Mit csináljak gombából?
AZ én gombaszósz receptem a következő:
Olajon apróra vágott vöröshagymát pirítok, majd hozzá adom a cikkekre vágott gombát. Sózom, borsozom és addig párolom így amíg a gomba meg nem puhul. Nem kell túl puhára párolni inkább ropogós maradjon. Ekkor aprított petrezselyem zöldet teszek rá és pár percig még párolom. Egy két percig. Ezután felöntöm főzőtejszínnel és összefőzöm a gombával. Mielőtt leveszem a tűzről meszórom gyengén őrölt szerecsendióval, de csak óvatosan mert ennek a fűszernek intenzív íze van. Ezután teszem rá a sütőben sütött sertés karajra a tetejét megszórom reszelt sajttal és pár percig a sütőben sütöm együtt a hússal a gombaszószt.
Ezt a szószt amúgy simán spagetti tésztára is szoktam tenni és aki eddig evett belőle mindenkinek ízlett. Jó étvágyat!
Bakonyi sertés sült:
A tarját (de lehet comb, karaj amit szeretsz) kb 1cm vastagra szeletelem, széleit bevagdosom és enyhén klopfolom.
Fűszerezem sóval, borssal és zúzott fokhagymával.
Kevés olaj és vaj keverékén kicsit megpiritom mindkét oldalát, majd tepsibe teszem.
A gombát felkockázom.Olajon hagymát pirítok, ráteszem a gombát kissé azt is átpirítom.Fűszerezem sóval, borsal petrezselyemmel és kakukkfűvel, ha szeretitek ide is lehet egy kis fokhagymát.Felöntöm 2dl tejszínnel, úgy hogy ellepje és egyszer felforralom.
A gombás szószt ráöntöm a húsra és 200°C sütőbe kb fél órát sütöm.
Nokedlivel vagy rízzsel tálalom.
Jé most olvasom hogy az első is ugyan azt írta mint én csak sajttal.
Bocsánat. :)
Szia!
Nekem kedvencem a csirkemell gombaszeletekkel, sajttal és baconnel töltve, panírozva, kisütve, én is ezt fogom csinálni:
a csirkemell/pulykamell szeleteket sózod, borsozod, majd mindegyikre teszel egy csík bacont, sajtot és pár szelet előre megpárolt gombát. Ezt tepsiben megsütöd, hogy puha legyen a hús, majd bepanírozod, és kisütöd olajban. Picit macerás csak, de az íze kárpótol a fáradságért! :)
Vagy van egy másik, ezt karikor csináltam, de lehet, h még fogok mostanra is:
Jó étvágyat, és boldog új évet kívánok! :)
sült hús mellé ajánlom a svéd gombasalátát. nagyon finom, leírom, hogy én hogyan készítem.
egy közepes fej hagymát finomra vágok, és olajon (mert a zsír hidegen dermed és nem gusztusos), és ráteszem a szeletelt gombát. rögtön sózom, és 2-3 babérlevéllel együtt párolom. közben lereszelek egy citrom héját, és azt is a gombához teszem. (különleges, ha naracshéjjal készítjük.)ha gomba megpuhult, akkor hozzáteszek egy 140 gr-os paradicsomsűrítményt, és egy kis kecsapot, majd annyika vizet, hogy szószos legyen. egy kis cukor is kerül bele, ha a paradicsom savanyú lenne, de ha nem akár még citromlé is mehet bele.
szóval nagyon kellemes édes-savanyúnak kell lennie.
kevés őrölt borsot is elbír, ha valaki szereti a kissé csípőset.
a végén kiveszem a babérokat. melegen és hidegen is kiváló
sülthúsok és bármilyen köret mellé.ez pont fél kiló gombára szóló recept.
üdv és BUÉK!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!