Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell belszervpörköltet...

Hogyan kell belszervpörköltet készíteni?

Figyelt kérdés
Van sertésmáj, szív, vese, lép és tüdő. Ezeket szépen megtisztítva, felkockázva raktam el a fagyasztóba, direkt ilyen céllal, de egyszerűen nem találok rá receptet.
2012. máj. 5. 10:55
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%

Ugyanúgy kezdeném el, mint bármely más pörköltet, csak először a hosszabb főzési időt igénylő szerveket raknám a szaftba. Tehát a szív és vese menne bele legelőször, majd felengedé után, amikor ezek kb. félfövésben vannak, akkor raknám bele a lépet és a tüdőt. És néhány perccel később a májat, hiszen a máj tulajdonképpen egy-két forrás, és készen van. Ha sokáig főzöd, akkor már inkább keményedik, mint puhul a máj.

Bocsi, de azért megkérdezem, ugye a vese közepéből az epét (a zöldes-lilás részt) kivágtad az abálás után? (Különben bármivel összerakod, bármivel összefőzöd, minden epe-keserű lesz!)

2012. máj. 5. 11:20
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Zsírban ugyanúgy,mint a többi pörköltet. A vesében nincs epe,viszont abból a vizeletet tartó részeket kell kivágni.

A májban lehet epe,de sertésmájon ritkán hagyják rajta.

Legutoljára a májat tedd bele,amikor már a többi puha.

Ami fontos,hogy kevés vizet önts alá. Ha kell,akkor inkább főzés közben pótold. Ne leve legyen a kész pörköltnek,hanem szaftja.

2012. máj. 5. 11:24
 3/14 anonim ***** válasza:
Az epe vezeték a májban van. A vesében húgyvezeték van. Azt kell nagyon kivágni, mert különben húgy szagú lesz a pörkölted. Ezért is nem gazdaságos a vese, mert nagy részt kell kivágni belőle. Nézz utána valamelyik főzős oldalon, hogy hogyan kell szalon tüdőt készíteni. Én imádom, zsemle gombóccal.
2012. máj. 5. 11:25
 4/14 anonim ***** válasza:
Megkerestem neked. [link]
2012. máj. 5. 11:27
 5/14 A kérdező kommentje:

Igen, mindent megtisztitottam, a vesét is teljesen. Akkor ezt előbb abáljam meg? És a szívet ne főzzem meg előre egy kicsit, mert az ugyebár elég kemény "husi"?

De leginkább a tüdőtől tartok. Azzal nem kell valamit csinálni ( azonkivül, hogy abból is kiszedtem a "csövecskéket"), mert emlékeim szerint egyszer már próbálkoztam valami ilyesmivel, és a tüdő darabokat félfővésben kiszedtem, mert egysszerűen olyan "szivacsok" lettek, ami megitélésem szerint nem volt "étkezésre alkalmas".

2012. máj. 5. 11:27
 6/14 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm kedves 11.25-ös (11.27-es)!

Megnéztem a recepteket, és nekem fogalmam sem volt róla, hogy én tulajdonképpen szalontüdőt szeretnék készíteni. :)

Ezekből már sikerült kiderítenem, hogy a tüdőt a szivet és a vesét előtte külön meg kell főznöm, aztán pedig már ízesíthetem akár pörköltnek is.

2012. máj. 5. 11:40
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Mifelénk belsőségnek hívják, a belszerv(olyan orvosi) nagyon fura, de lehet, hogy csak nekem...

lényeg, amit mondani szeretnék, hogy én nem főzném össze őket, mert mindegyikből finom önálló fogásokat lehet készíteni, de jelzem ez is csak a saját véleményem.ha mégis egy pörkölt egyveleget szeretnél, már leírták, hogy a főzisi időket figyelembe véve , szakaszosan kell főzni.

pörköltön kívül:

a máj sokféle variációban, sütve, rántva, pörköltösen, vagy májpástétomnak.

a vesét velővel együtt szoktuk pörkölt alapon, jó majorannásan, főtt krumplival.

szív - szívpörköltnek, vagy tüdővel együtt szalontüdőnek, zsemlegombóccal, tésztával.

a lépet mifelénk nem fogyasztják , csak a hurkába , az abalébe belefőzve a többi belsőséggel együtt.

2012. máj. 5. 11:52
 8/14 anonim ***** válasza:

Első vagyok!

Bocsi, igazatok van, az epe a máj mellett van, a vese a húgyelvezető szerv. Persze végeredmény tekintetében ugyanaz: ehetetlen, tehát ki kell dobni, mielőtt még más részeket is összepiszkol!

2012. máj. 5. 11:52
 9/14 anonim ***** válasza:
a férjem imádja a szalontütőt, így gyakran készítek.ha kéred, szívesen leírom az én szalontüdőmet is:))
2012. máj. 5. 11:55
 10/14 A kérdező kommentje:
Igen, kérem a Te szalontüdődet is. :) Leginkább az előkészítési technikákra vagyok kiváncsi. Mindegyikből lehet tanulni valamit! Remélem valmi finomat fog sikerülni nekem is belőle összehozni.
2012. máj. 5. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!