Adnátok jól bevált vajas és krumplis pogácsa recepteket?





Ha nem szereted a tegezést akkor bocsánat
Mi kell bele?:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojás
2dkg só
1 cs sütőpor
Elkészítés:
A lisztbe belekevered a sütőport. A vajat a liszttel elmorzsolod, beleütöd a tojásokat, beleszórod a sót(óvatosan) és tésztává gyúrod. Ujjnyi vastagra nyújtod és pogácsaszaggatóval kiszaggatod. A tetejét megkened tojással, tepsibe tesszük és forró sütőben kisütjük.Még finomabb ízekért tehetsz rá reszelt sajtot vagy mákot.





Amennyiben gyakorló háziasszony vagy, úgy megadom egy nagyon finom pogácsa receptjét, de ha nem, akkor azt ajánlom keress egyszerűbbet, mert az élesztős tésztákhoz gyakorlat kell, nem elég a pontos mennyiség megadása. Tehát a hozzávalók:
1 kg liszt,
1 egész tojás a tésztába, és 1 a kenéshez,
1 marék só, (csak bátran)
1 maroknyi túró, (nem baj ha nem teljesen friss)
0,5 kg margarin, (nem ráma, csak egyszerű sütőmargarin)
1 kocka élesztő,
pici cukor, beszóráshoz kömény, szezám mag, vagy mák.
Az élesztőt a kevés cukorral langyos vizben felfuttatjuk.
Nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, hozzáadjuk a túrót,a tojást és a kézzel simára nyomkodott margarint. Ha felfutott az élesztő azt is ráöntjük, öntünk hozzá annyi langyos vizet, hogy pillanatok alatt lágy tésztává tudjuk összeállitani. Lisztezett asztalon csak addig gyúrjuk, hogy a felülete sima legyen, akkor visszatesszük a tálba, tetejét megkenjük olajjal, hogy ne száradjon be, és háromszorosára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett asztalon centi vékonyra nyújtjuk, és behajtjuk, mint a vajas tésztát. Pár percet pihentetjük, majd újra kinyújtjuk, késsel bevagdaljuk, kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással, beszórjuk és kelesztés után kisütjük.
Vastagságtól függően 3-3,5 tepsi pogácsát kapunk, súlyra kb 1,7 kg. Elkészitési idő 3-3,5 óra, de nagyon megéri. Jó sütést kivánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!