Hogyan kell elkészíteni ezt az ételt?
Tehát, zöldséges rizseshúst szeretnék készíteni barna rizsből.
A hozzávalók:
- sárgarépa (igazi nem konzerv)
- esetleg fehér répa (szintén igazi)
- vörös hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- mondjuk brokkoli vagy karfiol
- csirke vagy pulykamell
- barna rizs (nem zacskós)
1. Hogyan kell elkészíteni a barna rizst ehhez az ételhez?
2. Mit/mikor kell megpárolni/megfőzni.
Úgy értem a répa keményebb, a karfiol hamarabb megpuhul. Mikor kell hozzátenni a husihoz vagy lehet-e már az elejétől kezdve együtt párolni/főzni őket?
Sajnos a neten eddig még csak olyan recepteket találtam, ahol mirelit vagy konzerv zöldségeket használnak.
Nagyon jó!
"Ezzel párhuzamosan forralnék 1-1,5 liter vizet, és egy másik serpenyőben megpirítanám a rizst is, kevés olajjal keverve.
A hús megsülésekor hozzákeverném a pirított rizst, és felönteném kb. 2-szeres térfogatú forró vízzel, és ebbe belekevernék 2 db. tyúkhúsleves kockát"
Azzal a 2-szeres térfogatú vízzel öntöm fel, amit felforraltam magában (első mondat az idézetből)? Ugyi?
Ezen kívül minden vili, mindenképpen kipróbálom hétvégén, mert nagyon jól hangzik.
Persze! Csak azért forralom fel előre, hogy egyből tudjon főni a rizs, amikor ráöntöm. De vigyázz, előtte vedd le kicsire a lángot a rizs alatt, csak utána öntsd a forróvizet, és készülj fel, hogy hevesen forrni fog az áthevült edényben.
Ha a 2-szeres víz nem lenne elegendő, azt tudod utólag is apránként pótolni főzés közben.
Sok sikert!
Hálás vagyok köszi, majd beszámolok milyen lett.
Nosalty.hu-n nem vagy fent véletlenül? :) Szívesen olvasgatnék több receptet tőled.
Ma még van időm, leírom, hogy csinálom a gombás-tejszínes-tejfölös krumplilevest.
A mennyiségeket úgy számolom, hogy dús, tartalmas, önálló étkezésként is megállja a helyét, ne csak "lé" legyen.
Mondjuk nagyobb adagokat szoktam készíteni, azon elmorgunk 2 napig.
Felaprítok két fej hagymát. Kb. 70-80 deka krumplit pici (1x1 cm) kockákra vagdosok. 2-3 szál répát vékony karikákra vágok. Felszeletelek 30-40 deka gombát. Ha van szárított, abból kb. két bő maréknyi kell. 3-4 gerezd fokhagymát apróra metélek. Egy kisebb maréknyi petrezselyemzöldet is finomra aprítok. Előveszek egy sört. Erre vigyázok, mert nekem kell. Utána egy 2 decis főzőtejszínt, és ugyanennyi tejfölt is odakészítek, közben óvatosságból ellenőrzöm, van-e még hűtött söröm a frigóban. Szükség esetén pótlom.
Teflonbevonatú vastagabb falú aluöntvény fazekakat használok. Egy ilyenbe löttyintek egy kis olajat, és felhevítem. Ebben elkezdem pirítani egyszerre a hagymát, és a krumpli FELÉT. Tisztára, mintha pirított krumpli készülne. Ezalatt felforralom azt a bizonyos másfél-két liter vizet. A konyhában nő a hőérzet, ez bizonyos védekezést igényel, úgyhogy az eddig gondosan félretett sört felhasználom.
Amikor a krumpli és a hagyma kellőképpen aranybarnára pirult, és kezd reményeket keltő illatokat árasztani, hamar belekeverem a gombaszeletek felét, párszor átforgatva 1-2 percig még hagyom sülni, de aztán felöntöm a forralt víz felével. Sózom, és beledobok 2-3 tyúkhúsleves kockát (már megint csalok), és egy bő teáskanálnyi kakukkfüvet (thymian), kevés őrölt borsot, fél kiskanálnyi majorannát. Ezután kihasználom, hogy pár percig úgyis várnom kell, míg a krumpli teljesen átfő, így aztán utánanézek, hogy a tartalék sör a hűtőben megvan-e még? Gondoskodok róla, hogy már biztosan az enyém legyen...
Ha megfőtt a krumpli, akkor jön a botmixer, és átpürésítem a fazék tartalmát. Ezzel végezve beleöntöm a maradék vizet, és a maradék fél adag nyers krumplit, valamint a répa- és gombaszeleteket. Ennek még kb. negyed órát kell újra főnie, addig összekeverhetem egy tálban a tejszínt a tejföllel, abba egy kanálnyi lisztet (híg habarást, és a fokhagymát. Ha nagyon akarom, tehetek még bele egy kevés (egy-két maréknyi) apróra vágott enyhén füstölt sonkát. Mármint a levesbe, nem a tejfölbe. A tejszínes-fokhagymás lisztezett tejföl csak a vége előtt 2 perccel kerül a forró levesbe, pánikszerűen gyors kevergetés mellett (nehogy a liszt miatt csomóssá váljon a habarás). Ennek elkerülésére egyébként érdemes a habarást a fazékba öntés előtt még a keverőedényben higítani, egy-két merőkanálnyi levessel, és simára keverés után a fazékban gyengéden fortyogó levesbe önteni.
Ha ügyes vagyok, elkészülök vele 3/4 óra alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!