Ötletes és finom ebéd?
Paradicsomos húsgombóc
hozzávalók 4 főre
* 0,5 kg darált hús (sertés comb)
* 1,5 kg paradicsom
* 80 g reszelt sajt (kemény)
* 50 g zsemlemorzsa
* 50 g mortadella
* 1 tojás
* 1 nagy vöröshagyma
* 60 ml tej
* friss bazsalikom
* friss petrezselyem
* só
* bors
* olaj
elkészítés
1. A paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd onnan kivéve lehúzzuk a bőrét. A paradicsomot összevágjuk és az apróra vágott hagymával, és a bazsalikom egy részével összefőzzük kb. 30 perc alatt.
2. Amíg a paradicsom fő, addig összedolgozzuk a húst az apróra vágott mortadellával, a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval, a borssal, valamint az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. Amikor összedolgozzuk a húst, a tejet is adjuk hozzá, hogy lágyabb legyen. Formázzunk kb. 3 cm átmérőjű kis golyókat a húsból, és forró olajban süssük ki.
3. A megfőtt paradicsomszószt turmixoljuk össze, majd egy lábasban 10 perc alatt főzzük össze a húsgombócokkal. Utána tálalhatjuk is.
Baconos roll
hozzávalók 4 főre
* 450 g sertésszűz
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 50 g szárított sonka
* 5 közepes fej Portobello gomba
* 6 db mini mozzarella golyó
* ½ tojás
* 1 csokor petrezselyem
* só, bors
* 15 szelet bacon
* diónyi vaj
* 1 ek olívaolaj
elkészítés
1. A húst húsdarálón kétszer átdaráljuk, majd nagyobb tálba tesszük. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpároljuk, és a megtisztított, szintén apró kockákra vágott gombát dinszteljük a hagymás olajon.
2. Hozzákeverjük a ledarált húshoz a hagymás-gombás egyveleget, a kis darabokra vágott szárított sonkát, petrezselymet és a fél tojást. Alaposan összekeverjük, sóval, borssak ízesítjük.
3. Fél méter hosszú alufóliadarab középső részét (minden irányban a széleken 3 cm-t elhagyva) a puha vajjal bekenjük. Hosszanti irányban elkezdjük a baconszeleteket egymás mellé, a vajas fóliára lefektetni. Inkább fedjék egymást, mintsem hézag legyen közöttük, hisz ez alkotja majd a végén a külső borítást a hústöltelék körül. Ha már kb. 8-10 szeletet lefektettünk egymás mellé, a fólia széléhez kell érnünk. A maradék baconszeleteket félbevágjuk, és a fele hosszúságúakat tesszük le folytatólagosan az előző sor alá.
4. Ezután a tölteléket egyenletesen elosztjuk, és szétsimítjuk a baconszeleteken, majd a közepén mintegy csíkot alkotva, belenyomkodjuk a húsos masszába az apró darabokra vágott mozzarella golyókat.
5. A fólia segítségével az egészet feltekerjük, egy hengert kapunk, jól beletekerjük az alufóliába, és 190 ºC-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 45 percig sütjük. (A sütőrácsra helyezzük, alá pedig alufóliával kibélelt tepsit helyezünk, hogy az esetlegesen kifolyó húslevet felfogja.)
6. A 45 perc leteltével, óvatosan kivesszük a tekercset a sütőből, kibugyoláljuk az alufólfóliából, és a húslevet leöntve, a tepsire helyezzük, visszatoljuk a sütőbe. Időnként megforgatva, kb. 20-25 perc alatt megpirítjuk.
-zöldséges bableves
-húsleves
-tojásleves
-zöldségleves
-gyümölcsleves
-frankfurti leves
-Túrógombóc
-túrós/sajtos-tejfölös/diós/mákos/grízes/sonkás tészta
-sztrapacska
-paprikás krumpli
-pörkölt rizzsel/krumplival/tésztával
-fasírt salátával/krumplival
-(le)sütött hús krumplival/salátával
-frissensültek krumplival/párolt zöldséggel/salátával
-rakott krumpli
-lecsó
-töklecsó(ugyanolyan,mint a sima lecsó,csak tökből van és isteni finom)
-bolognai spagetti
-zöldbab/lencse/tarkabab/borsó/sárgaborsó/tök/kelkáposzta főzelék fasírttal/csirkemellfalatkával(boltban lehet kapni,nagyon finom,főzelékekhez passzol is)
-almás pite
-keksztekercs
-pogácsa
-rétes
-sörkifli
Hirtelen ezek jutottak eszembe:D
lasagne
hozzávalók:
30 dkg lasagne
25 dkg darált marhahús (lehet sertéshús is)
25-25 dkg sajt
1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom
2 evõkanál sûrített paradicsom
2 evõkanál olaj
1 dl vörösbor
2 dl paradicsomlé
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
olasz fûszerkeverék (rozmaring, kakukkfû, oregano, bazsalikom)
só, kis cukor, frissen õrölt bors
Elkészítés:
A hagymát kis kockákra felvágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Majd együtt pároljuk a darált hússal, míg a hús aranybarna nem lesz. Hozzárakjuk a paradicsomot levével együtt és a sűrített paradicsomot, a sót, a cukrot, a fűszereket, majd lassú tűzön addig főzd, amíg a hús megpuhul a mártásban. Ha a hámozott paradicsom egészben van, akkor vágjuk kicsi darabokra. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Bekapcsoljuk a sütőt. Kiolajozzuk vékonyan egy tűzálló tálat. 5 percig főzzük a lasagnelapokat olajos forralt vízben. Kibéleljük a tálat 1-2 lasagnelappal, kevés paradicsomlevet öntsük rá, teszünk rá a húsos-paradicsomos mártásból, majd néhány vékony szelet sajtot. Most egy tésztaréteg, majd paradicsommártás következik, aztán a sajt, amíg végére nem érünk. Befedjük alufóliával, rátesszük a tetejét, berakjuk az alaposan bemelegített sütőbe. Körülbelül fél óra múlva kész. Nem kell megfőzni a tésztát, de én szeretem, ha a tészta elég puha.
Látom sok finom receptet kaptál. De szerintem könyebb kitalálni, ha képekkel nézed a recepteket. Csak nagyon nehéz választani a sok finom étel közül.
Itt nézz körül, kiválaszthatod azt is hogy milyen alapanyagból szeretnél főzni. Vigyázz, mert a végére nagyon éhes leszel :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!