Igazi kenyeret sütök, de. Mitől lesz olyan omlós a kenyér? Az én receptem nagyon egyszerű, nem gépben sütöm, hanem tepsiben. Mit tesznek bele a pékségekben, hogy puha legyen?
sikérdús céllisztet használnak, jó kovászt és sajnos a legtöbb helyen adalékanyagokat, az igazi, természetes kenyér titkát én is keresem!
de te legközelebb próbáld rétesliszttel keverve, az javíthat az állagán
A kovász készítése búza-/rozslisztből:
-50 g (rozs)liszt
-60 g meleg víz (nem forró!)
-1 erre a célra szánt edény
-1 új fakanál
A lisztet és a vizet jól elkeverjük a fakanállal s jól látható meleg helyre tesszük. Sűrű legyen, nokedli állagú, de jól kikeverve.
Ezután jól látható meleg helyre kell tenni s naponta többször megkavargatni.
Kb. a 2-3. napon megindul az erjedés.
Egyre sűrűbben buborékok keletkeznek a kovásztésztában és "kelésnek" indul. Savanykás illata és íze lesz.
Ekkor tegyünk hozzá
50 g lisztet
50 g meleg vizet (nem forró!)
Továbbra is naponta keverjük meg.
1-2. napon belül ismét buborékosodni kezd s az illata, íze újra savanyúvá válik. Most már 100 g lisztet, 100 g meleg vizet adjunk hozzá és simára keverjük össze. Hagyjuk ismét 1-2 napig időnként keverve pihenni, hadd induljon erjedésnek és kelésnek.
Ezután kész, ebből már lehet használni kenyérhez, egyébhez.
A kovászt ezután hűtőben (valamilyen tetővel ellátott műanyag edényben) kell tárolni, és ahogy fogy belőle, mindig fel lehet szaporítani, liszttel és vízzel, jól elkeverni, 2-szer hagyni felfutni, majd visszakeverni mind a kétszer, és mehet vissza hűtőbe,Így lényegében sosem fogy el.15 dkg kovász
50 dkg teljesőrlésű búzaliszt
1,5 dkg só
kb. 3 dl víz vagy tej (kézmeleg)
ízlés szerint őrölt kömény
Mindezt jól megdagasztjuk. A tésztának már nem szabad ragadnia, de túl kemény se legyen. Letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ez a helyiség hőmérsékletétől és egyéb légköri tényezőktől függően több óráig is eltarthat. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kivajazott formába, vagy belisztezett szakajtókba helyezzük. Még egyszer megkelesztjük, ezúttal lényegesen rövidebb ideig. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk, és előmelegítjük. A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, esetleg bevágjuk. 10 percig 220 °C-on, 30 percig 180 °C-on sütjük. Ha a kenyér akkor megsült, alul és felül megütögetve egyaránt kong. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, különben az alja elázik a saját gőzében.
nézelődj nála, rendkívül ügyes háziasszony
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!