Írnátok nekem számotokra már bevált bejgli receptet?
Sajnos tavaly amit készítettem, az nem sikerült a legjobban, a teteje szétnyílt. Idén én sütök magunknak, és anyuéknak is, jó lenne ha sikerülne .
Előre is köszönöm azoknak, akik segítenek!
Nekem a következő recept vált be, nagyon finom, omlós, ha gondolod, próbáld ki.
Tészta (6 rúd lesz belőle):
1 kg liszt átszitálva, 25 dkg puha margarin, 20 dkg zsír, csipet só, 8 evőkanál porcukor, 1 cs. van. cukor, 2 tojás sárgája (+ 1 egész tojás a kenéshez), 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő (fél kocka).
A liszthez keverjük a sót, cukrot, margarint, zsírt, a tojások sárgáját, és 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt, a maradék tejet (hidegen) is hozzáadagoljuk, jól összegyúrjuk a hozzávalókat (puha, rugalmas tésztát kell kapnunk, ami nem is túl kemény, de lágynak sem szabad lennie). Becsomagoljuk, hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek elkészülnek és kihűlnek.
A tésztát 6 cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük, (a töltelékeket 2 folpack között is kinyújthatjuk, ha úgy egyszerűbb) feltekerjük, felvert tojással megkenjük (hosszában), fél órát pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással (most keresztben), újabb fél óra pihentetés (közben előmelegítjük a sütőt), majd megszurkáljuk a bejgliket, és 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük. Miután kihűlt, alaposan folpackba csomagoljuk, így 2-3 hétig is friss marad.
Töltelékek:
1 rúd mákoshoz:
20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj, fél dl víz, 1-2 ek. baracklekvár, 1 közepes méretű alma lereszelve (nem kell kinyomkodni a levét!).
A vizet és a cukrot felfőzzük, ráöntjük a mákra, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük, és 1-2 kanál lekvárt adunk hozzá + 1 hámozott, lereszelt almát. Keverhetünk bele apróra vagdalt aszalt barackot vagy aszalt szilvát is, illetve beáztatott mazsolát.
1 rúd diós:
ugyanígy készül, mint a mákos, ízesítésként pedig ebbe citromhéj helyett reszelt narancshéjat és kevés fahéjat teszek.
1 rúd mogyoróshoz:
20 dkg pörkölt, ledarált mogyorót 10 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral elkeverünk, fél dl tejben felolvasztunk 5 dkg csokoládét, és a mogyoróhoz adjuk. Ha szükséges, kevés tejet még adhatunk hozzá, hogy a töltelék ragacsos legyen.
1 rúd marcipánoshoz:
20 dkg darált mandulát, 10 dkg porcukrot, fél citrom levét és reszelt héját, és annyi vizet elkeverünk, hogy ragacsos, de semmiképpen sem lágy tölteléket kapjunk. Pár csepp mandulaaromát is keverhetünk hozzá.
1 rúd gesztenyéshez:
1 cs. (25 dkg) gesztenyemasszát, 1 evőkanálnyi puha margarint, ízlés szerint porcukrot, rumaromát, magozott meggybefőttet vagy rumba áztatott mazsolát kikeverünk, ha túl lágynak érezzük, 1-2 evőkanál darált kekszet (vagy esetleg zsemlemorzsát) adunk hozzá.
1 rúd kókuszoshoz:
20 dkg kókuszreszeléket, 10 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 2 dl tejet (ha túl sűrű, öntsünk még hozzá tejet) pár perc alatt összefőzünk, kihűtjük.
Ja, még annyit, hogy a zsír sertészsír! Ettől lesz omlós a bejgli.
A liszt pedig sima finomliszt, esetleg 80 dkg finomliszt és 20 dkg rétesliszt keveréke.
Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a recepted!Főleg azért vagyok hálás, mert ilyen részletesen leírtad nekem! Ki fogom próbálni!:-)
Boldog Karácsonyt neked!!!
Szia!Isteni finomak lettek, karácsonyra a diósat, és a mákos változatot készítettem el, mindenki nagyon dicsérte!:-) Anyunak már le is írtam a receptet! Az általad megadott recept annyira bevált nekem, hogy mostantól csak ezt fogom használni.:-)
Még egyszer nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem!
További szép napot kívánok neked!
Szia! Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept. :)
Az biztos, hogy sok-sok bejglikísérlet alapján született, mindig változtattam valamit, mígnem tökéletes lett. Legalábbis nekünk ez a tökéletes bejgli. Nagyon aranyos vagy, hogy megírtad, hogy sikerültek.
Én mindből sütöttem 1-1 rudat, és a kókuszos egy kis változtatáson esett át. 2 dl tejjel csináltam és fél csomag vaníliás pudingport is tettem bele, és úgy főztem sűrűre, és miután a tésztára kentem, kapott néhány szem rumos meggybefőttet. Isteni lett. Máskor is így fogom készíteni, a pudinggal finom krémes lett a töltelék. :)
További jó sütögetést és minden jót kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!