Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lesz a bolti kalács...

Mitől lesz a bolti kalács olyan foszlós? Az enyém sokkal tömörebb nameg a teteje sem olyan. Szép barna, mégsem kemény. (mármint a bolti)

Figyelt kérdés
2009. jún. 8. 11:04
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Tesznek bele egy csomó vegyi anyagot - térfogatnövelö, lazitó stb nevek alatt. Szerintem egyáltalám nem tesz jót a fogyasztónek.

Az otthoni kalács tésztáját hagyd kicsit lágyabbra, valamivel tövább kelesszed, a formázás után mégegyszer hagyjad kelni. Hideg sütöben kezd sütni - és igy sokkal lazább lesz, ha nem is annyira, mint a bolti.

2009. jún. 8. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Mnden szir szart bele tesznek ! Egyépként hiába foszlósabb az igazi az amit mi csinálunk!:-)
2009. jún. 8. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Az enyém is foszlós, nem csak a bolti.

10 dkg margarin

50 dkg liszt

5 dkg cukor

csipetnyi só

élesztő, 3dkg vagy 1 zacsi száritott

3-4 dl tej,langyosan, ahogy felveszi a liszt, illetve amilyen keményre vagy lágyra akarod a tésztát.

1 tojássárgája lekenni a tetejét.

A margarint felolvasztom, de az összegyúráskor langyos legyen.

Egy kissebb tálkába öntök langyos(!) tejet, kb 1 dl. a kimért cukorból szórok bele egy csipetnyit és ebbe keverem, morzsolom az élesztőt. Letakarom egy konyharuhával és huzat mentes helyen, hagyom 5-10 percre. Közben figyelem, hogy felfut-e.

A lisztet átszitálom egy nagyobb tálba és beleteszem a margarint a felfuttatott élesztőt a maradék cukrot, sót és összedolgozom, közben apránként öntöm hozzá a maradék langyos tejet és gyúrom. Kézi keverőgép gyúrófejével, kb. tiz percig kidolgozom.

A tálban hagyom fél órára letakarva, kelni.

Lisztezett nyújtótáblára rakom, három részre osztom és azokat kisodrom, majd fonatot készitek és hosszú, magas falú formába rakom, amit előzőleg kibéleltem sütőpapirral.

fél órát hagyom még kelni,letakarva, de figyelem közben.

Lekenem a tetejét a tojássárgájával és előmelegitett sütőben 220-230C-on kb.30-35 percig sütöm.

A foszlósság lényege a jó alapos kidolgozás, a kelesztés, a meleg konyha és a készitő gyakorlata.

2009. jún. 9. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!