Mennyi ideig kell sütni egy 4 kilós libát? És hány fokon?
Elég sokáig... Én múlt héten kacsát sütöttem, de azt csak 1600 g-os volt, és több mint 2 órán keresztül ment a sütő. Nem tudom pontosan hány fokon mert itt az albérletben villanytűzhelyem van, amin 7 fokozat található. Én az 5. illetve a 6. fokozaton sütöttem végig.
Annak ellenére, hogy ilyen hosszú ideig sütöttem az egyik felén nem is lett finom ropogós a bőre. De azért átsült.
Van valami íratlan szabály, amiszerint addig kell sütni a szárnyasokat, amekkora a súlyuk, vagyis jelen esetben kb 4 órát. de közben sűrűn kell locsolgatni, megfordítani is többször.
A mi vidékünkön a kacsát, libát fertályokra (negyedekbe ) vágják, nagy lábasba, aminek teteje is van, hájat tesznek,arra teszik a feldarabolt alaposan besózott jószágot, egy kis vízzel, amit mindig pótolnak, puhára sütik.
ha puha a hús, akkor teszik kemencébe, vagyis mostmár gázsütőbe, hogy szép piros ropogósra süljön.
a régi asszonyok így fertályokban árulták a helyi piacon,
ami aztán városunk egyik gasztronómiai híressége is maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!