Hogyan csinálod a töltött káposztát?
A töltött káposzta készítését sokan macerásnak tartják, pedig igen egyszerű, ráadásul kiadós, és finom étel.
Az eléggé zsíros darált húshoz, kilónként 10 deka körüli nyers rizst, egy tojást keverek, majd sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel ízesítem, és a szétszedett, vastag erektől megszabadított savanyú káposzta levelekbe töltöm.
A szálas káposztát ha kell kimosom. Itt egy szóra álljunk meg.A legritkább esetben szokott összejönni a megfelelő savanyúság, ezért inkább jobban kimosom, ám a kicsavart lét félreteszem, ezzel a főzés során még lehet savanyítani. Ha esetleg pont eltaláltam, akkor a lét jól megiszom..
A kizsírozott edénybe alulra káposztát rakok, erre egy sor töltést, majd egy csapott evőkanál gerslit(árpagyöngy), és egy evőkanál őrölt paprikával kevert lisztet szórok rá. A rétegzést addig folytatom, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére apró káposzta kerüljön. Csontlevet, és vizet öntök rá módjával, és fedő alatt kb. két óra alatt lassan rotyogtatva puhára főzöm.
Tálaláskor opcióként hideg tejföllel adom asztalra.
"Perverzióként" megemlíthető a felöntéshez a hurka anyag főzőleve, (abalé) ha rendelkezésre áll.
A mi változatunk annyiban tér el "Doboszoli"-változattól, hogy nem rakunk közé árpagyöngyöt, és paprikás-lisztet, hanem amikor már készre főtt, akkor paprikás-rántással berántjuk. Persze ezt így fakanállal nem lehet belekavarni, csak a nagy fazekat úgy megforgatni, hogy a rántásos lé lemenjen a fazék aljáig, és még így összzefőzzük kb. 15-20 percig az egészet. Közben pótoljuk a káposzta-lével a savanyúságát, ha kell.
(Ha megiszod a maradék káposztalét, azzal vigyázz, mert van, akit meghajt, tehát maradj "kishelyiség" közelben!)
Éppen ezt a rántásos mutatványt hivatott megkönnyíteni a staubolás. Az eredmény ugyanaz.
Amúgy "balesetveszély" nélkül megiszom a káposztalét, a kovászos uborka ülepített levét, de még a savót is.
A mi káposztánk is hasonló a "hevesi ":) káposztához.
felénk is kizárólag finom savanyúkáposztából készül.
ahogy én készítem, szintén egyszerű. zsíron hagymát dinsztelek, kevés pirospaprát teszek rá, majd az összevagdalt jóféle savanyúkáposztát. mivel mindig ugyanattól a termelőtől veszem, nem kell kiöblíteni, mert tudom,és persze kóstolom is-,hogy tökéletes.annyi vízzel öntöm föl, hogy át tudjam keverni a hagymás szafttal.
közben a savanyított leveleket betöltöm a fűszeres darálthússal (darált lapocka,nyers rizs, só , bors, kis pirospaprika,1 tojás.)a maradékból gombócokat formázok.
a töltelékeket és a gombócokat beleteszem a már csendesen forrdogáló káposztába, ami el is lepi őket.
lassan főzöm, majd egy gombóc megkóstolásával , a káposzta puhaságáról meggyőződve befejezem.
a befejezéshez ki kell szednem a gombócokat és a tölteléket, mert csak úgy tudom behabarni, sima lisztes habarással.ha azzal finoman összeforrt, végső ízesítés és visszahelyezem a töltelékeket.
újramelegítéskor már csak rázogatom a nagylábast, meg a rongyot, ami néha lángot kap....:))
tejfölözés nálunk is az asztalnál, kinek-kinek ízlése szerint.
A staubolást kiváló ötletnek tartom, legközelebb ki is próbálom.
az árpagyöngyöt sem próbáltam még, de általában a "meztelen" gombócokról leválik annyi, hogy a káposzta között is fellelhető egy kis rizses-húsos matéria.
a férjem úgy szereti igazából, ha egy kis bőrös remegős husi is kerül bele, csak úgy mellékesen, de egy darab szalonnabőrke sem rontja el az összhatást.
Üdv a Dunántúlról:)
No, Kedves Kérdező!
Kaptál 1-2 egyszerűbb receptet. Mostmár csak ebből az 5-10 változatból kell tudnod kiválasztani, vagy megkreálni a saját változatodat, és akkor az lesz az igazi!
Fokoznám a helyzetet.
Itt olvastam régebben, hogy valaki a töltésbe rizs helyett megvágott savanyú káposztát tesz.
Izgalmasan hangzik, de azóta még nem főztünk káposztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!