Egy recept írta: gyúrom, majd dagasztom, aztán kelesztem3/4órát...
2009. jún. 6. 19:25
1/7 anonim válasza:
A dagasztás lényege, hogy a tésztába levegő kerüljön! Ezt a műveletet úgy kell végezni, hogy a tésztát, felfele húzogatod, hogy levegő legyen benne és megtudjon kelni!
2009. jún. 6. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
Ezt elég nehéz leírni.A tálban levő tésztát kétkézzel addig nyomkodod össze,közben mindig forgatod a tésztát,míg egy teljesen sima gömböt nem kapsz.
De lehet dagasztani fakanállal is.Akkor is mindig a tészta alá teszed a fakanalat,forgatod a tálat, a fakanállal "vered "amig sima tésztát nem kapsz.Van amikor azt irja a recept,hogy addig kell dagasztani,amíg hólyagos nem lesz a tészta.
Elég sokáig tart,és erő kell hozzá.Én géppel szoktam dagasztani.
2009. jún. 6. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
A gyúrás az, amíg simára gyúrod a lisztet a többi anyaggal, azt követi a dagasztási művelet, amit jól leírtak fentebb
2009. jún. 6. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 anonim válasza:
Egészen pontosan úgy kell dagasztani, hogy miután összegyúrtad a tésztát, kapsz egy gömbszerű valamit. Ezt úgy dagasztod, hogy a gömböt picit ellapítod, és a feléd eső részét a közepébe hajtod és belenyomod jó erősen, majd fordítasz rajta egy negyed fordulatot az óra járásával megegyezően, és megint megint behajtod, aztán megint fordítasz egyet, és így tovább. A lényeg, hogy jó sokáig csináld, annál jobb lesz a tészta állaga.
2009. jún. 6. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
5/7 anonim válasza:
A dagasztást többen is leírták,de nem tudom,hogy a kelesztéssel is van-e gondod?
Ha a tészta már jó,szórd meg a tetejét egy kevés liszttel,takard le egy konyharuhával,és tedd meleg helyre.( nem a tűzhelyre )
Pl. egy fotelba,és párnákkal,pokrócokkal bugyoláld be.Kb fél óra múlva nézd meg,akkor jó.ha duplájára felemelkedik.
Ha a fotelra teszed,tegyél alá valamit,hogyha kifutna a tészta,ne kenje össze a fotelt.
2009. jún. 6. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
Ilyen melegben fölösleges párnákkal körberakni!Megfő a tészta és túlkel,erjedni fog benne az élesztő!Ha jó az élesztő,akkor úgyis megkel,ha simán letakarja egy ruhával.
2009. jún. 6. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 A kérdező kommentje:
tyű!!! tényleg van olyan hogy túlfő? KÖSZÖNÖM a válaszokat, mielőtt elolvastam volna ezt itt,elkészültem a művel. Kakaós csigát sütöttem. Majdnem olyan lett mint a bolti, csak kicsik maradtak a tepsiben. A dagasztást kézzel csináltam (a gépem csupa ragacs lett)de talán túl rövid ideig?! Anyósom régi fém vájlingjában jól elfért a tészta, egészjól megnőtt a teás és kávés bödönök melege mellett. Nyújtottam,kentem,tepsire tettem, pihiztek míg a sütő bemelegedett és már majdnem el is fogyott...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!