Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ötletes és finom ebéd?

Ötletes és finom ebéd?

Figyelt kérdés
Olyan nehéz mindig kitalálni, hogy mit főzzek.Van valami ötlet?
2009. júl. 28. 14:54
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
63%

Csirkés doria



hozzávalók 4 főre


* 150 ml barna rizs

* 2 csirkemell filé

* 2-3 szelet bacon

* 10 dkg gomba

* 5 dkg zöldborsó

* 5 kukorica

* bazsalikom pesto (NO SALTY támogatásával :-) )


Béchamel mártáshoz


* ½ fej vöröshagyma

* 4 dkg vaj

* 4 dl tej

* 1 dl tejszín

* 4 dkg liszt

* só

* frissen őrölt bors

* szerecsendió

* szegfűszeg

* 5-10 dkg valamilyen kemény sajt (pl. parmezán)


elkészítés


1. A barna rizst megmosom, megfőzöm, félreteszem.

2. Közben egy serpenyőben az apró kockákra vágott csirkemellet sóval, borssal és egy kis házi készítésű, extra minőségű bazsalikom pestoval megsütöm.

3. A bacont 1.5 cm csíkokra vágom, majd a gombával, cukorborsóval, kukoricával egy kis olívaolajon megpirítom.

4. A csirkehúst és a zöldségeket összeforgatom a rizzsel.

5. Elkésztem a Béchamelt mártást.

6. Egy tűzálló tálba rétegzem a rizses-húsos-zöldséges keveréket felváltva a Béchamellel, majd a legtetejére reszelt sajtot teszek.

7. Sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.


Béchamel mártás:



1. A vajon picit megfuttatom a hagymát, majd hozzáadom a lisztet.

2. Világos rántást készítek, s fokozatosan hozzáadagolom a felmelegített tejet, majd a tejszínt is.

3. Fűszerezem és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. (Ekkor adhatok hozzá reszelt sajtot is.)

2009. júl. 28. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 anonim ***** válasza:
63%

Falafel


hozzávalók 4 főre


* 300 g szárított csicseriborsó

* 1 közepes fej vöröshagyma

* 3 gerezd fokhagyma

* 1 tojás

* 2-3 ek friss petrezselyem

* chilipaprika (ízlés szerint)

* 1-2 tk kömény

* 1-2 tk koriander

* 1/2 tk sütőpor

* só

* frissen őrölt bors

* 1 ek víz

* olaj a sütéshez


elkészítés


1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk.

2. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.

3. Evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd olajban pirosra sütjük.

2009. júl. 28. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/25 anonim ***** válasza:
63%

Tejfölös zöldbableves


hozzávalók 6 főre


* 1/2 kg zöldbab

* 1 közepes fej vöröshagyma

* 2 gerezd fokhagyma

* 175 ml tejföl

* 1 tk pirosarany

* 1 tk ecet

* 1 tk vegeta

* 1 tk só

* 2 tk őrölt paprika


elkészítés


1. A megtisztított, felaprított zöldbabot kb. 2,5 l vízben feltesszük főni, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, a szétpaszírozott fokhagymát, sóval, vegetával és pirosarannyal ízesítjük.

2. Amikor a zöldbab megpuhult, kidobjuk a vöröshagymát és berántjuk a levest. (Rántás készítése: kb. 1,5 ek lisztet 1 fakanálnyi zsíron , vagy 2 ek olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel.)

3. A levesbe keverjük a tejfölt, hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és azon melegében tálaljuk.

2009. júl. 28. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:
63%

Pasta pronto


hozzávalók 2 főre


* 250 g linguine tészta (száraz)

* 1 tk száraz chiliörlemény

vagy 2 db friss chilipaprika

* 4 gerezd fokhagyma

* 1 cs petrezselyemzöld

* 1 dl jó minőségű olívaolaj


elkészítés


1. Egy fazékban vizet forralunk. Amikor felforrt, megsózzuk és kb. 5-6 percig főzzük benne a tésztát.

Elzárjuk alatta a lángot és még kb. 3-4 percig hagyjuk puhulni, hogy 'al dente' legyen.

2. Az olívaolajat egy serpenyőben felmelegítjük és ha forró, 1-2 percig kevergetve pirítjuk benne a chilit.

Ezután beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, de rögtön le is vesszük a tűzről, hogy meg ne égjen.

3. A tésztát leszűrjük és lecsöpögtetjük és összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel és a chilis-fokhagymás olajjal.

4. Lefedve pár percig hagyjuk, hogy a főtt tészta átvegye az ízeket.

2009. júl. 28. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 anonim ***** válasza:
63%

Bakonyi sertésszelet

hozzávalók 4 főre


* 600 g csontozott sertéskaraj

* 400 g csiperke gomba

* 2 púpus evőkanál sertészsír

* 2 közepes fej vöröshagyma

* 1 cső hegyes, erős paprika

* 1 tk csípős Pirosarany

* 1 tk csemege Pirosarany

* fél paradicsom

* 1 tk só

* 3 tk őrölt pirospaprika:fűszerpaprika)

* 3 ek tejföl (20 %-os)


elkészítés


1. A megtisztított húst ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk.

2. A megpucolt hagymát felaprítjuk, és a zsíron megdinszteljük. A hússzeleteket egyenként megforgatjuk benne és fehéredésig sütjük.

3. Rászórjuk a fűszerpaprikát, a sót és kevés vízzel felengedjük (időnként, ha szükséges, pótoljuk a vizet). Belerakjuk a felszeletelt zöldpaprikát, a kétféle Pirosaranyat és a paradicsomot. Lassú tűzön főzzük, míg a hús meg nem puhul.

4. Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, amivel kb. 15 percig tovább főzzük.

5. A legvégén belekeverjük a tejfölt, és összerottyantjuk.

6. Deszkáról szaggatott, házilag készített galuskával kínáljuk.

2009. júl. 28. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/25 anonim ***** válasza:
72%

Töltött cukkíni

hozzávalók 4 főre


* 1 kg cukkíni (kb. 3 db közepes méretű)

* 30 dkg darált hús

* 1 közepes hagyma v. 3 szál újhagyma

* 30 g kapribogyó

* 50 g zöld olívabogyó (feldarabolva)

* 2-3 ek paradicsomszósz

* bazsalikom

* só

* olívaolaj



elkészítés


1. A cukkínit keresztbe félbevágjuk és forró vízben 10 percig főzzük. Majd leszűrjük a levét, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd hosszanti irányba félbevágjuk őket. A közepét egy teáskanál segítségével kikaparjuk (3-4 mm hús maradjon a héjon). A cukkíni belét apró kockákra vágjuk és félretesszük.

2. Egy tálban összekeverjük a húst, az apróra vágott hagymát, a kapribogyót, a feldarabolt olívabogyót, a paradicsomszószt, a cukkíni belsejét, a bazsalikomot és a sót.

3. A cukkíni héját megtöltjük a húsos masszával, és azokat egy nagyobb tepsibe egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal. 200 fokon 30-40 percig (alsó-felső sütési módon) sütjük, majd az utolsó 5-8 percet grillezve, hogy szép piros legyen a teteje.

2009. júl. 28. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/25 anonim ***** válasza:
72%

Túrós palacsinta

hozzávalók 2 főre


A palacsintához


* 20 dkg liszt

* 2 tojás

* 3 dl tej

* 2 dl szódavíz

* csipet só

* 0,5 dl olaj


A töltelékhez


* 25 dkg túró

* 1-2 evőkanál tejföl

* 3 evőkanál porcukor

* 1 citrom reszelt héja

* 1 vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília aroma

* 1 púpos evőkanál hidegen készítendő vaníliás pudingpor

* 1 maréknyi mazsola


elkészítés


Palacsinta készítése:


1. A tojásokat egy csipet sóval felverjük.

2. Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük.

3. Hozzáadjuk a szódát, majd egy órát pihentetjük.

4. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk.

5. A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.


Töltelék készítése:


1. Amíg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a tölteléket:

2. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.

3. Egy evőkanál tejfölt elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral.

4. Hozzáveverjük az áttört túrót, a citromhéjat, és a pudingport.

5. Ha szükséges, még tejföllel lazítjuk.

6. Belekeverjük a mazsolát.


Összeállítás:


1. A palacsintákat megtöltjük a túrós krémmel és félbevágva tálaljuk.

2009. júl. 28. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 anonim ***** válasza:
63%

Koktélrákos rizottó

hozzávalók 5 főre


* 400 g rizottó rizs (lehetőleg carnaroli)

* 1 közepes fej vöröshagyma

* 3 gerezd fokhagyma

* 100 g vaj

* 2 dl fehérbor

* 150 g parmezán sajt

* 300 g koktélrák

* 1 csokor petrezselyem

* 1,2 l (hal) alaplé

* olívaolaj

* só


elkészítés


1. A koktélrákot 30 g vajon, egy gerezd fokhagymával néhány percig pároljuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Kis tálban, letakarva félretesszük.

2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat 2 ek olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát, majd a maradék fokhagymát puhára pároljuk benne.

3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.

4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez. A finom, krémes rizottó titka a folyamatos (értsd: szüntelen, megállás nélküli) keverés, ezért ne legyünk restek, és egy pillanatra se hagyjuk magukra a rizsszemeket! Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vízet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.

5. Az előkészített koktélrákokat ekkor adjuk a rizottóhoz.

6. Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.

2009. júl. 28. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Rizskoch

hozzávalók 4 főre


* 1 liter tej

* 1 dl víz

* 25 dkg rizs

* kevés cukor

* 1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor

* 5 tojás


elkészítés


1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot).

2. A rizst megfőzzük és kihűtjük.

3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.

4. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk és ebbe öntjük bele a masszát.

5. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.

6. Lekvárral tálaljuk.

2009. júl. 28. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Rakott zöldbab

hozzávalók 4 főre


* 1kg zöldbab

* 30 dkg darált sertéshús

* 1 pohár 20%-os tejföl

* 2 db tojás

* 1 db vöröshagyma (kicsi)

* 1 gerezd fokhagyma

* 10 dkg zsír

* 2 tk só

* 2 mk őrölt bors

* zsemlemorzsa


elkészítés


1. A zöldbabnak levágjuk a végeit, feldaraboljuk. 1 teáskanál sóval ízesített vízben félpuhára főzzük, leszűrjük.

2. A hagymát felaprózzuk, a zsír felén megdinszteljük, hozzáadjuk a darálthúst, ízesítjük a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, kb.10 percig tovább pirítjuk.

3. A zsemlemorzsát pici zsíron megpirítjuk.

4. Egy tűzálló tálat a maradék zsírral kikenünk, a zsemlemorzsából szórunk az aljára egy keveset.

5. A zöldbab felét belesimítjuk, ráterítjük a darálthúst, beborítjuk a zöldbab másik felével.

6. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, ízesítjük pici sóval és ráöntjük a rakottasra.

7. Rászórjuk a maradék zsemlemorzsát.

8. 200 C°-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

2009. júl. 28. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!