Hogy kell kacsat fözni? Mien füszerek kellenek hozza? Es mennyi?
Vedd külön a csontos részt és a belsőséget: far, hát, nyak, szárnyközép és vége: ezekről szedd le a bőrét, hájat, és a belsőségek szív, máj, stb.
Ezekből tudsz főzni hagyományos módon:
- egy kis husi levest
- pörköltet
- rizses húst
A combok, mellehúsa és a szárnytő: ezeket alaposan be kell sózni sütés előtti este, ahol vastagabb a háj, ott még kis késsel azt is bevágod, egy kis sót oda is szórsz.
A són kívül valami baromfinak való fűszerkeverékkel megszórod, esetleg egy kis fokmával is megtűzdeled.
Másnap hasonlóan, mint bármely más baromfit, sütőben, először fólia alatt megpuhítod. Amikor puha, fólia le, és szép ropogósra sütöd. Közben nem árt saját zsírjával locsolgatni, hogy valóban a kövérje teljesen átsüljön, és ne maradjon vizes-tocsogós.
Nem kell nagyon forró sütőben sütnöd, mert akkor a külseje hirtelen pirul, ég, miközben a belső része esetleg sületlen, vagy éppen még a csont mellett is véres marad.
Majd esetenként villával megszúrkálod, és tudni fogod, hol tartol.
Fazékban szoktam lesütni jó nagy darab fokhagymával tűzdelt pulykamellett sok zsírban, szerintem kacsát is lehet úgy.
Sózd be, olvassz fel sok zsírt, tedd bele a kacsát, és forgasd míg szépen megsül minden oldala, tedd rá a majorannát, dobj mellé fokhagymát és öntsd fel vízzel, hogy ellepje, fedő alatt főzzed kis lángon míg meg nem puhul, majd süsd zsírjára, vigyázz hogy oda ne égjen ha elfogy róla a víz.
Én is abban szoktam, először forgasd át zsíron fehéredésig, majd egy-két korty vizet rá és födőt. Ezt ismételd addig amíg a husi meg nem puhul, majd a födőt vedd le. Addig süsd, hogy a zsírból a víz elsüljön, (VIGYÁZZ, A VÉGE FELÉ SZERET CSAPKODNI, MEG NE ÉGESSEN!)
de a husinak szép pirosnak kell lennie.
Legjobb a tefon edény! A finom zsírját egy kislábasba áttöltöd, és a hűtőből bármikor elő tudod szedni! Finom is az!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!