Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Diabetikus (cukor nélküli...

Diabetikus (cukor nélküli vagy minimális cukorral) lekvár készítése zselésítőszer nélkül. Hogyan csináljam?

Figyelt kérdés
2012. aug. 5. 13:50
 1/3 balkalolka ***** válasza:

Pár éve hazahoztam erdőben talált két-három tő apró szemű erdei szamócát és elültettem a kertben, mára fürdőszoba méretű "ültetvénnyé" terebélyesedett. Tavasztól nyár közepéig folyamatosan virágzott és érett rajta a gyümölcs.


Ici-pici szamócák, de amikor kétmaréknyiból lekvárt főztem úgy összeállt hogy melegítés nélkül csak vésővel lehetne kiszedni az üvegből, rendkívül zselésítő hatású, olyan lett mint az olvadós rágó. Tudom hogy hosszútávú a megoldás, de ha egyetlen evőkanálnyi (hat-nyolc) erdei szamócát belefőzöl a lekvárba az tökéletesen zselésít. Ha tízesével lefagyasztod akkor egész évben rendelkezésre áll természetes zselésítőszer. Erkélyen balkonládában is megél, mennyei szamócaillata van.


Amúgy az agar-agar is jó lehet, patikában vagy bioboltokban kapható.

2012. aug. 7. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Én minden gyümölcsöt zselésítővel főzök dzsemnek /meggy, cseresznye, sárgabarack, őszibarack/

De tavaly elhatároztuk a férjemmel, hogy valódi szilvalekvárt főzünk. Na nem olyan 24 órásat, de addig szambázunk mellette, amíg olyan lekvárszerű lesz. Semmi extra: jó apróra vágtam a szilvát, egy nagy edényben kezdtem párolni, vigyázva, hogy le ne ragadjon. Aztán mikor szottyos lett, ráöntöttem a cukrot, s onnantól nem fedő alatt, hanem állandóan kevergetve főztem. De vigyázni is kell, mert pöfög, lődözik.

Egy idő után úgy döntöttem, hogy ok. Akkor jött a férjem, hogy ő még legalább 1 órát fogja főzni, kavargatni. Kár volt. Olyan kemény lett, mint a bitumen.Szerintem a férjem úgy hámozza le róla az üveget, mint a főtt tojás héját - mert hogy kanállal nem lehet kiszedni, az biztos. Szóval nem szabad túlfőzni sem. Ki kell egy kistányérra szedni egy kanállal, s ha kihűlve elég jó az állaga, akkor elég is.

Én mindegyik tetejére tettem egy borsónyi szalicilt, légmentes tetővel zártam le és szárazdunsztban hűtöttem le. Akár 3 évet is elvan a pincében.

De épp ma szembesültem vele, hogy a szalicilt betiltották, natrium benzoát van helyette.

A zselésítőt azért ajánlják, hogy kevesebb főzéssel ne vesszen el a gyümölcsből a hasznos anyag.

2012. aug. 16. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Szoó Judit a honlapján több cukormentes levár készítését leírja!Nézz be oda!

[link]

2012. aug. 16. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!