Minden nap esztek húst? Vagy hányszor készítessz 1 héten húsételt?
Valamikor én is (férjem kedvéért) naponta húst főztem-sütöttem.
Mióta magam vagyok, heti 1-2 nap, de így nyáron, amikor itt a rengeteg friss zöldség-gyümölcs, előfordul olyan hét is, amikor nem is készítek húst.
Most szombaton pl. volt sertéspörkölt főtt krumplival, vasárnap rántott szelet rizi-bizivel. Mára be volt tervezve a sült csirke, amit a végén bevágtam a fagyasztóba, helyette főztem túrós-tésztát, és abból zabáltam be, mert úgy érzem, a húsból egyelőre elég volt. :)))
szombat-vasárnap-ünnepnap mindig. a hétvégiből elmentett pár szelet, darab,vagy pörköltmaradék a fagyóba kerül, amit hétközben előveszek és valami újabb körettel, főzelékkel, vagy pl a pörkölt gulyássá, székelykáposztátvá alakítva kerül ismét asztalra.
kétszer tésztát is főzök egy héten, de az elé meg valami
tartalmasabb levest pl kolbászos krumplilvest, franfurti levest főzök.
azért kell venni valami felvágottat is, de szívesebben csinálok inkább házi kenőmájast, körözöttet, vagy valami zöldségkrémet.
sonkás-tojás, bundáskenyér, pizza esetleg, ami még vacsorafélének előfordul.
Minden nap eszünk. Nem is eszünk olyan ebédet, amihez ne lenne hús. Pl ezeket szoktuk: rántott sertésszelet, rántott csirke, sült kacsa, szezámmagos csirke(kínai módra), rizses hús, töltött hús, hurka-kolbász, sült disznó hús soványan, pirított máj, húsleves, rakott karfiol, rántott hal, füstölt lazac stb.
Persze ezekhez mind más és más köret is van. Szerencsénk van, mert a rokonság tart disznót, most is jelenleg van 22 hízó és körülbelül 50 csirke, kacsa. Van 2 saját nagyobb halastavunk is, bár én annyira nem szeretem a hazai halak ízét. Szaporodnak is persze, szóval pótlással sincs gond. Össze sem hasonlítható a vacak bolti hússal. De ha nem lenne lehetőségem családom belül húst kapni, akkor valószínűleg heti 2x-3x lenne maximum, egyrészt az ára miatt, másrészt az íze miatt.
a házikenőmájast hogy an kell csinálni?
szeretem, de a gyáriban már nem bízom... köszi
Hetente egyszer nincs hús. De nem hússal lakunk jól más napokon sem. Igyekszem úgy főzni,hogy a köret legyen változatos. Vagy a húsétel legyen rizses hús,húsgombóc,gulyásleves,paprikáskrumpli vagy tarhonya kolbásszal stb.
Nem drágább,mint a hús nélküli ételek.
A házi kenőmájast (valamikor régen) mi úgy készítettük, hogy a sertésmájat ledaráltuk, vagy deszkán elkaparod kiskéssel.
Nagyon apróra vágott (de inkább reszelt) vöröshagymát dinsztelsz, abba beleforgatod a májat, sóval, borssal, őrölt köménnyel (vagy amivel akarod) ízesíted. Ha sokat csinálsz, kisebb dobozokban légmentesen lezárva rakhatod fagyasztóba.
Mi annakidején szalámi-bélbe töltöttük, felfüstöltettük, úgy tartósítottuk. (Akkor még nem volt fagyó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!