Igaz ha amikor fot tojast fozok sosvizbe konnyeben lejon a fot tojas heja mintha sima vizbe foztem volna meg?
Alapvetően a sósav oldja a meszes tojáshéjt, tehát a főzést követően sósavba mártva is elég könnyen megszűnik a héja kellő mennyiségű sósav hatására.
Amúgy valóban nem "jobb" sós vízben főzni. Forró vízből hideg vízbe a jó megoldás.
Na akkor elárulom a tojásfőzés titkát, mert nagyon sokan nem tudják:
Sima vízben főzd meg a tojásokat (tehát nem kell bele só és hasonlók!!!)
Ha már kellőképpen megfőttek, akkor öntsd le róluk a forró vizet azonnal.
Tedd a mosogatóba és folyasd rá a hideg vizet addig míg az edényben lévő víz is hideg nem lesz ( azért mert ha csak simán ráengeded a hideg vizet egyszer attól a tojások még forróak maradnak és a vizet is pillanataok alatt átmelegítik)
Ezután törd meg a tojásokat, hogy a tojáshéj alá is kerüljön a hideg vízből. ( én az edény oldalán szoktam jól megtörni körbe)
Hagyd pár percig így törötten hűlni a hideg vízben.
Aztán gyönyörű szépen lejön a tojáshéj.
Szóval: teljesen síma vízben szoktam főzni, amikor megfő, rögtön átrakom teljesen hideg vízbe. De azt is azonnal cserélem, mert ugye a forró tojástól felmelegszik. És folyatom is rá a hideg vizet, meg utána még állni is hagyom benne. Szóval amiket itt fel szoktatok sorolni, azt mind elkövetem vele.
Mégis tegnap 2 külön dobozból (=2 külön vásárlás) főztem tojást, és ami 1 db-ot az újonnan vásároltból főztem, no annak ugyan le nem jött a haja szépen!
Tehát én azt mondom, amit édesanyum mondott: ha a tojás friss, akkor szépen le fog jönni a héja, ha már egy kicsit régebbi, akkor bizony azzal meg kell dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!