Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jo, finom, puha, eheto mezeska...

Jo, finom, puha, eheto mezeskalacs recept? Leirnatok reszletesen?

Figyelt kérdés

2011. nov. 24. 13:08
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

10 dkg margarin

3 evőkanál méz

25 dkg cukor

fél csomag mézeskalács fűszerkeverék (ízlés szerint)

2 dl tej

2 púpos kk. szódabikarbóna

50 dkg finomliszt

+ 1 tojás sárgája, ha máshoz nem tudjuk felhasználni, de egyébként nem feltétlenül kell bele, anélkül is szuper (a fehérje pedig kell a díszítéshez)


A margarint, mézet, cukrot és a fűszert lábasban felmelegítjük. Tejjel felengedjük és hagyjuk kihűlni, majd a szódabikarbónát és a lisztet összekeverjük és a mézes keverékkel összedolgozzuk. Nagyon ragadós lesz, de nem szabad több lisztet tenni hozzá! A tésztát 1-2 órára vagy akár 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és figurákat szúrunk ki belőle. Sütőpapíron 180 C-on pár percig sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz. Nekem az első tepsivel kb. 7-8 percig sül, a többi már csak 5-6 percig.


Díszítése:

1 tojásfehérjét felverünk kb. 15-20 dkg porcukorral. Nejlonzacskóba töltjük, egyik sarkán picike lyukat vágunk és díszítünk.

2011. nov. 24. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Koszi. Es honnan tudod, hogy megsultek? CSak az idore hagyatkozol vagy latszik rajtuk?
2011. nov. 24. 14:22
 3/9 anonim ***** válasza:
Becsapós, mert még puhának, sületlennek tűnhetnek, de akkor sem szabad tovább sütni, 6-8 perc tényleg elég nekik. Általában azért lesz kőkemény a mézeskalács, mert túlsütik.
2011. nov. 24. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Én is köszönöm szépen a receptet, kedves:)
2011. nov. 24. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Szívesen! :)

Nekem ezzel a recepttel mindig nagyon finom, puha mézeskalácsok sikerülnek. Tavaly csak 20 dkg cukrot tettem bele, szerintem annyi is elég. A lényeg pedig valóban az, hogy ne süssük túl!

2011. nov. 24. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Adok még egy ötletet. Húsvétkor is a fenti recept alapján sütöttem mézeskalácsot, csak méz nélkül. Ugyanis elfogyott a mézem, és már nem volt időm elmenni a boltba. Van egy puszedli receptem, ami nem tartalmaz mézet, mégis olyan, mintha lenne benne. Szóval az alapján átalakítottam a mézeskalács receptet is. A cukrot karamellizálni kell, majd miután szép folyékony, aranyszínű, egynemű karamellt kaptunk, belekeverjük a margarint, és felöntjük forró tejjel, beletesszük a fűszerkeveréket is. Megvárjuk, míg a karamell ismét feloldódik, és kihűtjük. Ezt a keveréket adjuk a szódabikarbónával elkevert liszthez, és a tojás sárgájához. A karamell adja meg az aranyló színét a mézeskalácsnak, a fűszerkeverék pedig a jellegzetes ízét. Senkinek sem tűnt fel, hogy nincs benne méz, és úgy tapasztaltam, hogy így méz nélkül még puhábbak lettek a sütik. Szóval érdemes ezt a verziót is kipróbálni.
2011. nov. 24. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
Én még csak azt szeretném kérdezni, hogy ebből kb hány db lesz?
2011. dec. 9. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Kb. 40-50 db lesz belőle közepes méretű formákkal szaggatva.
2011. dec. 14. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
2011. dec. 17. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!