagy nagyobbra kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!