Ötletes és finom ebéd?
Csirkés doria
hozzávalók 4 főre
* 150 ml barna rizs
* 2 csirkemell filé
* 2-3 szelet bacon
* 10 dkg gomba
* 5 dkg zöldborsó
* 5 kukorica
* bazsalikom pesto (NO SALTY támogatásával :-) )
Béchamel mártáshoz
* ½ fej vöröshagyma
* 4 dkg vaj
* 4 dl tej
* 1 dl tejszín
* 4 dkg liszt
* só
* frissen őrölt bors
* szerecsendió
* szegfűszeg
* 5-10 dkg valamilyen kemény sajt (pl. parmezán)
elkészítés
1. A barna rizst megmosom, megfőzöm, félreteszem.
2. Közben egy serpenyőben az apró kockákra vágott csirkemellet sóval, borssal és egy kis házi készítésű, extra minőségű bazsalikom pestoval megsütöm.
3. A bacont 1.5 cm csíkokra vágom, majd a gombával, cukorborsóval, kukoricával egy kis olívaolajon megpirítom.
4. A csirkehúst és a zöldségeket összeforgatom a rizzsel.
5. Elkésztem a Béchamelt mártást.
6. Egy tűzálló tálba rétegzem a rizses-húsos-zöldséges keveréket felváltva a Béchamellel, majd a legtetejére reszelt sajtot teszek.
7. Sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Béchamel mártás:
1. A vajon picit megfuttatom a hagymát, majd hozzáadom a lisztet.
2. Világos rántást készítek, s fokozatosan hozzáadagolom a felmelegített tejet, majd a tejszínt is.
3. Fűszerezem és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. (Ekkor adhatok hozzá reszelt sajtot is.)
Falafel
hozzávalók 4 főre
* 300 g szárított csicseriborsó
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 tojás
* 2-3 ek friss petrezselyem
* chilipaprika (ízlés szerint)
* 1-2 tk kömény
* 1-2 tk koriander
* 1/2 tk sütőpor
* só
* frissen őrölt bors
* 1 ek víz
* olaj a sütéshez
elkészítés
1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk.
2. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.
3. Evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd olajban pirosra sütjük.
Tejfölös zöldbableves
hozzávalók 6 főre
* 1/2 kg zöldbab
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 175 ml tejföl
* 1 tk pirosarany
* 1 tk ecet
* 1 tk vegeta
* 1 tk só
* 2 tk őrölt paprika
elkészítés
1. A megtisztított, felaprított zöldbabot kb. 2,5 l vízben feltesszük főni, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, a szétpaszírozott fokhagymát, sóval, vegetával és pirosarannyal ízesítjük.
2. Amikor a zöldbab megpuhult, kidobjuk a vöröshagymát és berántjuk a levest. (Rántás készítése: kb. 1,5 ek lisztet 1 fakanálnyi zsíron , vagy 2 ek olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel.)
3. A levesbe keverjük a tejfölt, hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és azon melegében tálaljuk.
Pasta pronto
hozzávalók 2 főre
* 250 g linguine tészta (száraz)
* 1 tk száraz chiliörlemény
vagy 2 db friss chilipaprika
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 cs petrezselyemzöld
* 1 dl jó minőségű olívaolaj
elkészítés
1. Egy fazékban vizet forralunk. Amikor felforrt, megsózzuk és kb. 5-6 percig főzzük benne a tésztát.
Elzárjuk alatta a lángot és még kb. 3-4 percig hagyjuk puhulni, hogy 'al dente' legyen.
2. Az olívaolajat egy serpenyőben felmelegítjük és ha forró, 1-2 percig kevergetve pirítjuk benne a chilit.
Ezután beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, de rögtön le is vesszük a tűzről, hogy meg ne égjen.
3. A tésztát leszűrjük és lecsöpögtetjük és összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel és a chilis-fokhagymás olajjal.
4. Lefedve pár percig hagyjuk, hogy a főtt tészta átvegye az ízeket.
Bakonyi sertésszelet
hozzávalók 4 főre
* 600 g csontozott sertéskaraj
* 400 g csiperke gomba
* 2 púpus evőkanál sertészsír
* 2 közepes fej vöröshagyma
* 1 cső hegyes, erős paprika
* 1 tk csípős Pirosarany
* 1 tk csemege Pirosarany
* fél paradicsom
* 1 tk só
* 3 tk őrölt pirospaprika:fűszerpaprika)
* 3 ek tejföl (20 %-os)
elkészítés
1. A megtisztított húst ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk.
2. A megpucolt hagymát felaprítjuk, és a zsíron megdinszteljük. A hússzeleteket egyenként megforgatjuk benne és fehéredésig sütjük.
3. Rászórjuk a fűszerpaprikát, a sót és kevés vízzel felengedjük (időnként, ha szükséges, pótoljuk a vizet). Belerakjuk a felszeletelt zöldpaprikát, a kétféle Pirosaranyat és a paradicsomot. Lassú tűzön főzzük, míg a hús meg nem puhul.
4. Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, amivel kb. 15 percig tovább főzzük.
