Langyos, langyos, majdnem "tűz".
Az orjaleves a bármilyen módon kivett gerinc csontjából, illetve a húsos gerincből készül.
A bontásról:
A disznót "orjára" bontjuk, ha a hasra fektetett cocába a hátáról hatolunk be, oly módon, hogy a gerinc melletti bordacsontokat elvágva, a gerincet egyben emeljük ki.
"Karmonádlira"(karajra) bontva a hasa felől a gerincet középen kettéhasítva vesszük ki. (ilyen a mai ipari bontás)
A keresztcsontnak, (ami végül is a medence) a dolghoz kevés köze van.
Hisztek nekem?
Persze, hogy hiszünk.
Annyit tudtam, hogy nem egyformán kell bontani, de megvallom, most hogy elolvastam, akkor sem tudnám megcsinálni. :))) Azt tudom, hogy édesapám mindig orjára bontotta, és az első levest mindig az orja-csontból főztük sok-sok egyéb finomsággal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!