Miért nem sikerül a gépi kenyérsütés?
Másfél éve vettem egy Moulinex és egy Keenwood kenyérsütőgépet újonnan. Mind a kettővel tökéletes kenyereket sütöttem egy évig. A nyár óta viszont egyáltalán nem sikerül.
Nem kel meg a kenyér. Kicsi marad: 9cm magasságú 18cm helyett. Csak egyfajta kenyeret sütöttem mindig, az alapreceptet, friss élesztővel.
A hozzávalókat grammra kimérem mindig digi mérleggel. Vettem sütőhőmérőt, megvan a 180-190 c fok. B80 lisztet használok, egyszerre veszek 10 kg-ot, sokáig elég.
Amióta vettem az utolsó adag lisztet, kb azóta nem sikerül a sütés. Élesztőt mindig frisset használok. Tésztakészítésnél (B55) jól kelt...
Elképzelhető-e, hogy a liszt a ludas? Ha igen, hogyan tudom megállapítani, vásárlásnál kiszűrni a rossz minőséget?
Hogyan tudnám megállapítani a hibát? A kedvem elment a kenyérsütéstől pedig egy évig zsinórban sikerült...
45dkg B80 liszt
3dl víz
20g Rama
20g élesztő
nagy mérőkanál cukor
kis mérőkanál só
Nagy mérőkanál tejpor (ezt ha kihagytam akkor sem sikerült)
Gép 0,75kg-ra állítva, nem időzítve, azonnal indítva. 3 óra 10 perc a készítési idő.
___________________________________
Több, mint 400 Ft a 2 kg liszt, ha sikerül, nem sajnálom érte de már mindent kipróbáltam - kb 15 selejt kenyeret csináltam a nyár óta...
És mindig ugyanazt a receptet próbáltad? :O Hát ha nem sikerül kétszer, harmadszorra már nem árt keresni egy új receptet :D
Amúgy én ilyet szoktam csinálni:
60 ml olaj
250 ml víz (kézmelegnél kicsit melegebb)
500 g liszt
1 kk só
2 kk cukor
fél élesztő
A liszt vagy a sima fehér liszt (BL-55), vagy keverem, 20%-át ki szoktam cserélni rozs- vagy kukoricalisztre, úgy is jó. Azt figyeltem meg, hogy tényleg az számít ennél, hány fokos a víz, ha túl hideg, akkor tömör lesz a kenyér, ami a kisebbik gond, de ha túl meleg, akkor túlkel a tészta és morzsálódós lesz. Viszont ha kicsit melegebb a víz, akkor a gyors programon is nagyon szépre sül.
Esetleg próbáld meg ezt, nem kell hozzá spéci drága liszt, én a legolcsóbbat szoktam venni és szinte mindig sikerül.
Liszt az oka. AZt tudod csinálni, hogy veszel másik lisztet, és a kettőt összekevered.
Anyósomék is futottak bele ilyenbe, sajna nem lehet ekőre, ránézésből tudni.
Ha az első 2-3 kenyér nem sikeredik, ha törzsvásárló vagy adott helyen, esetleg adott malomban, akkor vidd vissza a lisztet. Ha nem jó, cseréljék ki.
22:27 - Mint írtam, egy évig ugyanezt a receptet használtam, mindig sikerült. A nyáron vásárolt 5x2kg-os B80-as óta egy sem kelt meg. 18cm helyett 9 cm-es magasságú, belseje sületlen. Kép: [link]
5:12 - Nem malomban vettem, ott 50 kg a minimum. Tesco vagy Cora, Metro - máshol nemigen árulnak B80-t. Erre voltam kíváncsi, mert nem hittem volna, hogy sz@r kenyérlisztet merjenek árulni. Mert ugyebár ezt nem habarásra használják.
Akik forgalomba hozták nagyon jól tudták, ez alkalmatlan kegyérsütésre.
Némi segítséggel, de be lett határolva a hiba. A liszt rossz, nem kel meg. Elmentem venni, bizonyára nem véletlen, 2kg-os B80 lisztet nem találtam sehol. Komáromi kenyérlisztkeveréket vettem 1kg 230ft de benne van az élesztő meg adalékok. Pontosan az amit nem akartam megenni a kenyérrel de hát....
Ezzel sikerült a kenyérsütés végre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!