Hogy kell mézeskalácsot sütni?
Hozzávalók:
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evõ
kanál fahéj
1 kávéskanál szegfüszeg
2 dkg szalakáli
70 dkg liszt
Elkészítés:
A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengõ, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütõbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörûen lehet díszíteni, a fenyõre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.
Díszítõ cukormáz készítése:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sûrû anyagot kapjál.(Habverõvel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt. Elõre el lehet készíteni, és ajándékozz mindenkinek, akit szeretsz! :)
Egy szakáckönyv majdnem szó szerinti leírása:
70 dkg liszt
25 dkg méz
25 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 tojás
5 dkg szalalkáli
őrőlt szegfűszeg
2 evőkanál rum
reszelt szerecsendió
csipetnyi fahéjpor
olaj
1 tojás a kenéshez
só
A tojásglazúrhoz:
15 dkg porcukor
4 tojásfehérje
15dkg csokoládés bevonó massza
A lisztet a deszkára szorjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézet és az olvasztott vajat. Meglocsoljuk a rummal, amiben feloldottuk a szalalkálit, beleütjük a tojásokat, és puha tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk konyhakendővel, majd 12 órán át pihentetjük. Újra összegyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. Kivágjuk a mintákat belőle, majd olajozott tepsibe fektetjük. Sütőbe rakjuk, és előbb 240 C-n, majd amikor a tészta fölemelkedett 180 C-n készre sütjük. Közben elkészítjük a tojásglazúrt: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, és addig kavargatjuk, amíg selymessé válik. Kivesszük a sütőből a mintákat, és még melegen díszítjük a tojásglazúrral. A csokoládét felolvasztjuk (vajjal, mert külömben tönkrevágja a mikrót) , majd megrajzoljuk vele a figurákat.
Igazából ez a házikó receptje, de isteni finom házikó nélkül is. Ha házat szeretnél, akkor négy lapot teszel be a sütőbe, és a tojásglazúrral a végén összeragasztod, és a csokival díszíted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!