Miért nem tudok palacsintát sütni?
A palacsinta ügyében én sem szoktam mérni semmit, a két tojás nálam is a kezdés, kevés cukor, tejet és lisztet felváltva belekeverem, olaj, szóda (vagy szénsavas ásványvíz). Mindenből annyit rakok bele, hogy elérje a palacsinta tészta állagot. Bár ez így gondolom nem mond túl sokat, kedves kérdező.
Aztán jó minőségű teflon sütőbe sütőm, és 3-4 adagonként olajozom az alját. Ilyesmivel szoktam fordítani, ha egyből nem jön fel:
De az esetek többségében dobálom... :)
Amúgy azt javaslom, hogy a palacsintával majd akkor próbálkozz, ha már megy a puding főzés... :)
"A pudingot azért rontom el,mert hiába kevergetem egy bögrébe és utána öntöm a tűzhelyen lévő edénybe,mégis csomós lesz."
A titok: keverd-keverd-keverd!! Amíg az összes csomó el nem tűnik :)
(Tipp: tegyél hozzá kevesebb tejet az elején, hogy sűrű massza legyen, aztán apránként engedd fel)
A pudingra van egy olyan javaslatom, hogy ne a főzőset készítsd el. Én a nemfőzőset mindig jobban szerettem. :)
A palacsinta: nálam sem ragadt még le, pedig én sem vagyok konyhatündér. Számít mibe sütöd, de lehet a tészta nem elég sűrű, és azért szakad. Én ahogy ránéztem a receptre, azt gondoltam, hogy kevesebb folyadékot raknék bele, de azért mert a saját bevált receptem szerint készítem a palacsintát, és ahhoz mértem a te adagjaid.
Az én adagjaimnál egyébként
Sohasem dekázom:
2 tojást szinte habosra keverek csipet sóval, csipet cukorral, majd kb. 2 deci tejet apránként adagolva keverek hozzá, ehhez szintén apránként adagolva annyi lisztet kavarok el benne, ami híg nokedli-tésztát ad. Akkor adagolom hozzá a többi tejet, amíg a tésztám eléri a palacsinta-tészta sűrűséget.
Amíg előkészítem a sütőt, a tölteléket stb. addig áll (a liszt elkezd dagadni benne), egy kicsit ettől még sűrűsödik, ezért ha kell, még kavarok hozzá egy kis tejet sütés előtt.
Összesen kb. 8 deci tej megy el, és kb. fél liternyi liszt (azért írom így, mert a csatos üveg - amiben a lisztet tartom - kb. így mutatja)
Megfordítani én is a tortalapáttal szoktam, no meg minden palacsinta sütése előtt pici olajat teszek a teflonba.
Sikerült már azóta? :) Ha nem, akkor itt van az én receptem is:
20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
2 tojás (legalább M-es méretű, kicsiből 3)
3 dl tej
2 dl víz
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek melegített zsír/hideg olaj (kinek mi)
1/2 ek cukor
Ebből 10 palacsintának kell kijönne egy klasszikus méretű sütőben. Az is lehet, hogy túl vékony a tésztád, mert kicsi merőkanállal próbálod adagolni.
Csak az első palacsinta sütésénél kell pici zsír/olaj a serpenyőbe, hogy olyan legyen (ettől az első palacsinta ropogós is lehet és ketté is szakadhat, ha olyanja van). Nagyon fontos, hogy akkor kell megfordítani, amikor a még meg nem sütött oldala matt és a palacsinta körvonala már sötétedik (minél sötétebb, annál jobban lesz megégve a másik oldala). Én próbálom mindig a legvékonyabb fakanalat megkeresni, amivel megfordítom majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!