Ötletes és finom ebéd?
Ez nekem is problémám, mindig ugyanazt a kb. 10 kaját főzöm kb. 10 éve. :D
Ki kell nyitni egy szakácskönyvet, és ahol kinyílik, azt megfőzni. Ha jó, tedd a receptjeid közé, ha nem, próbálj ki valami mást.
Hozzávalók:
1 csomag tarhonya, 70-80 dkg darálthús,1 fej vöröshagyma,4 szem krumpli,bors,só
Elkészítés:
A darálthúst lepirítom, a hagymát rádobom és ha a hagyma megfonnyadt hozzáadom a vékony kockákra vágott krumplit és a sót, amíg ez párolódik addig a tarhonyát kevés olajon megpirítom és hozzáadom a húshoz. Felöntöm vízzel, megborsozom és készrefőzöm kislángon.Nagyon egyszerű, de laktató ebéd a hétköznapokra.
Tanácsok:
A darálthús alá, ha nem muszály ne tegyetek olajat, mert túl zsíros lesz, hisz a húsból sül ki zsír és a tarhonya alá is kell olaj. Én egy kicsi vizet szoktam tenni a hús alá.
Elkészítési idő: 60 perc
"töki pompos"
hozzávalók 6 főre
tésztához
* 50 dkg finomliszt
* 3 közepes burgonya
* 2,5 dkg élesztő
* 2,5 dl langyos víz
* 1 kk. cukor
* só
a tetejére
* 2 dl tejföl
* 3 gerezd fokhagyma, zúzva
* 3 fej lilahagyma
* 20 dkg reszelt sajt
* 30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
elkészítés
1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
3. Ha kész a krumpli, akkor áttörjük és az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
4. A tésztát jól kidolgozzuk.
5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
7. Előmelegített sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
sajtos csirke
hozzávalók 4 főre
* 550 g csirkemell filé
* 350 g félkemény sajt (tetszés szerint)
* 250 g natúr vajkrém
* só, bors
* 2 db tojás
* liszt
elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen. Egy laposabb (kb. 5 cm magas, 20 cm x 20 cm-es) jénai tálat a vajkrém felével vastagon kikenünk.
2. A sajtot finom lyukú reszelőn lereszeljük. Amennyiben vastagabb a hús, a megmosott, szárazra törölt csirkemelleket hosszanti irányba félbevágjuk. A filéket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és a felvert tojásba mártjuk. Utána belehempergetjük a reszelt sajtba, a kezünkkel nyomkodjuk kicsit rá a sajtot, hogy rajta maradjon. Az így előkészített hússzeletet a kivajazott tál aljára fektetjük. Így folytatjuk, amíg a hús el nem fogy: a bundázott filéket szorosan egymás mellé helyezzük a jénaiba, két rétegben. A végén a maradék vajkrémet a sajttal borított csirkemellek tetejére tesszük.
3. Előmelegített sütőbe téve körülbelül egy óra alatt aranyszínűre sül
részeges csirke
hozzávalók 4 főre
* 8 db csirkecomb (alsó és felső, vagy vegyesen)
* 4 szelet bacon
* só
* 3-4 ek olaj
* 1-2 szelet füstölt szalonna
* 2 dl száraz fehérbor
* 2 dl tejföl
elkészítés
1. A csirkecombokat kicsit sózzuk, és mindegyiket egy fél szelet baconbe tekerjük.
2. Egy tepsit olajjal megkenünk, ráhelyezzük a húsokat és füstölt szalonna darabokat dugdosunk közéjük.
3. A húsok alá öntjük a bort.
4. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőbe tesszük.
