A marha. Nagyságrendekkel nemesebb, finomabb, ízesebb hús.
Cserébe jóval drágább és nehezebb is elkészíteni.
Ettől függetlenül sertésből is lehet nagyon jó kajákat főzni.
Szerintem attól függ, mit akarsz belőle készíteni?
Rántott szelet, vagy egybesült karaj, vagy csülök-pörkölt sokkal finomabb a sertésből. És még lehetne sorolni kismillió kaját, ami jobb sertésből, mint a marhából.
(Pl. körömpörkölt) :)))
De sokkal finomabb a marhalábszár-pörkölt, mint a sertés-lábszár pörkölt :)))
Sokkal finomabb marhából a vadas, mint sertésből.
És eszembe sem jutna keresni a sertésen belül azt a részt, amiből az isteni pacalt lehet főzni, azt is csak a marhából tudom elkészíteni!
És ugyanígy kismillió kaja van még, ami pl. a marhából sokkal finomabb, mint sertésből.
Tehát én így, ahogyan a kérdést feltetted, nem tudok határozott választ adni.
Igaza van a 3/3-nak. Van kaja,ami csak marhahúsból jó. pl. a húsleves,vagy a steak. Van viszont,ami csak sertésből jó.
Mindkettőnél (a baromfinál is) az a fontos,hogy minden ételhez a neki való húsz vedd meg. Rántott húst ne akarj csirkemellből csinálni,vagy marhából,mert az nem lesz jó. Karajból viszont ne csinálj pörköltet,vagy szeletben sütött húst. Ahhoz a tarja való.
Lábszárból.
Jó sokáig kell főzni, de összehasonlíthatatlanul finomabb és szaftosabb lesz.
Mindenképpen a marhalábszár.
Akár lábasban, akár bográcsban kezdem el főzni, úgy készítem össze, mint amikor bográcsban szoktuk:
A lábas (bogrács) alját és oldalát alaposan kend ki fagyos tiszta zsírral (amit még nem használtál). Rakj rá egy sor husit, sózd meg, szórj rá néhány szem borsot + köményt, majd terítsd be szálára vágott vöröshagymával és karikára szelt zöldpaprikával. Majd a következő sor husi jön, azt sintén sózod ....
Legfölül husi-sor legyen!
Kb. 1-1,5 dl vizet önts rá, és tedd fel takaréklángra. Amikor látod, hogy a hús is kiengedte a saját levét, (a mosott hús mindig vizet enged), akkor majd pótold annyival, hogy kb. 1-2 cm-rel lepje el a husit, vedd nagyobb lángra, amíg a leve felforr, majd azután csak szépen lassan főjön. (Ha lábas, akkor mehet rá födő is)
Persze ha csípősen szeretitek, akkor lehet vagy belekarikázni a csípős zöldpaprikát, vagy csak kettévágva beledugni, majd szétfő.
Közben kóstolod, ha kell utána sózod, ill. pótolod a levét.
Nem kell fakanállal belekavarni, inkább a lábast leveszed a tűzről és körbe-forgatod (ahogy a bográcsot is), akkor nem fog leégni. (Különösen, ha teflon-lábas)
Attól függ, milyen öreg a husi, a marha általában 2,5-3,0 óra altt van kész, amennyiben szép lassan főzöd. Ha nem marha, hanem borjú, akkor valamivel rövidebb idő.
Amikor már azt érzed, hogy a husi majdnem teljesen puha, akkor szórod rá a törtpaprikát, fakanállal rásegítel, hogy beleforrjon. Ettől kezdve 25-30 perc, és kész a fincsi pörkölt.
Jó étvágyat.!
Attól függ, amin lóg...:) vagyis nem mindegy, a nevezett állatnak melyik részét mire szeretnéd felhasználni.
Amúgy , meg természetesen ízlés dolga.Kérdezz meg egy írt, mit válaszolna...
speciel én mindegyiket szeretem, így néhány (marha ) kivételével, elég sok finom fogást meg tudok főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!