Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell belszervpörköltet...

Hogyan kell belszervpörköltet készíteni?

Figyelt kérdés
Van sertésmáj, szív, vese, lép és tüdő. Ezeket szépen megtisztítva, felkockázva raktam el a fagyasztóba, direkt ilyen céllal, de egyszerűen nem találok rá receptet.
2012. máj. 5. 10:55
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

írom: a tüdőt és a szíveket csíkokra/kockákra vágom. együtt fölteszem főzni, nagy fazékban, mert ismered az ovis éneket "mint a tüdő a fazékból kidagadok én ":))

szóval első forrásig, amikor csúnya barna hbjaa lesz. amikor már a tüdű színe sem rózsaszín, minden vér kicsapódott belőle, akkor egy nagy szűrőtában leszűröm, megmosom. visszateszem a fazékba, és elkezdem főzni. sózom, teszek bele 3-4 babérlevelet,egséz borsot, és egy fél citromot alaposan megmosva, héjastól karikára vágva.

ez így fő addig, míg a szív is puha nem lesz.ha az már puhul, teszek bele 2-3 hasábokra vágott sárgarépát is.

ha minden puha, zsírral rántás készítek, nagyon kevés pirospaprikával, csak éppen halovány színe legyen. ezzel berántom.kiszedem a babért, a citrommaradékot, és ízesíteni kezdem. mustár, cukor, kis majoranna , ha kell még citromlé/ecet, hogy finom , kellemesen savanykás legyen.

van, aki tejfölt is tesz bele, de nálunk az az asztalon van, ki-ki vesz magának, ha kér.

nem sajnálom az időt a zsemlegombócra sem, ha már szalontüdő, legyen az "igazi". (lehet, hogy másnak más az igazi )

zsemle vagy kenyérkockát, serpenyőben zsíron megpirítok, majd egy kicsit hűtöm, illetve meglocsolom kis tejjel.

erre ütök egy-két tojást,majd liszttel, vízzel jó kemény nokedlitészta szerűséget keverek. só, bors,petrezselyem kerül még bele. vizes kézzel helyes kis gombócokat csinálok, majd forró sós vízben kifőzöm. egyet félbevágok, ellenőrzöm, hogy megfőtt-e. ha kész leszűröm, kevés meleg zsírra szedem.

régi, már-már eléfelejtett finom étel, megérdemli, ha újra felfedezik:)

üdv.

2012. máj. 5. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nagyon jól hangzik! :)
2012. máj. 5. 14:53
 13/14 anonim ***** válasza:
nagyon szívesen. még annyit attól nem kell félni, hogy a szív mellett a tüdő túlpuhulna, mert lehetetlen szétfőzni:)
2012. máj. 5. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 doboszoli ***** válasza:

Elég gyakran főzünk vad belsőséget. Tapasztalatom:

A lépet kidobnám a cicáknak, a tüdőt a pörkölt főzés előtt sós vízben keményre főzném, majd a vastag porcos részektől megtisztítanám.

A vese kitakarítása után az egészet fellehet tenni EGYBEN pörköltnek, a májjal együtt.

Hidd el finom lesz, és nem lesz kemény!

Belsőség lévén, a majoránna kissé dominálhat benne.

2012. máj. 7. 05:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!