Van-e különbség a végeredmény tekintetében, ha az élesztőt csak cukros tejben futtatjuk fel, vagy ha lisztet is teszünk bele (kovász)?
Természetesen van, ha csak simán cukros tejben futtatod fel, az nem tartalmaz glutént (sikér), ha liszttel futtatod fel, az élesztő elkezdi lebontani a benne lévő glutént, így, hamarabb kibukik, hogy jó-e az élesztő, mert abből stabilabb fehérjeszerkezetek épülnek fel, mintha csak "cukrot adsz neki enni".
A liszttel való felfuttatás azonban nem egyenlő a kovászolással, a kovászolás azt jelenti, hogy a tésztába való folyadékot és élesztőt a liszt kb. harmadrészével hosszabb időn át erjeszted. Kelttésztákat általánosságban javasolt legalább pár órán át kovászolni dagasztás előtt, kifejezetten ha kenyérféléről van szó, mert jobban lebomlanak a lisztben lévő proteinek, könnyebb a dagasztás is, és a végeredmény is lazább szerkezetű, szivacsosabb, alaktartóbb, hogy az ízről ne is beszéljünk, hiszen az élesztő által részben fermentált gabonának teljesen eltérő az íze a nyersétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!