Lekvár másképp, hogyan? Életem első lekvárját szeretném idén elkészíteni. Szerintetek cukor helyett lehet más alternatívát is használni?
A kérdésed kissé fura.
1. Használhatsz édesítőszert, de akkor tartósítószer is kell.
2. Viszont a növényi/természetes tartósítószer amit keresel, nem más, mint a cukor. Ha cukorral főzöd be a lekvárt és normálisan kidunsztolod, nem fog megromlani.
Innentől te döntöd el, hogy nem teszel bele cukrot, de cserébe kétféle "szert", vagy teszel bele cukrot, de semmi mást. Én a másodikra szavazok.
A fruktóz nem sokkal jobb a normál finomított cukornál... Anyám sztíviával csinálja a lekvárokat, befőtteket úgy 2 éve. Tartósításnak szárazdunszt, oszt jóvan. :)
Bár olyat is olvastam, hogy van, aki két celofánréteg közé tesz szalicilt, és arra a normál kupakot.
Az édesítőkkel arra kell figyelni, hogy hő hatására sokat veszítenek az édességükből, így többet kell beletenni az ételekbe/süteményekbe, mint a cukorból ! Főzés közben folyamatosan kóstolgasd, nehogy a végére ne legyen elég édes.
Nem hiszem, hogy természetes tartósítószer létezik a cukron kívül, úgyhogy valamelyik rovásra választanod kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!