5. Kb. 1 óra elteltével levesszük a fóliát és a húst pirulásig sütjük (ez további 15-20 perc).
6. Végül a tejfölt elkeverjük a szaftjába és átrotyogtatjuk (5-10 perc alatt).
Tejszínes rakott csirkemell
hozzávalók 4 főre
* 1 kg csirkemell filé
* 30 dkg bacon
* 15 dkg füstölt szalonna, kockára vágva
* 2 fej lilahagyma
* 1 zöldpaprika
* 30 dkg reszelt sajt
* 2 dl tejszín
* 25 dkg gomba
* sült csirke só
* margarin
elkészítés
1. A csirkemellet besózzuk. Egy jénai tálat kimargarinozunk.
2. A tálba rétegesen helyezzük el az alapanyagokat: bacon, füstölt szalonna, csirkemell, paprika karikák, hagymakarikák, gomba. 2 réteget készítünk, így az előzőeket még egyszer a tálba helyezzük. A két réteg közé tejszínt locsolunk. A tál tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és az egészet meglocsoljuk tejszínnel.
3. 200 Fokon alsó-felső sütési módon kb. 75 percig sütjük, úgy, hogy 60 percig a tetejét lefedjünk.
Csirkés taco
hozzávalók 4 főre
* 400 g csirkemell filé
* 8 db Taco shell
* 1 Taco fűszerkeverék
* 4 ek olívaolaj
* 150 g konzerv kukorica
* 150 g konzerv fekete egész bab
* 175 ml tejföl
* 150 g félkemény sajt
* ½ fej jégsaláta
* Tabasco szósz
elkészítés
1. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, egy tálban összekeverjük a fűszerkeverékkel és az olívaolajjal, félretesszük, 10 percig állni hagyjuk.
2. Közben lereszeljük a sajtot (finom lyukú reszelőn) és a megmosott jégsaláta leveleket apró darabokra tépkedjük. A sütőt előmelegítjük 125 ºC-ra, s majd míg a húst pirítjuk, a Taco shell-eket a sütőben átmelegítjük.
3. Egy nagy serpenyőt szárazon felhevítünk, beleöntjük a fűszeres-olajos csirkemell-kockákat és néhány perc alatt megpirítjuk, a végén hozzáadjuk a kukoricát és a babot is.
4. A taco shell-eket megtöltjük a pirított csirkehússal. Tejföllel, Tabasco szósszal, reszelt sajttal, guacamole-val és salátával kínáljuk (ki-ki saját magának ízlés szerint adagolja ez utóbbiakat).
Baconbe göngyölt csirkemell
hozzávalók 2 főre
* 2 db nagy csirkemell
* 4 szelet bacon
* 4 szem olajbogyó
* 2 gerezd fokhagyma
* friss rozmaring
elkészítés
1. A csirkemelleket jól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk, majd kettéválasztjuk.
2. Éles kés segítségével kis nyílásokat ejtünk rajta, majd fokhagymával, olajbogyóval megspékeljük.
3. Mindegyik húsra teszünk egy-két friss rozmaringlevelet, ezután spirálvonalban betekerjük a baconbe.
4. Egy serpenyőt felforrósítunk, belehelyezzük a húst úgy, hogy az a fele kerüljön alulra, ahol a bacon végei összeérnek. Így a végek hamar összesülnek és nem fognak letekeredni.
5. Fedő alatt süssük, néha ellenőrizzük és forgassuk meg, hogy minden oldala szép piros legyen.
Sült kacsacomb
hozzávalók 4 főre
* 4 db kacsacomb
* só
* kevés víz
elkészítés
1. A kacsacombot megtisztítjuk, bőrét bevagdossuk, alaposan megsózzuk és állni hagyjuk. (Javasolt előző nap előkészíteni, így egy éjjelen át tudjuk állni hagyni.)
2. Másnap a combokat egy tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá, a tepsit alufóliával lefedjük és előmelegített sütőbe (150 ºC, alul-felül állás) dugjuk. Lassú tűzön lefedve kb. 2 órán keresztül pároljuk.
3. Utána a fedőt levéve, a hőmérsékletet emelve (190 ºC) ropogósra sütjük, időnként átfordítjuk a combokat, és saját zsírjával locsoljuk. (Ha szükséges, az összegyűlt fölösleges zsiradékból leöntünk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!