Van-e különbség a végeredmény tekintetében, ha az élesztőt csak cukros tejben futtatjuk fel, vagy ha lisztet is teszünk bele (kovász)?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Természetesen van, ha csak simán cukros tejben futtatod fel, az nem tartalmaz glutént (sikér), ha liszttel futtatod fel, az élesztő elkezdi lebontani a benne lévő glutént, így, hamarabb kibukik, hogy jó-e az élesztő, mert abből stabilabb fehérjeszerkezetek épülnek fel, mintha csak "cukrot adsz neki enni".
A liszttel való felfuttatás azonban nem egyenlő a kovászolással, a kovászolás azt jelenti, hogy a tésztába való folyadékot és élesztőt a liszt kb. harmadrészével hosszabb időn át erjeszted. Kelttésztákat általánosságban javasolt legalább pár órán át kovászolni dagasztás előtt, kifejezetten ha kenyérféléről van szó, mert jobban lebomlanak a lisztben lévő proteinek, könnyebb a dagasztás is, és a végeredmény is lazább szerkezetű, szivacsosabb, alaktartóbb, hogy az ízről ne is beszéljünk, hiszen az élesztő által részben fermentált gabonának teljesen eltérő az íze a nyersétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!