Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A leges legegyszerűbb piskóta...

A leges legegyszerűbb piskóta receptéjre lennék kíváncsi, ami Neked bevált?

Figyelt kérdés
Ne legyen bonyolult, ha lehet!
2012. aug. 11. 00:22
 1/9 A kérdező kommentje:
Olyanokat találtam itt is, meg receptes oldalakon is, hogy ennyi meg ennyi evőkanál. De púpos, vagy lapos, le kell rázni, vagy jól megmeríteni?
2012. aug. 11. 00:34
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagymamim receptje


Vizes piskóta


Lemérjük a 4db tojást héjastól együtt. Amennyi a tojás héjastól, annyi dkg cukrot mérek ki. Cukrot összekeverjük a tojássárgájával, és fehéredésig kavarjuk.

Ezután 8 ek forró vizet adunk hozzá a cukorhoz. (ahány db tojást raktunk bele annyiszor 2 evőkanál víz kell hozzá.) Majd lisztet adunk hozzá amennyi a tojás volt, annyi dkg lisztet kell hozzákeverni. Tésztához keverünk még borsónyi szódabikarbónát ha van, és 1 kávéskanálnyi sütőport.


Megmaradt tojásfehérjét felverjük habbá, és először 2 evőkanálnyi habot teszünk a tésztához, amit jól összekeverünk, majd a többi habot csak beleforgatjuk a tésztába.

Hab keverésnél: tegyünk borsónyi sót, mokkás kanálnyi citromlevet, mert így keményebb lesz tőle a hab és könnyen fel lehet verni.


Tepsit kizsírozzuk majd zsemlemorzsával v. liszttel szórjuk meg.


10 percig nagy lángon süssük, és ne nyissuk ki addig a sütőt. Kb. 30 percig süssük.

2012. aug. 11. 00:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
73%

ami nekem legegyszerűbb:


x tojás

x ek cukor (csapott)

x ek liszt (púpos)

kevés sütőpor ( x=6 nál 1 kk)


1. tojássárgáját keverd el a cukorral

2. a liszttel is

3. tedd hozzá a felvert tojásfehérje harmadát, és LASSAN ÓVATOSAN keverd bele, utána a második harmad, majd a harmadik

4. 160-180 fokon 20 perc, az ajtót ne nyitogasd, tűpróba

2012. aug. 11. 02:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
nem tudom világos-e, de az x-ek azt jelölik hogy ahányat veszel tojásból, ugyanannyit a másik kettőből is :D
2012. aug. 11. 02:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Így van!

Más szavakkal:


Ahány tojás, annyi csapott evőkanál cukor, és annyi púpozott evőkanál lisz.


A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem, majd óvatosan belekavarom a kőkeményre vert habot. Utána apránként adagolom bele a lisztet és 1 cs. sütőport.


Sütőporból: 6 tojásig 1 kiscsomag, 6-10 tojás között 1,5 csomag, 10 tojás felett 2,0 kiscsomag sütőpor, vagy 1 nagyobb


Közben a sütőt előmelegíted, amikor összekavartad és beteszed, az első 20 percben TILOS az ajtót kinyitni!!

2012. aug. 11. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Még azt szeretném kérdezni, hogy amikor már megsült, akkor még hagyjam bent a sütőben nyitott sütőajtónál, míg kihűl, vagy mindjárt vegyem ki? Azt is olvastam itt, hogy nehogy kivegyük azonnal, mert összeesik.

2012. aug. 11. 12:59
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem olyan bonyolult ez, ne félj! A liszt púpos,a cukor csapott evőkanál. Lehet használni az 1 tojás, 1 ek liszt, 1 ek cukor, + liszt mennyiségétől függően sütőpor receptet is. Vagy ennek a tojás-takarékos változatát (ezt szoktam én is használni), a vizes-piskótát:1 tojás, 1 ek víz, 2 ek liszt, 2 ek cukor + liszt mennyiségtől függően sütőpor. Sütéskor én pár percet magas főfokon sütöm, az szépen felkapja. Majd leveszem alacsonyra, hogy a közepe is rendesen átsüljön. Tehetsz egy hőálló edényben vizet is alulra. A sütőben nem szoktam benne hagyni, viszont egy deszkára teszem a tepsit és abban hagyom pár percig hűlni a piskótát, mielőtt kiborítom. Össze nem esik, csak akkor, ha a sütőajtót korán kinyitod. Legalább 10, de inkább 15 percig berakás után tilos kinyitni a sütőajtót. Én leghamarabb csak akkor szoktam, mikor már lehet finoman érezni a sülő tészta finom illatát.
2012. aug. 11. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. aug. 11. 22:57
 9/9 anonim ***** válasza:

Ez bevált piskóta recept, ez lett nekem az amit mindig is fogok készíteni ha piskótát csinálok, AZ TUTIII :D

Mamámtól kaptam a receptet, szerintem tud valamit, sőt !! :D

GARANTÁLOM , HOGY JÓ LESZ !! :)


Hozzávalók (én 16 szeletre vágtam ,még de kinek mekkora egy szelet :D )


- 8 tojássárgája

- 8 tojásfehérje

- 8 púpozott evőkanál cukor

- 8 púpozott evőkanál liszt

- 3 evőkanál víz (HIDEG VÍZ)

- fél csomag sütőpor

- kakaópor, HA kakaósat szeretnél,


1. A lisztet és a sütőport összekeverem egy kis tálkában.

2. A tojássárgájába beleteszem a cukrot és a vizet és jól összekeverjük.

3. Ebbe a tojássárgás egyvelegbe belekeverjük a Sütőporos-lisztet. ( ez jól össze fog állni, nem lesz olyan nagyon folyékony, és kevergesd meg még amíg áll, többször is.)

4. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd fel.

Gépi habverő először 2-es fokozaton, majd később 3-mas fokozaton. LASSAN, EGY IRÁNYBA "keverd".

5. Mielőtt elkezded verni a habot, EKKOR gyújtsd be a sütőt, kb 180°-ra.

6. Amikor kész a hab, akkor beleöntjük a tojássárgájás masszát, adagolva.

Lassú mozdulatokkal elkeverjük benne.

7. Tortaformába beleteszed, és mehet is a sütőbe.

A SÜTŐ AJTAJÁT NE NYITOGASD !!! (alapszabály a piskóta készítésnél.) :)

De amikor eltelt egy kis idő 15 perc kb, akkor azért nyisd ki és Szúrd meg, hogy jó e már.


Szia,

üdv: Bogi (15)

2013. máj. 25. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!