Mi a különbség a bajai és a szegedi halászlé között?
Elkészítése,hozzávalók, vagy a halak mások benne.
Melyikben szokott milyen hal lenni?
Olyan nincs, hogy a halak mások benne.
A magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni. A többi hal csak kiegészítője lehet, ami javítja a halászlét. A fehérhúsú (egyébként drágább) halakat, mint a csukát, vagy a süllőt kár lenne megfőzni, hiszen szétesik a húsuk.
Ha a magyaros halászleveket csoportosítani akarjuk, akkor a fő csoportok a következők lennének: dunai halászlé, tiszai halászlé és a balatoni halászlé. Ez nem azt jelenti, hogy csak 3 fajta halászlé van. Például a Duna mentén minden egyes városban másképpen készítik a halászlevet, másképpen főzik Komáromban, mint Pakson. A különbség a 3 csoport között a receptben van. Például a dunai halászleveket gyakran tésztával készítik.
A dunai halászlevek közé tartozik a bajai, a paksi, a komáromi és a dunai halászlé. A tiszai halászlevek közé a szegedi, a szolnoki és a tiszai boros halászlé. A balatoniakhoz a balatoni, a füredi illetve a lellei halászlé. A hagyományos halászlén kívül készítünk korhely halászlét is. Ez utóbbit babérlevéllel és citrommal főzzük, majd tejfölös habarással sűrítjük.
A tiszait hideg vízben feltett hagymával, és apróhallal indítják, az alaplevet áttörik.
A dunaiba megdinsztelik a hagymát, és tésztával tálalják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!