Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit főzzek karácsonyra lapocká...

Mit főzzek karácsonyra lapockából?

Figyelt kérdés

Kissé tapasztalatlan vagyok konyhai téren, legalábbis ami a sertés egyes részeinek ételben felhasználását illeti. Töltött husikat akartam csinálni, meg ilyesmi, erre vettem csont nélküli lapockát, másfél kilót. Mi a csudát lehet ebből főzni? Tudnátok tippet adni? :( Finom karácsonyi ételt ígértem páromnak...

22L


2011. dec. 18. 18:04
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Szeleteld fel,és készíts belőle búbos húst vagy betyárfalatot.

Búbos hús.:

A szeleteket kicsit klopfold ki.

Tedd egy vékonyan kizsírozott tepsibe egymás mellé. (Disznóhúshoz soha ne használj olajat,mert csak zsírral jó)

Áztass be zsemlét,csavard ki. Tegyél hozzá 1-2 tojást,sót,borsot, majorannát vagy petrezselyemzöldet. Ha van egy kis máj,az még jobb.

A tölteléket halmozd a húsok tetejére. Tegyél rá házi tejfölt vagy főzőtejszínt. A tejföl nem jó.

Önts alá egy pohár vizet. Fedd le alufóliával és a sütőben süsd,amíg a hús megpuhul. Utána vedd le a fóliát és pár percig még pirítsd. Ha nagyon gazdagon akarod,akkor tehetsz rá reszelt sajtot is.

Bármilyen köret és savanyúság jó hozzá.


Betyárfalat:

A húst kisebb szeletekre vágd. Zsíron piríts vöröshagymát,tégy rá egy kevés pirospaprikát. Tedd rá a húst,és pirítsd egy kicsit. Majd önts alá kevés vizet (ha kell,majd pótold),de ha van,vörösborral jobb. Sót,borsot tegyél bele.Főzd amíg a hús majdnem jó. Akkor önts rá ketchupot és egy pici cukrot,és főzd,amíg sűrű szaftja nem lesz.

Közben virslit vágj hosszában félbe,és keresztben irdald be. Tálalás előtt süsd őket szép karikákra olajban.

Adhatsz hozzá sült krumplit vagy "puffancsot" Nálunk ez a nyerő. A törtkrumpliba tégy sót,egy-két tojást,és annyi lisztet,hogy ne túl kemény massza legyen. A liszthez keverj egy kevés sütőport. A masszát kanállal szaggasd a forró olajba.

Tálaláskor a krumplit,húst és a virslit tedd a tányérra.

Az eredeti recept szerint zöldpaprika karikák is kellenek rá.

Remekül "beissza" a hús szaftját. Természetesen ehhez is kell savanyúság. Nálunk a vöröskáposzta saláta a menő.

2011. dec. 18. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha a húst egyben hagyod, vagy max 2-3 cm vastagra szeled, előző nap sózd, borsozd be.

Másnap apró krumplit héjában félig (!) főzz meg, pucold meg és vágd félbe. Fehér hagymát vagy édes hagymát pucold meg, vágd cikkekre, kicsit sózd meg.

A rakd zsírba tepsibe, rakd körbe a krumplival és a hagymával, kb. 2 -2,5 deci fehér borral öntsd fel!Alufóliával borítsd be az egészet, és párold puhára benne a husit. Amikor megpuhult, fólia le, és süsd pirosra.


Ha fér a tepsibe: rakj a végébe alufóliába hordós káposztát, az is megpárolódik közben, de (mivel fóliába raktad) nem szívja fel magát zsírral. Ha nem fér bele, amíg a husi sül, külön elkészítheted mellé.

2011. dec. 18. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi, kimaradt: A húst rakd a tepsibe, mellé a krumplit stb. ...
2011. dec. 18. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

ha szép nagy tenyérnyi szeletek tudsz vágni belőle, akkor készíthetnél gombás töltelékes- aszaltszilvás göngyölthúst is, amit végül baconba tekekersz. a leeső részekből egy jó tárkonyos ragulevest is főzhetsz.

vagy egybesültet is süthetsz. középre dugsz egy szál lángolt kolbászt,cérnával jól átkötözöd a húst, hogy formás maradjon és zsírozott tepsiben lefóliázva, kevés vízzel puhára, majd fólia nélkül pirosra sütöd.

mindegyik mellé finom akármilyen krumpli vagy rizsköret.

pl petrezselymes krumpli, hagymás törtkrumpli, krumplipüré.rizibizi, gombás rizs stb.

2011. dec. 19. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket, mind jól hangzik! :)
2011. dec. 19. 15:32

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!