A leges legegyszerűbb piskóta receptéjre lennék kíváncsi, ami Neked bevált?
Nagymamim receptje
Vizes piskóta
Lemérjük a 4db tojást héjastól együtt. Amennyi a tojás héjastól, annyi dkg cukrot mérek ki. Cukrot összekeverjük a tojássárgájával, és fehéredésig kavarjuk.
Ezután 8 ek forró vizet adunk hozzá a cukorhoz. (ahány db tojást raktunk bele annyiszor 2 evőkanál víz kell hozzá.) Majd lisztet adunk hozzá amennyi a tojás volt, annyi dkg lisztet kell hozzákeverni. Tésztához keverünk még borsónyi szódabikarbónát ha van, és 1 kávéskanálnyi sütőport.
Megmaradt tojásfehérjét felverjük habbá, és először 2 evőkanálnyi habot teszünk a tésztához, amit jól összekeverünk, majd a többi habot csak beleforgatjuk a tésztába.
Hab keverésnél: tegyünk borsónyi sót, mokkás kanálnyi citromlevet, mert így keményebb lesz tőle a hab és könnyen fel lehet verni.
Tepsit kizsírozzuk majd zsemlemorzsával v. liszttel szórjuk meg.
10 percig nagy lángon süssük, és ne nyissuk ki addig a sütőt. Kb. 30 percig süssük.
ami nekem legegyszerűbb:
x tojás
x ek cukor (csapott)
x ek liszt (púpos)
kevés sütőpor ( x=6 nál 1 kk)
1. tojássárgáját keverd el a cukorral
2. a liszttel is
3. tedd hozzá a felvert tojásfehérje harmadát, és LASSAN ÓVATOSAN keverd bele, utána a második harmad, majd a harmadik
4. 160-180 fokon 20 perc, az ajtót ne nyitogasd, tűpróba
Így van!
Más szavakkal:
Ahány tojás, annyi csapott evőkanál cukor, és annyi púpozott evőkanál lisz.
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem, majd óvatosan belekavarom a kőkeményre vert habot. Utána apránként adagolom bele a lisztet és 1 cs. sütőport.
Sütőporból: 6 tojásig 1 kiscsomag, 6-10 tojás között 1,5 csomag, 10 tojás felett 2,0 kiscsomag sütőpor, vagy 1 nagyobb
Közben a sütőt előmelegíted, amikor összekavartad és beteszed, az első 20 percben TILOS az ajtót kinyitni!!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Még azt szeretném kérdezni, hogy amikor már megsült, akkor még hagyjam bent a sütőben nyitott sütőajtónál, míg kihűl, vagy mindjárt vegyem ki? Azt is olvastam itt, hogy nehogy kivegyük azonnal, mert összeesik.
Ez bevált piskóta recept, ez lett nekem az amit mindig is fogok készíteni ha piskótát csinálok, AZ TUTIII :D
Mamámtól kaptam a receptet, szerintem tud valamit, sőt !! :D
GARANTÁLOM , HOGY JÓ LESZ !! :)
Hozzávalók (én 16 szeletre vágtam ,még de kinek mekkora egy szelet :D )
- 8 tojássárgája
- 8 tojásfehérje
- 8 púpozott evőkanál cukor
- 8 púpozott evőkanál liszt
- 3 evőkanál víz (HIDEG VÍZ)
- fél csomag sütőpor
- kakaópor, HA kakaósat szeretnél,
1. A lisztet és a sütőport összekeverem egy kis tálkában.
2. A tojássárgájába beleteszem a cukrot és a vizet és jól összekeverjük.
3. Ebbe a tojássárgás egyvelegbe belekeverjük a Sütőporos-lisztet. ( ez jól össze fog állni, nem lesz olyan nagyon folyékony, és kevergesd meg még amíg áll, többször is.)
4. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd fel.
Gépi habverő először 2-es fokozaton, majd később 3-mas fokozaton. LASSAN, EGY IRÁNYBA "keverd".
5. Mielőtt elkezded verni a habot, EKKOR gyújtsd be a sütőt, kb 180°-ra.
6. Amikor kész a hab, akkor beleöntjük a tojássárgájás masszát, adagolva.
Lassú mozdulatokkal elkeverjük benne.
7. Tortaformába beleteszed, és mehet is a sütőbe.
A SÜTŐ AJTAJÁT NE NYITOGASD !!! (alapszabály a piskóta készítésnél.) :)
De amikor eltelt egy kis idő 15 perc kb, akkor azért nyisd ki és Szúrd meg, hogy jó e már.
Szia,
üdv: Bogi (15)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!