A rántást hideg vagy meleg vízzel kell felengedni?
Ha meleg akkor hideg vízzel, ha hideg akkor meleg vízzel.
2012. júl. 9. 16:04
2/13 A kérdező kommentje:
2012. júl. 9. 16:14
Rántást meg szerintem csak meleg ételbe tesz az ember...úgyhogy az első választ nem értem.
Én mindig az étel levével húzom fel, nem hideg vízzel, mert így jobban el tudom simára keverni. Mindenhol hideg vizet hallani, de én úgy nem szeretem.
Habarásnál pedig egyértelműen hőkiegyenlítést kell csinálni, azt is az étel levével, fokozatosan. Aztán el kell zárni alatta a gázt, és úgy behabarni, akkor nem lesz darabos, hanem finom krémes, lágy. :)
2012. júl. 9. 16:15
Az a legjobb,hogyha a rántás alapját (pirítás után) egy 5-10 percet hagyd magára,azaz hogy lehűljön,majd csak ezután öntöd fel hideg vízzel/tejjel (főzi függő).
A forró vizes főzelék alapba ezután öntöd rá ezt részletekben,és folyamatosan kevergetted,és így nem fog össze csomósodni a liszt,...persze ha szükséges tudod tovább hígítani.
2012. júl. 9. 16:17
A meleg rántást hideg vízzel engedjük fel. De én is azt tanultam, hogy hideg rántást meleg vízzel, meleg rántást hideg vízzel kell felengedni. az előzőekben volt aki ezt nem értette. Nos, van úgy, hogy az ember elkezd főzni, de az étel felrakása után még sokára következik a rántás (pl. szárazbableves), ilyenkor azért ugyanúgy meg lehet csinálni a rántást, de majd csak akkor engedjük fel vízzel, amikor már rá kell tenni, bele kell önteni a levesbe. Addigra a rántás kihűl, ezért ezt már lehet meleg vízzel felengedni, önthetővé hígítani. A szabály erre vonatkozik.Vannak akik szeretik előre elkészíteni a dokgokat, hogy a végére már csak apróbb teendők maradjanak. Egyébként akkor is jó a rántás, ha az étel felrakása után elkészíted, hideg vízzel hígítod, elkevered, és így hagyod állni addig, amíg szükség lesz rá. Állhat akár 1-2 órát is, nem lesz vele gond.
2012. júl. 9. 16:35
7/13 Zsigri Mariann válasza:
Ha egyszerűen és tökéletesen akartok ételt besűríteni, akkor így tegyétek: olajon (zsíron) megpirítjátok a lisztet és csak annyit, hogy folyós, de sűrű legyen. Ha az étel kívánja, mehet bele pirospaprika, elkevered és nagyon fontos, hogy a besűrítés előtt az étel alatt minimálisra vedd a lángot. Zubogó ételt sűríteni kész katasztrófa, csak csomók lesznek! Sokan ezt nem tudják és itt rontják el! A rántásba nem kell víz! Felesleges, hiszen az ételben úgyis van!!! Tehát az olaj liszt pirospaprika folyékony állapotban folyamatos kevergetés mellett mehet bele csurgatva a nem zubogó ételbe! Az eredmény hibátlan! Ezután felveszed a lángot, kétszer rottyan egyet és kész! Kevergetni kell!
2012. júl. 11. 08:24
8/13 anonim válasza:
Az elsõ (es még a nem tudom hányadik) válaszolónak van igaza. Alapérvényû szabály: hideget meleggel, meleget hideggel...
20 éve fõzök - nem otthon...:)
2012. júl. 11. 10:13
Első vagyok, köszönöm!
50 éve főzök, de itthon a családomnak!
2012. júl. 11. 15:56
Én elhiszem, hogy az egyik válaszoló nem tesz vizet a rántásba, mert van már víz az ételben, de soha nem tudnám ezt követni. Ugyanis ahhoz, hogy a rántás olyan híg legyen, hogy ne kelljen hozzá vizet önteni, rengeteg olajat kellene használni. (25 éve főzök) A pirospaprika is sűríti elég rendesen a rántást, úgyhogy akkor még több olaj kellene. Igenis a rántás az bizony sűrűbb, és vízzel kell hígítani. EZt az ember belekalkulálja az ételbe akkor, amikor felteszi főni, tehát "hagy helyet" a rántásnak is.
2012. júl. 11. 18:23
Kapcsolódó kérdések: