SOS! A Busa a halászlé alaplébe jó, vagy inkább kerüljem?
Bolti, csak a tiszta hús kerülne bele, én magam nem ismerem de írnak róla hideget meleget szóval elbizonytalanodtam.
Minden egyéb hal is kerül bele, csak ez a konkrét egyed amiről nem tudom hogy....
Köszi! :)










Busát ne tedd bele. Fokhagymás tejbe áztasd be és 1-2 napig hagyd benne,majd rántsd ki.
Mi Baján nem teszünk bele busát ::
A busa növény evő hal ezért megkell nyuzni mielött használnád. Ezt azért kell mert előfordulhat ,hogy a börében annyira be ivodott a zöld iz ,hogy keserü lenne ezért áztatjuk tejbe a busát és az amurt is..





Ha nem is szegedi, de én is Tisza-parti "lány" vagyok, és a tiszai-halászlét főzöm. Mi beleraktuk a busát is, nemcsak az alaplébe, de a szeletet is a ponty, harcsa és egyebek közé.
Mi nem azt mondjuk, hogy nem jó, hanem kb. olyan az íze a többi hal között, mint mondjuk a birka amilyen jellegzetesen eltérő ízű a többi (csirke, sertés, marha) húsoktól. Inkább meg kell szokni, max, ha idegenkedsz, akkor inkább ne tedd bele a halászlébe, süsd meg, és ha valóban nem ízlik, akkor könnyű különválogatni a többitől! :)))
Okés :)
Félre tettem sütésre, más is ezt javasolta










Csak a rend kedvéért: a busa nem növény, hanem planktonevő.
Ettől függetlenül förtelmes szaga van, én nem tenném halászlébe.(sem)
Szintén kerülendő a csuka, (agresszív ragadozó íze miatt), és a kárász is csak akkor, ha nem iszapos helyen fogták, lévén fenéklakó hal, és beviszi az iszapízt a lébe.
Belevalók, szerintem:
-alaplébe: ponty "aprólék", keszegfélék, harcsa fej, aprólék, törpeharcsa, ikra,(kivétel a márnáé)stb.
Szeletnek: ponty, harcsa, törpe. (süllőt kár belefőzni).





Lúzerek.
Ki kell vágni a vörös húst a filéből, attól van rossz íze. Ehhez természetesen előbb a bőrét kell levágni a filéről, mivel a külső oldalon van. A szálkaso is simán kiszedhető és teljesen szálkamentessé tehető.
Tavaly készítettem halászlét, és az alaplébe tettem busát is a fenti bejegyzés tanácsa szerint, megnyúztam és kivágtam a vöröshús részt.
Senki nem vette észre, hogy nem csak ponty volt az alaplében, nagyon finom lett. Főzéskor megkóstoltam a húst, mert féltem... semmilyen plusz íze nincs.
A pici unokám (másfél éves) is rendszeresen kap főzve, sütve busát. Az egyik legegészségesebb halunk, és az ára is megfizethető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!