Milyen jól bevált pogácsa receptek vannak?
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 teáskanál só
Elkészítése:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Késsel faragjuk bele a jéghideg vajat, és morzsoljuk rá a juhtúrót.
Kezünkkel addig morzsoljuk, míg a vaj és a túró kis darabokra nem esik szét. Utána csorgassuk rá a tejszínt, és gyúrjunk belőle kemény tésztát (ha szükséges öntsünk még hozzá tejszínt vagy tejfölt). Gyúrjuk a tésztát cipóformára, nyújtófával, lisztezett deszkán nyújtsuk ki másfél-két centi vastagságúra, majd hajtsuk a közepénél össze.
Forrás: Kaldeneker György receptjei
Újra nyújtsuk ki, és a hajtogatást, nyújtást ismételjük meg még kétszer. Tegyük az összehajtott tésztát egy nagy tányérra, fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe pár órára pihenni.
Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a pogácsatésztát másfél centi vastagságúra, tetejét éles késsel vagdossuk be, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
Tegyük egymás mellé sütőlemezre a pogácsákat, kelesszük még húsz percig, utána forró 160-170 fokos sütőben süssük aranysárgára.
Csicseriborsós pogácsa
Hozzávalók 6 személyre: 200 g csicseriborsó, 500 g liszt, 30 g élesztő, 1 ek. cukor, olaj, só, őrölt bors
A borsót egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd leöntjük róla a fölösleges vizet és megfőzzük. A liszthalom közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd teljesen feloldjuk úgy, hogy lassan, szinte csepegtetve ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Közben a másik kezünkkel folyamatosan gyúrjuk a masszát. Hozzáadjuk a cukrot, sót, 4 ek. olajat és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, megkenjük olajjal, és tepsibe helyezzük és letakarjuk. 15 percig hagyjuk kelni, majd sárgabaracknyi adagokra osztjuk, melyeket kis tallérokká lapítunk szét kezünkkel. Visszatesszük a korongokat a tepsibe, elosztjuk rajtuk a csicseriborsókat, kissé bele is nyomkodjuk őket a tésztába. Majd megkenjük 4 ek. olaj, 1 ek. víz és fél kk. só keverékével, végül megszórjuk őrölt borssal. 30 percig hagyjuk kelni. Előmelegített sütőben 200 °C-on sütjük 20 percig. Melegen tálaljuk!
Diós pogácsa 2.
30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 15 dkg darált diót, 15 dkg porcukrot, 1/2 cs. V.-sütőport, 1 tojás sárgáját és 1 citrom reszelt héját tejföllel kemény tésztává gyúrunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és pogácsavágóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejére egy-egy fél dióbelet teszünk díszítésül, és erős sziruppal kenjük be
Egyszerű pogácsa
Hozzávalók: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejföl, só, 1/2 kg zsír vagy margarin, tej, 1 tojás.
A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót és szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát. Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb.1, 5-2 cm vastagságura, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, hogy szép sárga legyen (en inkább barnára sütve szeretem) a felvert tojással megkenjük.
Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságura vágjuk.
Fokhagymás pogácsa
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tojássárga, fél dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál só.
A vajat habosra keverem a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal fűszerezem. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, majd likőröspohárral (vagy kis méretű pogácsaszaggatóval) kiszaggatom. Egy-egy kis kerek lapot megkenek a fűszeres vajjal, és kettőt összeragasztva teszem a sütőlemezre lazán egymás mellé. A tojássárgával simára kevert tejjel megkenem a kis pogácsák tetejét, és az előmelegített forró sütőben szép barnáspirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Rizspogácsa
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 tojás, 8 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl víz, 10 dkg finomliszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék/olaj, 15 dkg meggy vagy cseresznye.
Elkészítése: A rizst a tejes vízben megfőzzük, cukrozzuk. Ha kihűlt, belekeverjük 3 tojás sárgáját, és lisztes gyúródeszkára terítjük, ahol közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk belőle. Tojásban és morzsában meghempergetjük, és forró zsiradékban megsütjük. Mindegyik közepére egy mag nélküli meggyet vagy cseresznyét teszünk és így tálaljuk.
Teapogácsa
Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl.
Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük, és közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
Sós pogácsa
40 dkg szikkadt túró, 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez 1 tojás
A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. Sütőben szép aranysárgára sütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!