Nem jó a piskótatésztám, mi az oka?
Egyszerűen nem sikerül. Ha tekercsnek készítem eltörik, ha tortának akkor nem sült át és tiszta nedves a belseje.
Szeretnék a kisfiamnak egy téglalap alakú tortát sütni. Sok receptet láttam, de egyik sem írja mekkora tepsihez ajánlják pl a 8 tojásosat. Légkeveréssel vagy anélkül hány perc a sütés? Köszönöm! Receptet is megköszönném!
Ahány tojás, annyi kanál cukor és liszt. Vegyünk mondjuk 8 tojásost.
8 tojás sárgáját KÉZZEL habosra kikeversz 8 csapott evőkanál cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Ki kell fehérednie a sárgájának, és jó könnyű habosnak kell lennie. Lehet, hogy 20 percet is kell keverni, de géppel nem lehet olyan szépen kikeverni sajnos.
A 8 púpos evőkanál lisztet összekevered a sütőporral és 1 csipet sóval, és kanalanként a sárgás keverékhez adod, szépen elkevered. Ha kakaósan szeretnéd, akkor 1 kanál kakaó esetén 1 kanállal kevesebb lisztet tegyél. 1 kanálnyi lisztet helyettesíthetsz 1 kanál étkezési keményítővel is, ettől könnyebb, szivacsosabb lesz a tészta. Majd ha így szépen kikeverted, a fehérjét kőkemény habbá vered, óvatosan a többihez kevered és tepsibe öntöd. Ha nagy gáztepsit használsz, akkor ez pont olyan vastagságú lesz, mint ami egy lap tortához kell, vagy a tekercsnek. Tehát nem kell félbevágni már.
180-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsül. 20-25 percig nem szabad kinyitni a sütőt, mert összeesik. Ha már barna a teteje, de tűpróbára még nem sült meg, akkor fedd le alufóliával a tetejét, akkor nem ég meg. Van, aki azt mondja, hogy elő kell melegíteni a sütőt, de pl. az én nagymamám arra esküszik, hogy hideg sütő teszi, és ahogy melegszik, úgy húzza fel a tésztát. Neki tényleg mindig szép magas a piskótája. :)
A piskótatekercsed nem azért törik, mert hidegen tekered fel? Melegen kell még konyharuhába felcsavarni, és akkor nem törik. Vagy lehet, hogy túl lisztes a piskótád.
Én piskótatekercshez és gyümölcstorta formához 4 tojást, 26 cm-es formához 6 tojást, 40x25-ös tepsihet 8 tojást szoktam felhasználni.
Először szétválasztod a tojásokat. A sárgáját annyi evőkanál kristálycukorral kevered habosra, amennyi tojást tettél bele. Felvered a habot keményre. Fontos, hogy nagyon kemény legyen, ez fogja lazítani a tésztát. Lisztet pont annyi evőkanállal kell beletenni, amennyi a tojások száma. Közben a sütőt felmelegíted kb. 200 fokra, a formát kikened vajjal és beszórod liszttel vagy sütőpapírral kibéleled. A cukros tojássárgához felváltva kanalanként adod a lisztet és a tojáshabot, a liszttel kezdj. Óvatosan keverd, hogy egynemű legyen és ne törjön nagyon szét a hab. Bele a formába, majd a forró sütőbe. Jó közepes lángon sütöd 5-10 prcig, mikor már feljött és a színe világosbarna, akkor le kell venni minimumra a hőmérsékletet, csak lassan süsd még 10-15 percig. Kinyitni nem szabad, csak kukucskálni. Tűpróba után kiveheted, ha már jó. A tekercsnél azonnal még forrón egy konyharuhára borítod és nagyon lassan, finom mozdulatokkal tekered fel. Egyet tekersz befelé, majd ki, és így haladva ismételgetve egyre többet feltekersz, míg végig nem értél. Fontos, hogy közben ki is tekerd, akkor lesz rugalmas. A konyharuhába betekerve hagyd kihűlni. Egyébként gyakorlat teszi a mestert, minél többet csinálod, annál jobban fogod érezni mennyi sütési idő kell egyes formák esetén.
nos.
a piskóta amolyan egyensúlytészta.
ha 5 tojásból csinálod, akkor 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, asszem. és elvileg sütőpor nélkül is megsül.
miután betetted a sütőbe, min. 20 percig ne nyisd ki, ne nézegesd, mert összeesik.
ha fel akarod tekerni melegen kell, és hidegvízes konyharuhába.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!