Mi a találomra összeállított, foszlós, mindenhez jó kelt tészta titka?
A nagynéném mindig fejből állít össze remek kelt tésztát és ezt csinálja édesre vagy sósra. Nem méregeti se a lisztet se az élesztőt se a vizet. Csak azt tudom, hogy a végén olvasztott vajjal lazítja. A mennyiséget is változtatja, mikor több kell mikor kevesebb.
Mi a nagy titok? Minden kelthez más a recept, van amelyik tetszik van ami nem, szeretnék egy jót, amit úgy zsigerből el lehet készíteni.
Vegyünk fél élesztőt az kb 2,5 dkg.
ezt felfuttatod egy 1 dl tejjel és 1 kanál cukorral.
Fogod a tálad mondjuk fél kilót beleszitálsz, csinálsz a közepébe mélyedést és a felfutott élesztőt beleöntöd.
Ehhez adsz tojást mondjuk 1-et, vajat olyan fél dobozzal, egy kis dobozos tejfölt egy kávéskanál sót.
összegyúrod és látni rajta hogy kell még bele liszt, raksz bele egy marékkal ha kell még bele akkor raksz még.
Ha kemény lesz akkor egy kis olvasztott vajjal lazíthatod.
Persze másképp is ellehet készíteni, attól függ mit akarsz belőle csinálni, ez amit leírtam egy jó kis pogácsához jó.
*bocsi.
fél kiló lisztet szitálj a tálba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!