Hogyan kell belszervpörköltet készíteni?
Ugyanúgy kezdeném el, mint bármely más pörköltet, csak először a hosszabb főzési időt igénylő szerveket raknám a szaftba. Tehát a szív és vese menne bele legelőször, majd felengedé után, amikor ezek kb. félfövésben vannak, akkor raknám bele a lépet és a tüdőt. És néhány perccel később a májat, hiszen a máj tulajdonképpen egy-két forrás, és készen van. Ha sokáig főzöd, akkor már inkább keményedik, mint puhul a máj.
Bocsi, de azért megkérdezem, ugye a vese közepéből az epét (a zöldes-lilás részt) kivágtad az abálás után? (Különben bármivel összerakod, bármivel összefőzöd, minden epe-keserű lesz!)
Zsírban ugyanúgy,mint a többi pörköltet. A vesében nincs epe,viszont abból a vizeletet tartó részeket kell kivágni.
A májban lehet epe,de sertésmájon ritkán hagyják rajta.
Legutoljára a májat tedd bele,amikor már a többi puha.
Ami fontos,hogy kevés vizet önts alá. Ha kell,akkor inkább főzés közben pótold. Ne leve legyen a kész pörköltnek,hanem szaftja.
Igen, mindent megtisztitottam, a vesét is teljesen. Akkor ezt előbb abáljam meg? És a szívet ne főzzem meg előre egy kicsit, mert az ugyebár elég kemény "husi"?
De leginkább a tüdőtől tartok. Azzal nem kell valamit csinálni ( azonkivül, hogy abból is kiszedtem a "csövecskéket"), mert emlékeim szerint egyszer már próbálkoztam valami ilyesmivel, és a tüdő darabokat félfővésben kiszedtem, mert egysszerűen olyan "szivacsok" lettek, ami megitélésem szerint nem volt "étkezésre alkalmas".
Nagyon köszönöm kedves 11.25-ös (11.27-es)!
Megnéztem a recepteket, és nekem fogalmam sem volt róla, hogy én tulajdonképpen szalontüdőt szeretnék készíteni. :)
Ezekből már sikerült kiderítenem, hogy a tüdőt a szivet és a vesét előtte külön meg kell főznöm, aztán pedig már ízesíthetem akár pörköltnek is.
Mifelénk belsőségnek hívják, a belszerv(olyan orvosi) nagyon fura, de lehet, hogy csak nekem...
lényeg, amit mondani szeretnék, hogy én nem főzném össze őket, mert mindegyikből finom önálló fogásokat lehet készíteni, de jelzem ez is csak a saját véleményem.ha mégis egy pörkölt egyveleget szeretnél, már leírták, hogy a főzisi időket figyelembe véve , szakaszosan kell főzni.
pörköltön kívül:
a máj sokféle variációban, sütve, rántva, pörköltösen, vagy májpástétomnak.
a vesét velővel együtt szoktuk pörkölt alapon, jó majorannásan, főtt krumplival.
szív - szívpörköltnek, vagy tüdővel együtt szalontüdőnek, zsemlegombóccal, tésztával.
a lépet mifelénk nem fogyasztják , csak a hurkába , az abalébe belefőzve a többi belsőséggel együtt.
Első vagyok!
Bocsi, igazatok van, az epe a máj mellett van, a vese a húgyelvezető szerv. Persze végeredmény tekintetében ugyanaz: ehetetlen, tehát ki kell dobni, mielőtt még más részeket is összepiszkol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!