Hogy kell fincsi székelykáposztát csinálni?
Hozzávalók
Húsok: 1 kg sertés comb, vagy lapocka. A comb szárazabb, a lapocka kicsit zsírosabb, zaftosabb ételt ad.
Zöldségek: egy nagy fej hagyma, 1 kg savanyúkáposzta
Egyéb: két evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika, fél liter tejföl.
Elkészítés:
A húsból egy nagy lábosban pörköltet készítünk. A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Ízlés szerint sózzuk. Vigyázzunk a sózással, mert a savanyúkáposzta is sós.
Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel - de nem bőven - visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon. Közben egy másik lábasban kevés vízben megpároljuk a savanyúkáposztát. Amikor a pörkölt is készen van, meg a savanyúkáposzta is megpuhult, a káposztát beleöntjük a pörköltbe, beletesszük a fél liter tejfölt és még pár percig főzzük.
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika, só, fél-fél mokkáskanál őrölt bors , és majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó), 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, és 1x1 centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrítjük.
Szia,
Szerintem felesleges hogy megint le irjam a receptet,
de azért azt hozzà tenném hogy én jo kis fûstôlt hust is belerakok meg egy kis darad erôs kolbàszt hogy jo ize legyen. Persze nem kell ezekbôl olyan nagyon sok csak hogy jo ize legyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!