Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Igazi kenyeret sütök, de....

Igazi kenyeret sütök, de. Mitől lesz olyan omlós a kenyér? Az én receptem nagyon egyszerű, nem gépben sütöm, hanem tepsiben. Mit tesznek bele a pékségekben, hogy puha legyen?

Figyelt kérdés
Az enyém tudni illik, puhának puha, de elemeire hullik szét. Valaki le tudná írni a pékségben készült kenyér receptjét?
2012. jan. 24. 22:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

sikérdús céllisztet használnak, jó kovászt és sajnos a legtöbb helyen adalékanyagokat, az igazi, természetes kenyér titkát én is keresem!

de te legközelebb próbáld rétesliszttel keverve, az javíthat az állagán

2012. jan. 25. 02:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A sok vacaktól amit beleraknak. De a jó kenyér nem omlós, hanem tartalmas.
2012. jan. 25. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Szerintem keress egy falusi nénit vagy egy ismerőst, aki ismer ilyet, ők tudnak jó kenyér receptet adni.
2012. jan. 25. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A kovász készítése búza-/rozslisztből:


-50 g (rozs)liszt


-60 g meleg víz (nem forró!)


-1 erre a célra szánt edény


-1 új fakanál


A lisztet és a vizet jól elkeverjük a fakanállal s jól látható meleg helyre tesszük. Sűrű legyen, nokedli állagú, de jól kikeverve.

Ezután jól látható meleg helyre kell tenni s naponta többször megkavargatni.

Kb. a 2-3. napon megindul az erjedés.

Egyre sűrűbben buborékok keletkeznek a kovásztésztában és "kelésnek" indul. Savanykás illata és íze lesz.

Ekkor tegyünk hozzá

50 g lisztet

50 g meleg vizet (nem forró!)

Továbbra is naponta keverjük meg.

1-2. napon belül ismét buborékosodni kezd s az illata, íze újra savanyúvá válik. Most már 100 g lisztet, 100 g meleg vizet adjunk hozzá és simára keverjük össze. Hagyjuk ismét 1-2 napig időnként keverve pihenni, hadd induljon erjedésnek és kelésnek.

Ezután kész, ebből már lehet használni kenyérhez, egyébhez.

A kovászt ezután hűtőben (valamilyen tetővel ellátott műanyag edényben) kell tárolni, és ahogy fogy belőle, mindig fel lehet szaporítani, liszttel és vízzel, jól elkeverni, 2-szer hagyni felfutni, majd visszakeverni mind a kétszer, és mehet vissza hűtőbe,Így lényegében sosem fogy el.15 dkg kovász

50 dkg teljesőrlésű búzaliszt

1,5 dkg só

kb. 3 dl víz vagy tej (kézmeleg)

ízlés szerint őrölt kömény


Mindezt jól megdagasztjuk. A tésztának már nem szabad ragadnia, de túl kemény se legyen. Letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ez a helyiség hőmérsékletétől és egyéb légköri tényezőktől függően több óráig is eltarthat. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kivajazott formába, vagy belisztezett szakajtókba helyezzük. Még egyszer megkelesztjük, ezúttal lényegesen rövidebb ideig. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk, és előmelegítjük. A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, esetleg bevágjuk. 10 percig 220 °C-on, 30 percig 180 °C-on sütjük. Ha a kenyér akkor megsült, alul és felül megütögetve egyaránt kong. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, különben az alja elázik a saját gőzében.

2012. jan. 26. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm!Ez az a válasz amire vártam!:)
2012. jan. 26. 16:25
 6/11 anonim válasza:
Majd akkor lesz adalék nélküli kenyér mikor majd visszatér a minőségi búza! Ma már a búza mennyiségére mennek nem a minőségére..............
2012. jan. 30. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim válasza:
adalék nélkül olyan lapos szart kapsz hogy a kutya nem eszi meg
2012. jan. 30. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
És ilyen adalékot hol lehetséges venni?
2012. jan. 30. 19:20
 9/11 anonim ***** válasza:
C-vitamin a gyógyszertárból (acidum ascorbicum)
2012. dec. 9. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

[link]

nézelődj nála, rendkívül ügyes háziasszony

2012. dec. 10. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!