Hogyan kell madártejet készíteni?
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 liter tej, 6 tojás, 15 dkg cukor, liszt, vanília, só
A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot.
A tej felét forrald fel, majd a habból szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megkeményedett", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy rúd vaníliát 2-3 felé törve, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Tűzről levéve ki kell belöle szedni a vanilíát és hagyni kell kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be.
egy gyors recept:
Madártej mikró
4 tojás, 12 dkg cukor, 7dl tej, fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál liszt, vagy vaníliás pudingpor
A tojásfehérjéket 2 evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük. A tejből 2-3 kanálnyit félre teszünk, a többit egy tálba öntjük, és 750 watton 7 perc alatt felforraljuk. A tojáshabból evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe, és 500 watton 4 percig főzzük, nem kell megfordítani. Ha az összes galuska elkészült, akkor kiszedjük egy másik tálba. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet vagy a pudingport és a maradék tejet. A mikróba visszatesszük, és 750 watton 2 percig főzzük, közben egyszer megkeverjük. Akkor jó, ha kisség besűrűsödik. Kivesszük és visszarakjuk bele a galuskákat. Nagyon gyorsan kész van, és biztos, hogy nem ég oda.
és egy igazi (a párom megö/őrül érte):
Kókuszos madártej
1 liter tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 csomag van. cukor, 1 cs. van.pudingpor, 5 dkg kókuszreszelék, 5 dkg mazsola, 3 dkg narancshéj
A megmosott tojásokat felütjük, kettéválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük. Amikor a hab már fehér, de még folyós, hozzáadjuk a cukrot. Így mire a habot felverjük keményre a cukor is elolvad. ( A hideg tojást mindig könnyebb felverni). A habhoz hozzáadjuk a kókuszreszeléket (1 csapott evőkanál 1 tojáshoz), majd erlkeverjük óvatosan. Fazékba (ha van duplafalú, tejforraló) feltesszük a tejet forrni, és kifőzzük benne a galuskálat, amit főzés közben megfordítunk(Nagyon hamar kész). Ha kész kiszedjük egy jénaitálba. A tojássárgákat kevés hideg tejjel elkeverjük. Teszünk bele kevés van.curot és pudingport. Amikor a habgaluskák kifőttek, hozzáöntjük a tojássárgás krémet, s állandó keverés melett besűrítjük. A madártejbe beáztatott mazsolát is teszünk a habgaluska mellé, majd rászedjük a sárgakrémet. Kevés kókuszreszelékkel és csíkozott narancshéjjal megszórjuk a tetejét.
(így sűrű lesz, én 2l tejből és fél litervízből csinálom)
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!