Most akkor nem jól futtattam az élesztőt? Többi lent
rátettem az eloirt mennyiségu tejet a gázra, mikor éreztem, hogy kézmeleg belemorzsoltam az élesztot.és igy tovább melegedett a gázon, pár perc alatt fel is forrt a tej az élesztovel egyutt, és lekapcsoltam rogton.gondoltam ez a futtatás..
most meg olvasom, h még negyed órát is kell hagyni a gázon..
most akkor nem fog megkelni a tésztám??
vagy jol csináltam?:)
Nem szabad felforralni az élesztőt!!!
Egyszerűen csak bele kell morzsolni langyos (!) tejbe, 1 kávéskanál cukrot szórni rá, és 5-10 perc alatt szépen fel kell, hogy habosodjon, azaz felfut. Forralni még véletlenül sem szabad, mert így elpusztulnak az élesztőgombák és nem fog megkelni a tészta. A recept butaságot ír, vagy te értelmezted félre.
http://www.youtube.com/watch?v=hybW2C7RvcY&feature=related
02:20 után egy pillanatra látszik, milyennek kell lennie az élesztőnek. Csak nem kell ennyi tej, mert azt már az előzővel beleraktad.
Ez az egész olyan komikus nekem, pont tegnap meséltem betegtársaimnak életem első pogácsáját, amikor mindent"előírás" szerint csináltam:) én is a felfuttatást úgy értettem, hogy felforralni. gondoltam, amikor forr, akkor fut...:)na , olyan kemények lettek a pogácsák,hogy
jégkorongnak is jók lettek volna.
aztán volt időm megtanulni, hogy mi is az élesztő felfuttatása.
szóval ne add fel, bárkivel előfordulhat starthiba:))
a tésztád nem valószínű, hogy megkel, de,ha van még anyagod, gyorsan készíthetsz egy újat.
a langyos tejbe egy kis (mokkáskanál) cukor, ebbe morzsolni az élesztőt, és meleg helyen (de nem gázon) hagyni feljönni, olyan karfiolszerű , pezsgő buborékokban.
ekkor kell a szintén szobameleg liszthez és a többiekhez adni.
üdv.
Hát nekem közel nem így néz ki a felfuttatott élesztő!És mindig minden sikerül belőle!
?!?
Ha felfuttatás, akkor fel kellene futnia, ez a bejglis videó meg hát... nem futott sehova semmi!:)
Langyos tejben elmorzsolod az élesztőt, hozzáadod a cukrot, de még olyan meleg legyen, hogy elolvadjon benne, majd adsz hozzá kevéske lisztet is, elkevered a kezeddel, és ilyen laza, masszaszerű cuccot kapsz.
Na ezt takarod le, és 10 perc múlva a min. duplájára kel, akkorra pedig már egy lukacsos szuszogós anyagot kapsz.
Kedves Kérdező! Ne sértődj meg, de nem ártana megtanulni rendesen magyarul. Ha felfut valami, az sosem jelentette azt, hogy felforr. Ha az lenne a cél a receptben, akkor azt ïrta volna, hogy "forr". A szavakat nem véletlenül használjuk és nem azért, hogy a hasonló vagy annak vélt jelentésű szó is megfelel helyette. Kicsit pontosabban kellene gondolkodni és persze cselekedni.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!