Van valami nagyon egyszerű édes és sós sütit recept?
Tej, és tojás nélküli édes sütemény. Duplázhatod is az adagokat.
30 dkg. liszt
15 dkg. cukor
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
2,5 dl. víz
1 ek. 10%-os ecet
1,5 dl olaj
1 tk. vanília aroma
A száraz, és a nedves hozzávalókat külön tálban kever ki, utána keverd össze. A legvégén tedd hozzá a vanília aromát. Az egészet öntsd egy kizsírozott lisztezett tepsibe, 40-45 percig süsd 160 fokon.
Sós sütemény:
10 dkg füstölt szalonna
2 tojás ( 1 a kenéshez )
20 dkg zsír
40 dkg. liszt
1 cs. sütőpor
só, bors
Összekevered a lisztet a sütőporral, a zsírral, és az 1 tojással. Bele a vékony csíkokra vágott szalonna. Ujjnyi vastagra nyújtod, és pogácsákat szaggatsz belőle. Megkened tojással, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöd.
Sósnak: 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt és só.
Az egészet összegyúrod,vékonyra kinyújtod, rudakat vagy kis pogácsákat vágsz belőle. A tetejét kend meg tojással, megszórhatod sajttal, köménnyel, mákkal, szezámmaggal. Egyszerű és sokáig eláll, már ha marad belőle. Én tojás helyett néha elkeverek egy kanál tejfölt tejjel, és ezzel kenem meg a tetejét.
Édesnek meg muffint ajánlok. Rengeteg receptet találsz a neten.
sós-sajtos-ropogós. az alaprecept 30 dkg liszt, abból is elég sok lesz, de érdemes dupla, tripla adagot készíteni.
az alap:30 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír, 10 deke reszeltsajt a tésztába,6 evőkanál hidegvíz, 1 evőkanál 10 %-os ecet, só egy teáskanálnyi.
a zsiradékot apró kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel. hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. fél órát hűtőben pihentetjük.
utána egy centi vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval(késsel) egy centis csíkokra vágjuk, amiket 5-6 centisekre darabolunk.
lekenjük tojással és tetszés szerint sajtot, köményt vagy szezámmagot szórunk rá.
forró sütőben aranysárgára sütjük. előre is elkészíthető , mert nem szárad ki, sokáig ropogós marad.
ha több adagot gyúrunk össze, akkor annyi gombócot tegyünk a hűtőbe, ahány adag volt az alapanyag.
Édesnek én is s muffint ajánlom, van 24 db-os receptem, ha kéred azt is leírom.a két tepsihez 2-3 tojás kell mérettől függően.
Köszönöm mindenkinek!!!
És megtennéd akkor hogy leírsz pár muffin receptet ?
Az én receptem 24 db-ra.
a mérce egy bögre, ami 2,5 dl-es.
2 bögre liszt, másfél bögre cukor, 1 bögre tejföl/kefír/joghurt, akár vegyesen is, 2-3 tojás, mérettől függően, 1 deci olaj,1 csomag sütőpor.
ez az alap. a tojásokat a cukorral, tejtermékkel kikeverjük, hozzá adjuk olajat, a sütőporos lisztet.
innét aztán fantázia kérdése. kerülhet bele,apróra vágott friss vagy szárított gyümi,mazsola, fahéj, csokidarabok,reszelt citrom,-narancshéj, kókuszmókusz,sütésálló lekvár,kakaó, ha barnát akarsz, dió, mogyoró, szóval minden fellelhető, ehető finomság.
nagyon finom az almás-fahéjas,narancsos csokis-mazsolás ,
de szinte mindennel finom. lehet bele aprómagvasakat is tenni, áfonya, ribizli, meggy,... gyakorlatilag korlátlan ízesítési lehetőségek.
a darabos csoki, mindegyiket feldobja.
ezekből a hozzávalókból másfél-két bögrényit teszünk az alaptésztába.
a muffinformába én kapszlikat teszek, és 3/4-ig töltöm
a masszával.
előmelegített kb 180 fokos sütőbe teszem, és kb 5 percig ezen a hőn hagyom is. majd egy kicsi mérsékelem a lángot, és még kb 25 percig sütöm. tűpróba szükséges, vagy egy villát szúrj bele, hogy nem ragacsos-e. ha nem akkor kész.
vizes konyharuhára teszem a tepsit és kb 5 percig hagyom hűlni. utána kivehető és mehet a második adag, ugyanígy.
a nyers muffin tetejére nagyon finom egy negyed dióbél, ami isteni, ahogy megsül rajta.
nekünk nagyon bevált ez, egyszerű, nem drága és kiadós.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!