Hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Kicsit parás vagyok, hogy könnyen megromlik az étel ebben a melegben, de igazából nem vagyok tisztában, hogy mikortól kell arra gondolni, hogy megromlik. Pl, most főzöm a gulyáslevest, mikor megfő akkor el kell mennem ügyet intézni, kb 2 órára. Nyilván amikor kész van nem rakom/rakhatom be a hűtőbe, mert tűz forró, de 2 óra alatt kihűlhet, nem fog megromlani? Van aki tudja, hogy mikortól kell aggódni, főleg ilyen melegbe? Csak ha már kihűlt a kaja utána? Vagy hogy is van ez? Tudom amatőr a kérdés, főleg úgy, hogy már évek óta főzök, csak most már van egy 1,5 éves gyerkőcöm is, ezért jobban félek.

2012. júl. 4. 09:08
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen melegben nem szabad várni, hogy magától kihűljön, hanem a fazekat hideg vízbe állítod a mosogatóban, és ott langyosig hűtöd, utána mehet a hűtőbe. Ha megfő, tedd be a hideg vízbe, mire hazaérsz mehet a hűtőbe. Szerintem.
2012. júl. 4. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi! Ment a kezecske.
2012. júl. 4. 09:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Másrészt szedd át több kisebb lábasba, a kisebb adagok hamarabb áthűlnek.


Ha időzavarba kerültem, csináltam már olyat is, hogy a még kissé langyos (nem teljesen kihűlt) főtt ételt is beraktam a hormál hűtőbe, de nem borítottam be.


Igaz, hogy így a belőle távozó hőmérséklet megdobta a hűtő főfokát, de ez csak azzal járt, hogy egy kicsit tovább kellett, hogy menjen az agregát, mint egyébként járt volna.

2012. júl. 4. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
főfokát = hőfokát
2012. júl. 4. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Elnézést, egy kicsit ellent kell mondanom.

A kihülés alatt egy étel SOHASEM indul romlásnak, nem szaporodnak el benne erjesztő baktériumok.

Télen ugye nyugodtan hagyjuk a fazékban kihülni, holott az étel nem tudja, hogy tél van-e vagy nyár, a környezet hőmérséklete csak akkor számít, ha ezt elérte.

Az tény, hogy cél a minél rövidebb kihülési idő, de ennyire nem kell óvatoskodni. (vendéglős)

2012. júl. 4. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Igazad van kedves vendéglős!

De ez függ attól is, hogy tejes, tojásos kaja-e, ill. ahogyan a kérdező írta: van egy 1,5 éves gyermek is, no azért az ő ételét én sem hagynám kint feleslegesen.

Nem azért mert az hamarabb romlik, hanem mert az ő szervezete még nem annyira ellenálló az esetleges erjedésekkel, stb-kel szemben.

"Jobb félni, mint megijedni"

2012. júl. 4. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, mentek a kezecskék.

Jelentem ahogy megfőtt kihűtöttem, átettem egy másik edénybe, még hűtöttem és be a hűtőbe. Így voltam nyugodt :) azóta már túl is van a fiam az ebéden :)

2012. júl. 4. 13:56

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!