Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Nyírfacukrot használtok...

Nyírfacukrot használtok sütéshez vagy főzéshez ételekbe, italokba összetevőként? Amennyiben igen, hogyan adagoljátok a nyírfacukrot; ugyanannyit használtok abból is, mint például kristálycukorból?

Figyelt kérdés

Kipróbált "nyírfacukros" receptetek van?

Előre is köszi a segítséget!



2012. júl. 28. 12:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Hát pont a "Nyírfacukor" márkajelzésű xilit van kukoricából és Kínából származik. Míg pl. a Xukor európai és farost alapanyagú. Nem hinném hogy bármilyen GMO anyagot használhatnának Ausztriában és Finnországban.

Hagyományos úton való xilit előállítás mit jelent? Mert a nyírfakéreg megcsapolásával ugyan kapsz édes lötyit, de az nem xylitol.


Az ára pedig az előállítás költségessége miatt ennyi, nincs %-osan nagyobb haszonkulcsa mint a répacukornak.


A beidézett német szöveghez meg légyszíves egy linket is dobjál, mert kíváncsi vagyok a forrására.

2012. aug. 9. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 A kérdező kommentje:

Kedves Bruce!


Nagyon köszönöm, hogy megírtad, amiről te tudsz.


A „Nyírfacukor” márkajelzésű termék alatt arra az árura gondolsz, amelyet az a cég forgalmaz, melynek honlapja a [link]


Úgy tudod, hogy a Xukor megbízható termék és nem tartalmaz szintetikusan előállított anyagot?


Egy korábbi hozzászóló a „hagyományos úton való előállítás” fogalma alatt szerintem azt értette, hogy nincsenek a végtermékben szintetikus anyagok, de ezt tőle lehetne megtudni pontosan.


A német szöveg forrására én is kíváncsi vagyok. Korábban próbáltam úgy megkeresni, hogy az idézett szöveg egy részletét beillesztettem a google keresőbe, de az nem hozott találatot. Lehet, hogy könyvből vagy folyóiratból származik a leírás?


Szép napot!

2012. aug. 9. 10:19
 13/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok!


Ezt találtam a [link] oldalról letölthető leírásban:

"A Nyírfacukor® kukoricacsutkából készül, így elôállítása kevésbé terheli a környezetet."

Akkor erről ennyit! Micsoda félrevezetés ezt a terméket nyírfacukornak nevezni!!!


Töltsétek le ti is a dokumentumot és figyelmesen olvassátok el...

2012. aug. 9. 11:35
 14/16 anonim ***** válasza:

A magyar piacon sokféle xilit van, ebből egy a Nyírfacukor márkájú, ami amúgy a xilit köznyelvi egyik magyar megnevezése is.

Amit biztosra tudok, hogy a Nyírfacukor márkájú az kukorica alapú, a Xukor pedig keményfa (nyír és bükk) és európai.

2012. aug. 10. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 anonim ***** válasza:

És hogy a legelső kérdésre is válaszoljak, elméletileg minden kristályos xilit 95% feletti tisztaságú és nem tartalmaz szintetikus anyagokat. Nem számítjuk ide pl a Norbi cukrot, mert az neoprimet vagy mit tartalmaz és rá is van írva hogy 99% a természetes édesítőtartalom.

Elméletileg édesítőereje a sacharózhoz 1:1

Keltésztákhoz nem alkalmas, mivel a rossz bacik és gombák nem tudnak vele mit kezdeni.

Mellékíze nincs, csupán nedvességgel találkozva, halmazállapot változáskor hőt von el, így kicsit "hűs".

2012. aug. 10. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 A kérdező kommentje:

Szia Bruce!


Köszi, hogy visszanéztél ide, a kérdésemhez. A válaszaid nagyon hasznosak voltak számomra.


A Nyírfacukor márkájú termék valóban kukoricacsutkából van előállítva.

A Xukor nevű termék forgalmazójának honlapján az szerepel, hogy a termék Finnországból származik és fa alapanyagból nyerik.


Nagyon ritkán fogyasztok cukrot, de a családtagjaim egészsége miatt érdekel ez a téma és örülök, hogy megtudtam a fenti információkat.


(Egyébként úgy rémlik, hogy a Xukor ára valamivel kedvezőbb, mint a Nyírfacukoré, ami elgondolkodtató, tekintve, hogy a kukorica termesztését olcsóbbnak tippelem, mint a nyírfáét, bükkfáét...)


Szép napot minden kedves hozzászólónak és olvasónak! :-)

2012. aug. 10. 08:59
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!