5. A legvégén belekeverjük a tejfölt, és összerottyantjuk.
6. Deszkáról szaggatott, házilag készített galuskával kínáljuk.
Töltött cukkíni
hozzávalók 4 főre
* 1 kg cukkíni (kb. 3 db közepes méretű)
* 30 dkg darált hús
* 1 közepes hagyma v. 3 szál újhagyma
* 30 g kapribogyó
* 50 g zöld olívabogyó (feldarabolva)
* 2-3 ek paradicsomszósz
* bazsalikom
* só
* olívaolaj
elkészítés
1. A cukkínit keresztbe félbevágjuk és forró vízben 10 percig főzzük. Majd leszűrjük a levét, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd hosszanti irányba félbevágjuk őket. A közepét egy teáskanál segítségével kikaparjuk (3-4 mm hús maradjon a héjon). A cukkíni belét apró kockákra vágjuk és félretesszük.
2. Egy tálban összekeverjük a húst, az apróra vágott hagymát, a kapribogyót, a feldarabolt olívabogyót, a paradicsomszószt, a cukkíni belsejét, a bazsalikomot és a sót.
3. A cukkíni héját megtöltjük a húsos masszával, és azokat egy nagyobb tepsibe egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal. 200 fokon 30-40 percig (alsó-felső sütési módon) sütjük, majd az utolsó 5-8 percet grillezve, hogy szép piros legyen a teteje.
Túrós palacsinta
hozzávalók 2 főre
A palacsintához
* 20 dkg liszt
* 2 tojás
* 3 dl tej
* 2 dl szódavíz
* csipet só
* 0,5 dl olaj
A töltelékhez
* 25 dkg túró
* 1-2 evőkanál tejföl
* 3 evőkanál porcukor
* 1 citrom reszelt héja
* 1 vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília aroma
* 1 púpos evőkanál hidegen készítendő vaníliás pudingpor
* 1 maréknyi mazsola
elkészítés
Palacsinta készítése:
1. A tojásokat egy csipet sóval felverjük.
2. Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
3. Hozzáadjuk a szódát, majd egy órát pihentetjük.
4. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk.
5. A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.
Töltelék készítése:
1. Amíg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a tölteléket:
2. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.
3. Egy evőkanál tejfölt elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
4. Hozzáveverjük az áttört túrót, a citromhéjat, és a pudingport.
5. Ha szükséges, még tejföllel lazítjuk.
6. Belekeverjük a mazsolát.
Összeállítás:
1. A palacsintákat megtöltjük a túrós krémmel és félbevágva tálaljuk.
Koktélrákos rizottó
hozzávalók 5 főre
* 400 g rizottó rizs (lehetőleg carnaroli)
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 100 g vaj
* 2 dl fehérbor
* 150 g parmezán sajt
* 300 g koktélrák
* 1 csokor petrezselyem
* 1,2 l (hal) alaplé
* olívaolaj
* só
elkészítés
1. A koktélrákot 30 g vajon, egy gerezd fokhagymával néhány percig pároljuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Kis tálban, letakarva félretesszük.
2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat 2 ek olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát, majd a maradék fokhagymát puhára pároljuk benne.
3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez. A finom, krémes rizottó titka a folyamatos (értsd: szüntelen, megállás nélküli) keverés, ezért ne legyünk restek, és egy pillanatra se hagyjuk magukra a rizsszemeket! Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vízet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.
5. Az előkészített koktélrákokat ekkor adjuk a rizottóhoz.
6. Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.
Rizskoch
hozzávalók 4 főre
* 1 liter tej
* 1 dl víz
* 25 dkg rizs
* kevés cukor
* 1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor
* 5 tojás
elkészítés
1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot).
2. A rizst megfőzzük és kihűtjük.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
4. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk és ebbe öntjük bele a masszát.
5. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
6. Lekvárral tálaljuk.
Rakott zöldbab
hozzávalók 4 főre
* 1kg zöldbab
* 30 dkg darált sertéshús
* 1 pohár 20%-os tejföl
* 2 db tojás
* 1 db vöröshagyma (kicsi)
* 1 gerezd fokhagyma
* 10 dkg zsír
* 2 tk só
* 2 mk őrölt bors
* zsemlemorzsa
elkészítés
1. A zöldbabnak levágjuk a végeit, feldaraboljuk. 1 teáskanál sóval ízesített vízben félpuhára főzzük, leszűrjük.
2. A hagymát felaprózzuk, a zsír felén megdinszteljük, hozzáadjuk a darálthúst, ízesítjük a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, kb.10 percig tovább pirítjuk.
3. A zsemlemorzsát pici zsíron megpirítjuk.
4. Egy tűzálló tálat a maradék zsírral kikenünk, a zsemlemorzsából szórunk az aljára egy keveset.
5. A zöldbab felét belesimítjuk, ráterítjük a darálthúst, beborítjuk a zöldbab másik felével.
6. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, ízesítjük pici sóval és ráöntjük a rakottasra.
7. Rászórjuk a maradék zsemlemorzsát.
8. 200 C°-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!