Hallottam valami legendát arról, hogy a kacsatojás, vagy a libatojás valamiért nem egészséges? Melyikről lehet szó, és mi a baj vele?
Igen, mert olyan jámbor az ábrázatom...
Péntek óta a tóparton "húztam az igát", non-stop.
Lehet hogy sok ember kedvét elrontom, sokan fognak rám ezután csúnyán nézni :D
A kacsa és más vízi szárnyasok NEM potenciális betegség hordozók. Minden szárnyasban jele van a szalmonella, legyen az tyúk, kacsa, liba, vagy akármi. A lényeg főleg az életmódon és a tojáson van. Míg a tyúktojás felületén jelenlévő szalmonella fajták nem képesek, vagy csak kis % ban képesek emberre átfertőzni, addig a kacsatojáson jelen vannak olyanok amik jóval könnyebben. A víziszárnyasok tojásának héja sokkal zsírosabb, így könnyebben meg is tapad rajta a szalmonella. Ráadásul még a pórusok is jóval nagyobbak mint a tyúktojásén, ezért könnyebben be is jutnak. Tehát attól hogy víziszárnyas nem terjeszt több betegséget.
Ezek ellenére mind a két szárnyas tojása fogyasztható, megfelelő hőkezelés mellet, ugyanis a szalmonella 70 fok felett elpusztul. Tehát keményre főzve (kb 13-15 perc), rakott krumpliba, és bármilyen sütibe, amit legalább 15 percig kell sütni, egész nyugodtan beletehető. A sütemények állaga és íze is más (ugye mivel zsírosabb) lesz tőle. (én legalábbis jobban szeretem :))
A lényeg a hőkezelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!