Hogy kell gőzgombócot készíteni?
Hozzávalók:
• 5 dkg friss élesztő,
• 5 dl langyos tej,
• 1 + 2 evőkanál cukor,
• 60 dkg liszt,
• 3 tojás,
• 1 kiskanál só,
• 5 dkg vaj,
• darált dió vagy darált mák,
• porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd meg 2 dl langyos, cukros tejben. A lisztet keverd össze a megfuttatott élesztővel, a tojásokkal, egy csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a maradék 3 deci langyos tejjel. Gyúrd át a tésztát, ha szükséges, adj hozzá nyugodtan még 1-2 kanál lisztet is, majd pihentesd egy órán át.
Egy lábosban kezdj el vizet forralni. Szorgosan fedd be konyharuhával vagy steril textilpelenkával.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd vastagra a tésztát, majd szaggass belőle kisebb golyókat.
Gőz fölött, a konyharuhára téve főzd ki a gombócokat, majd a kifőtt gombócokat forgasd meg olvasztott vajban.
Tálaláskor szórd meg cukorral elkevert mákkal vagy dióval.
Én nagymamaám módszerével készítem,Igaz,hogy ő a sütőben csinálta,én viszont a mikróban.
Fél kg liszt,3 dk élesztő,3 dl tej ,2-3 tojás,só,3 evőkanál cukor.
A hozzávalókból lágy kelt tésztát készítek,megkelesztem.
Ha megkelt kinyujtom,négyszögletes darabokra vágom.A közepébe tölteléket teszek : lehet lekvár,nutella,gyümölcs,cukros dióféle,esetleg pudding,
Buktaformára összetekerem.
Egy mikrózható tálat olvasztott margarinnal kikenek,a buktákat egymás mellé és fölé beleteszem,Mindegyiket megkenem margarinnal,ahol egymáshoz érnek.Kb.Kétharmadáig teszem az edényt.15 percet újra kelesztem,majd kb 3 dl langyos tejet ráöntök.Folpackkal letakarom szorosan az edényt, beteszem a mikróba, 5-600 watton kb 8-10 perc alatt kész,( magasra feljön)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!