Hogyan kell elkészíteni ezt az ételt?
Tehát, zöldséges rizseshúst szeretnék készíteni barna rizsből.
A hozzávalók:
- sárgarépa (igazi nem konzerv)
- esetleg fehér répa (szintén igazi)
- vörös hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- mondjuk brokkoli vagy karfiol
- csirke vagy pulykamell
- barna rizs (nem zacskós)
1. Hogyan kell elkészíteni a barna rizst ehhez az ételhez?
2. Mit/mikor kell megpárolni/megfőzni.
Úgy értem a répa keményebb, a karfiol hamarabb megpuhul. Mikor kell hozzátenni a husihoz vagy lehet-e már az elejétől kezdve együtt párolni/főzni őket?
Sajnos a neten eddig még csak olyan recepteket találtam, ahol mirelit vagy konzerv zöldségeket használnak.
A rizseshús, ahogyan én készítem:
Apróra vágott vöröshagymát dinsztelsz, a karikára szelt répát-gyökeret, karfiolt beleforgatod, és belerakod a husit is. Felengeded annyi vízzel, mintha pörkölt lenne, sóval, borssal, ízesíted, és én ekkor rakom még bele az apróra vágott petrezselymet is. Amikor már puha, a levét felöntöd 2x annyi forralt sós vízzel, mint amennyi rizst főzni akarsz hozzá. Amikor forr, belerakod a rizst, addig kavargatod, míg ismét forrni kezd. Ekkor beborítod, a gázt elzárod alatta, kb. fél óra alatt megdagad a rizs és kész.
Amikor
Szia!
Ha nekem kellene a felsoroltakból elkészíteni, így csinálnám:
A hagymát felaprítanám, és elkezdeném lassú lángon pirítani, kevés olajon, egy akkora edényben, ami végül minden befogad.
Ezalatt felkarikáznám a répát és a petrezselyemgyökeret, feldarabolnám kicsi kockákra a húst, felaprítanám a fokhagymát, és kis rózsákra szedném a karfiolt, meg a brokkolit. Nagy hajlamot éreznék egy pohárnyi cukorborsóhoz is...
Amikor a hagyma majdnem megpirult, felerősíteném a lángot, és beletenném pirulni a húst. Ezzel párhuzamosan forralnék 1-1,5 liter vizet, és egy másik serpenyőben megpirítanám a rizst is, kevés olajjal keverve.
A hús megsülésekor hozzákeverném a pirított rizst, és felönteném kb. 2-szeres térfogatú forró vízzel, és ebbe belekevernék 2 db. tyúkhúsleves kockát. Aztán fedő alatt kis lángon hagynám fődögélni, és amikor láthatóan kezd duzzadni a rizs, -ill. láthatóan "fogy" róla a lé, akkor belekeverném előbb a répa-és petrezselyem szeleteket (maradjon legalább 15 percük még főni!), aztán a vége előtt kb. 5 perccel a cukorborsót, vele együtt a brokkolit és karfiolt is. Aztán elfantáziálnék arról is, hogy az apróra metélt fokhagymát ne egy pohár tejfölbe keverve adjam-e hozzá, esetleg egy teáskanálnyi mustárral habarva?
Hehe! Nagyon jó! :)
Köszi mindkettőtöknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!