Mennyire nehéz házi pizzát készíteni?
Én is úgy kaptam a receptet, szerintem nagyon egyszerű.
40 deka liszt, egy teáskanál só. fél csomag élesztő egy decinyi langyos tejbe elmorzsolva, amibe teszünk egy mokkáskanál cukrot. az élesztőt felfuttatjuk, mikor jól feljön, pezseg,akkor jó.
a liszt közebébe öntjük, majd 2-3 ek. olajat is hozzáöntünk és gyorsan összegyúrjuk. ha kell, még 1-2 kanál langyos víz mehet hozzá. akkor jó, ha az edény falától elválik. letakarva meleg helyen félórát kelesztjük.
ezt én két cipóra szoktam szétvenni és két közepes tepsibe kinyújtani.
a sütőpapír jól jön alá.
erre pizzakrém, kecsappal keverve, majd mindenfélével megpakolom. szalámi, sonka, kukorica, gomba,... mikor mivel. egy kis pizzafűszerkeveréket szórok rá, és beborítom reszelt sajttal.
forró sütőben 20 percig sütöm, illetve addig nem nyitok rá.ha kell még pár percig lehet tovább is sütni.
finom kellemes tászta, nem száraz kopogós, hanem inkább könnyű, levegős.
Én a következőt szoktam-eddig még sosem volt gond vele:
50 dkg liszthez 5 evőkanál olaj, kézzel elmorzsolod, közben 2 dl tejben kis cukorral megfuttatod az élesztőt, összekevered az egészet, pici só vagy zöldfűszer mehet bele és ha összegyúrtad fél órát keleszted. Én be szoktam tenni konyharuha meg a takaróink alé, így biztos nem kap huzatot és hamar megkel.
Kinyújtva lisztes deszkán ha vékony tésztát akarsz ketté lehet osztani, egyben kb 2 cm-es vastagtészta lesz.
Rárakod a cuccokat és 180-200 fokon szoktam sütni míg alul megpirul.
Eddig mindig sikerült!
Sok sikert hozzá!
Ja az élesztőből egy fél kocka kell (2.5 dkg ha jól rémlik)
Előző
Az anyukám ez alapján készítí
50 dkg finomliszt +
2,5 dl víz +
1 csomag instant élesztő +
6 ek. étolaj +
1 tk. só +
1 tk. kristálycukor +
Feltéthez:
1 doboz paradicsomkonzerv (nagy) +
20 dkg mexikói zöldségkeverék (mirelit) +
10 dkg füstölt sertéstarja +
só +
őrölt fekete bors +
kristálycukor +
Az én pizza receptem:
1,5 dl langyos víz
1,5 dl langyos tej
ehhez egy csipet cukorral elmorzsolt 3 dkg élesztőt raksz.Hagyod felfutni.
Ebbe rakj fél dl olajat, 50 dkg lisztet(nagyon jó neki a kenyérliszt de sima liszttel is jó lesz) 2 kávés kanál só.Nagyon jól gyúrd át a tésztát, szinte hólyagosra.Egy lágy kellemes sima tésztát kell kapj.Letakarva keleszd meg , majd oszd két részre és mehet rá a feltét.Pizzakrém, bolti, vagy házi, az már rajtad múlik..sonka, kolbász amit akarsz.A tetejére mehet a sajt.Ha nagyon jót akarsz akkor mozzarella sajtot is morzsolsz rá, az nagyon jó olvadós nyúlós lesz rajta.Sütés előtt is keleszd még vagy 20 percig.A jó pizzához jó sütő kell.Nagyon de nagyon forró legyen a sütő.Ha van hőfokszabályzója akkor minimum 220 C°kell sütni de lehet 250 c°-on is.Így lesz hasonló a kemencében sült pizzához.
Még egy trükk:A legjobb pizzáim akkor készülnek amikor előre tudok tervezni és a kész tésztát egy kiolajozott zacskóba beteszem a hűtőbe 1 napra.Onnan kivéve átgyúrom és hagyom hogy felvegye a szobahőt és utána nyújtom, stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!