Egy kezdőnek, hogy mondanátok el, hogy hogyan kell csinálni a töltött káposztát, illetve mire kell figyelni?
Én se szeretm a füstöltet, de sokan igen.
Én a káposztaleveleket nem leforrázni szoktam, hanem mikróban kb 1 percre simán egy tányéron beteszem, és jól megpuhul és könnyű feltekerni.
A rizs a recepten kevésnek tűnhet, de elég lesz, ne tegyél bele többet.
A hús ne legyen száraz!!!
Meglepően sok só kell a töltelékbe, bátran szórjad!
Én kb 1 és 1/4 órát szoktam szép LASSAN főzni.
A hajtogatás: 2 oldat behajt, majd felteker, levél széle kerüljön alulra.
Kb. ennyi. Sok sikert!
Majd meglátod, h nem olyan bonyolult.
A rizst én is átmosom, és én is hordós káposztából csinálom. A káposztafejnek azt a legutoljára maradó apróbb leveleit, amiket már nemigazán lehet (érdemes) megtölteni, csíkokra szelem, és azt teszem a lábas (fazék) aljára, a többi aprókáposztával befedve főzöm.
Füstölt húst én sem rakok bele, mellé, de ez ízlés dolga! Van aki így szereti, van aki amúgy!
ahogy én szoktam: egy kiló finom savanyúkáposzta, 8 db savanyúkáp levél.1 kiló darált lapocka, 20 deka rizs.
két közepes hagymát finomra vágok, zsíron megdinsztelem. ha megfonnyadt, felét a darált húshoz teszem.közben zsíron megpirítom a rizst, 2 deci forró vízzel felöntöm, és egy kis sóval csak addig főzöm fedő alatt, amíg ezt a vizet fel nem szívta.(ezt még félig főttnek sem nevezném)
a maradék hagymára teszek egy kis pirospaprikát, és beleteszem a kissé összevágott savanyúkáposztát.felengedem vízzel, és elkezdem főzni.
összegyúrom a hagymás húst a rizzsel, 1 tojással sóval borssal, csipet őrölt köménnyel, kicsi pirospaprikával.én megkóstolom, ízletes-e, aszerint fűszerezem még.
a nyolc káposztalevelet megtöltöm, akár a palacsintát, a két végét bedugom. ezek mennek először a káposztába. jó nagy edényben főzöm, hogy azért elférjenek. a maradék húsból gombócokat formázok vizes kézzel és óvatosan a fővő
káposztába engedem azokat is.
lassú tűzön csendesen főzöm. megkóstolom a káposztát, majd egy gombócot szétvágva azt is ellenőrzöm, hogy megfőttek-e.
ha igen, akkor szűrőkanállal egy tálba szedem a gombocókat és a tölteléket, mert igen szorosan vannak ahhoz, hogy be is tudjam habarni:)
ezután 3 púp. ek. lisztet hidegvízzel sima, tejfölsűrűségűre keverek egy kistálban. kiszedek hozzá pár kanál káposztalevet, amivel szintén tovább keverem csomómentesre. ezt a habarást öntöm a káposztához, állandó keverés mellett. hagyom, hogy szépen összeforrjon,
vagyis kezdjen sűrűsödni. ekkor visszapokolom a töltelékeket, gombócokat, és ezután már csak rázogatom a a lábast, nem keverem. pár perc és teljesen kész.
füstölthúst, tejfölt szándékosan nem írtam, mert ez nálunk is nagyon megosztja kedves családomat:))
a tejföl még oké, mert lehet utántejfölözni, de füstölt húst, csak akkor teszek bele, ha kisebb adagot készítek a férjem, vejem kívánságára.
a női szakasz ilyenkor a a húsgombócok mellé paradicsomszószt, krumplit kap.
bocs, hogy elég szájbarágósan írtam,de talán így kezdőnek is érthető.Szerintem nagyon egyszerű.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!