Bevált darázsfészek receptet szeretnék kérni?
35 deka liszt
2,5 deka élesztő
2 tojás sárgája
1 csipet só
1 kanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
langyos tej, élesztő felfuttatásához, és a tésztába
+ langyos vaníliás tej a locsoláshoz
15 deka vaj, 15 deka cukor
leírjam az elkészítést is, vagy az eljárást ismered? :)
Én kicsit másképp csinálom, mint a második válaszoló.
A tésztához:
50 dkg liszt
1 egész tojás villával kicsit felverve
2-2,5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
2,5-3 dl langyos tej
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
csipet só
A töltelékhez:
10 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
1 kávéskanál fahéj
10 dkg darált dió (én ezt nem szoktam beletenni, mert nem vagyunk oda a dióért, tehát csak sima fahéjas töltelékkel készítem)
A tetejére:
1,5 dl meleg tej
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, a liszthez keverjük a sót, a cukrot, aztán a többi hozzávalóval puha, de jól dolgozható tésztát dagasztunk. Ne legyen nagyon lágy, mert a kelesztés során még amúgy is lágyul.
Fél órát letakarva meleg helyen pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra (fél cm) kinyújtjuk.
A puha margarint a fahéjas porcukorral elkeverjük, és a kinyújtott tésztára kenjük. Ekkor meg lehet szórni darált dióval. Feltekerjük, mint a bejglit, és 3 cm-es darabokra vágjuk.
Felállítva kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 2 cm-es távolságra egymástól. Ezután ismét kelni hagyjuk fél órát, amíg összeérnek, majd előmelegített sütőbe toljuk (180 fok, alul-felül sütés).
Ha már a tészta teteje egy kis színt kapott, a cukros, vaníliás tejjel megöntözzük (én egy evőkanállal szoktam rálocsolni a tejet), és készre sütjük (a sütési idő összesen kb. 25 perc).
Magát a tésztát sok mindenhez felhasználhatod, én ebből készítek minden kelt tésztát (túrós batyut, lekváros buktát, kakaós csigát, fonott kalácsot stb.)Az olaj miatt sokáig puha marad a tésztája.
Igen, az igazi vaj nagyon fincsi. Csak kicsit drága. :(
Én rengeteget sütök, és a margarin jóval olcsóbb. A kelt tésztával pedig sokat kísérleteztem, és nekem az olaj vált be a legjobban, nejlonzacskóba téve 2-3 nap múlva is finom puha a tészta.
Mindenkinek megvan a saját bevált receptje, nekem ez az. De biztosan a tiéd is nagyon finom, kedves második. Ezen nem fogunk összeveszni. :)
További jó sütést-főzést, és szép napot kívánok! :)
Köszönöm.
Esetleg a kakaós kalács receptjét is meg tudnád adni?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!