Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell elkészíteni ezt...

Hogyan kell elkészíteni ezt az ételt?

Figyelt kérdés

Tehát, zöldséges rizseshúst szeretnék készíteni barna rizsből.


A hozzávalók:

- sárgarépa (igazi nem konzerv)

- esetleg fehér répa (szintén igazi)

- vörös hagyma

- 1-2 gerezd fokhagyma

- mondjuk brokkoli vagy karfiol

- csirke vagy pulykamell

- barna rizs (nem zacskós)


1. Hogyan kell elkészíteni a barna rizst ehhez az ételhez?

2. Mit/mikor kell megpárolni/megfőzni.


Úgy értem a répa keményebb, a karfiol hamarabb megpuhul. Mikor kell hozzátenni a husihoz vagy lehet-e már az elejétől kezdve együtt párolni/főzni őket?


Sajnos a neten eddig még csak olyan recepteket találtam, ahol mirelit vagy konzerv zöldségeket használnak.


2012. okt. 11. 17:00
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
49%

A rizseshús, ahogyan én készítem:

Apróra vágott vöröshagymát dinsztelsz, a karikára szelt répát-gyökeret, karfiolt beleforgatod, és belerakod a husit is. Felengeded annyi vízzel, mintha pörkölt lenne, sóval, borssal, ízesíted, és én ekkor rakom még bele az apróra vágott petrezselymet is. Amikor már puha, a levét felöntöd 2x annyi forralt sós vízzel, mint amennyi rizst főzni akarsz hozzá. Amikor forr, belerakod a rizst, addig kavargatod, míg ismét forrni kezd. Ekkor beborítod, a gázt elzárod alatta, kb. fél óra alatt megdagad a rizs és kész.

Amikor

2012. okt. 11. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
Bocsi, az utolsó "Amikor" már nem kell, onnét kezdve nincs tovább. :)))
2012. okt. 11. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 A kérdező kommentje:
De ez a barna rizsre is érvényes? Annyit tudok, hogy sokkal nehezebben fő meg, mint a sima rizs. Amíg az is ehetőre puhul nem mennek szét a zöldségek? Főleg a karfiol?
2012. okt. 11. 17:15
 4/21 gomzoli ***** válasza:
100%

Szia!

Ha nekem kellene a felsoroltakból elkészíteni, így csinálnám:

A hagymát felaprítanám, és elkezdeném lassú lángon pirítani, kevés olajon, egy akkora edényben, ami végül minden befogad.

Ezalatt felkarikáznám a répát és a petrezselyemgyökeret, feldarabolnám kicsi kockákra a húst, felaprítanám a fokhagymát, és kis rózsákra szedném a karfiolt, meg a brokkolit. Nagy hajlamot éreznék egy pohárnyi cukorborsóhoz is...

Amikor a hagyma majdnem megpirult, felerősíteném a lángot, és beletenném pirulni a húst. Ezzel párhuzamosan forralnék 1-1,5 liter vizet, és egy másik serpenyőben megpirítanám a rizst is, kevés olajjal keverve.

A hús megsülésekor hozzákeverném a pirított rizst, és felönteném kb. 2-szeres térfogatú forró vízzel, és ebbe belekevernék 2 db. tyúkhúsleves kockát. Aztán fedő alatt kis lángon hagynám fődögélni, és amikor láthatóan kezd duzzadni a rizs, -ill. láthatóan "fogy" róla a lé, akkor belekeverném előbb a répa-és petrezselyem szeleteket (maradjon legalább 15 percük még főni!), aztán a vége előtt kb. 5 perccel a cukorborsót, vele együtt a brokkolit és karfiolt is. Aztán elfantáziálnék arról is, hogy az apróra metélt fokhagymát ne egy pohár tejfölbe keverve adjam-e hozzá, esetleg egy teáskanálnyi mustárral habarva?

2012. okt. 11. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 A kérdező kommentje:

Hehe! Nagyon jó! :)

Köszi mindkettőtöknek!

2012. okt. 11. 17:23
 6/21 anonim ***** válasza:
Azt kalkuláld be, hogy a barnarizst sokkal tovább kell főzni, mint a hagyományosat, hogy olyan legyen, mint szeretnéd.
2012. okt. 11. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 A kérdező kommentje:
Ezért vagyok bajban, ezért tettem fel a 2. kérdést :)
2012. okt. 11. 17:29
 8/21 anonim ***** válasza:
Igazad van Kedves Kérdező, jól írod a Kommentedben: a barna rizsnek több idő kell. Ezért jó, amit a második hozzászóló írt, hogy azt (összerakás előtt) célszerű egy másik edényben "előre-puhítani". :))))
2012. okt. 11. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
8-as vagyok! ... második válaszoló = Gomzoli :)))
2012. okt. 11. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Én főzés előtt be szoktam áztatni a barna riszt legalább fél órára, így hamarabb megfő, de még így is több idő kell neki, mint a fehér rizsnek.
2012. okt. 11. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!