Vasárnapi levest - kipróbált receptet - tudtok ajánlani?
Keresek a vasárnapi ebédhez kipróbált levesreceptet. A problémám, hogy egyrészt csak ketten vagyunk a férjemmel, és nem túl nagyétküek vagyunk, másrészt semmiféle lisztes vagy keményitös süritést nem szeret egyikünk sem. Ezen kivül jó lenne, ha nem túl sok mindenböl állna.
Eddig a legtöbbször húsleves, gombaleves, ragulevesek, vegyes zöldségleves szokott lenni.
Elöre is köszönöm a segitségeteket.
Gulyásleves, tojásos leves (igaz, ezt be szoktuk rántani), pirított tésztaleves.
Borsó-leves: pici zsíron (olajon) átforgatod a borsót + karikára szelt répát-gyökeret, felengeded pici vízzel, bele só, bors (én szoktam bele egy gondolatnyi cukrot is), ha félig megfőtt, apró szemű tésztát (szilvamag, vagy eperlevél) főzök bele.
Kolbászos lencseleves?
Mindent bele kell pakolni a fazékba, leönteni annyi vízzel, ami 2-3 ujjnyira ellepi, és készre főzni.
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 2 babérlevél, 4-5 gerezd fokhagyma egészben (hámozva), 2 póréhagyma 3-3 felé vágva (a zöld rész is kell, de legvégét vágd le, ahol már nem szép), 6 kicsi krumpli egészben, 3 nagy szál répa, ha van, 1 szál fehérrépa, de ez kihagyható, 1 szál Pick Míves parasztkolbász (lángolt kolbász is jó, az olcsóbb), 2 evőkanál olaj, só, 4 szem bors.
A lencsét kb. 1 órára beáztatom. A zöldséget, sárgarépát karikázom.
A kolbász és az olaj kivételével felrakod főni, fedő alatt.
A kolbásznak lehúzod a héját, 3-4 cm-es darabokra vágod, és az olajon megsütöd serpenyőben, max. 10 perc elég neki. Ha megsült, az olajjal együtt a leveshez öntöd, és tovább főzöd.
Ha használsz vegetát, akkor azt is rakhatsz bele, de akkor kevesebb só kell.
Figyelni kell az egész krumplikat, hogy ne essenek szét, ezért 15-20 perc után átmenetileg ki kell szedni. A többit addig főzöd, míg a lencse megpuhul. Visszarakod a krumplikat a végén, hogy újra átmelegedjenek, és már kész is.
Rántani sem kell.
Ez az adag 4-6 főre elég, attól függ, mennyire éhesek. Viszont nem kell mellé nagy második fogás, max. egy muffin vagy palacsinta, mert elég laktató. Szerintem nektek elég lenne 1 evésre, ha harmad adagot csinálnál.
Brokkolikrémleves:
2 Maggi tyúkhúsleveskockában, 1 liter vízzel megfőzöl egy 450 g-os mirelit brokkolit. 175 g-os tejföllel turmixolod az egészet, és ABC-tésztát főzöl bele. A recept írt bele reszelt sajtot, nekem úgy nem ízlett.
Hagymakrémleves:
25 dkg hagymát karikázol, felét apróra vágod, olajon megdinszteled, ráteszel 1 evőkanál lisztet (kell, mert híg lesz, de ha nem zavar, kihagyhatod), egyet keversz rajta, felöntöd 1 liter vízzel és beledobsz 2 Maggi tyúkhúsleveskockát. Ha puhára főtt a hagyma, beleöntesz 6 db kávétejszínt, 1 percig forralod, és már kész is. Késhegyni őrölt fehér borssal kell fűszerezni.
Tálalható sütőben ropogósra melegített cipóban, és kell bele tálaláskor reszelt trappista sajt.
A cipó levágott kalapját meg szoktam vajazni, szórok rá sajtot és megsütöm melegszendvicsnek, és a leveshez szoktuk enni. Ha nem veszel cipót, toast kenyérre is olvaszthatsz sajtot.
Ha van maradék húslevesed, az is jó leveskocka helyett, de nálunk sosem marad.
Brokkolileves:
1 vöröshagymát megdinsztelsz olajon, ráreszelsz 1-2 fokhagymát, felöntöd vízzel, beleraksz fél kg brokkolit, és fél csomag apróra vágott petrezselymet. Só, bors, vegeta. Ha megfőtt, belerakod a maradék petrezselymet.
Bableves:
450 g-os fejtett bab (mirelit), felrakod vízben főni, hogy bőven ellepje. Kell bele 3-5 gerezd fokhagyma egészben és egy nagy csokor zellerzöld. Só, vegeta. Amikor a bab puha, 1 doboz tejföllel behabarod, én a habarásba szoktam tenni 1 evőkanál lisztet, de elhagyható, csak híg lesz.
Tárkonyos csirkeragu leves:
Hagymát dinsztelsz, ráteszed a kockázott csirkét, só, tárkony, fehéredésig pirítod. Ráteszed a zöldségeket: sárgarépa, zöldség (karikázva), zöldbab, borsó, kukorica - ahogy jön, én szoktam bele karalábét és zellergumót is tenni. Felöntöd vízzel, sózod, esetleg vegeta. Ha minden puha, kockázott krumplit teszek bele, 5-10 perc alatt megfő. Utána tejföllel és liszttel behabarom, a liszt itt is elhagyható. Még egy teáskanál tárkonyt teszek bele, az íze miatt. A végén citromlével (igazi citrom) savanyítom.
Krémlevesek: zeller, gomba, brokkoli
Bármelyikből nagyon finom. Süriteni nem kell liszttel, hanem annyi zöldséget kell leturmixolni, hogy sűrű legyen a leves és tejszinnel vagy tejföllel dúsitani.
Bakonyi betyárleves
Mi most próbáltuk ki, a TV újság hátuljában volt. Ha érdekel, szívesen megírom a receptet! Finom, sűrű leves lesz belőle.
Szerintem már majdnem minden olyan levest felsoroltak itt, amit Magyarországon általában eszünk.
Szerintem variáld a zöldségleveseket, és akkor nem unalmas.
Lehet gomba, zöldborsó, zöldbab, karfiol, karalábé vagy éppen mindegyikből tehetsz bele és akkor ismét más levest kapsz. Van még krumplileves, ezt is csinálhatod tejfölösen vagy tejföl nélkül.
Vagy csinálhatsz gyümölcslevest, télen akár befőttből is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!